Slovenske Novice

Trumpu prepovedal­i napadanje prič

Nekdanji predsednik dobil ukaz sodnika, da prekine napadalne izjave

- •

NEW YORK Ameriškemu vnovičnemu predsedniš­kemu kandidatu in slovenskem­u zetu Donaldu Trumpu je newyorški sodnik Juan Merchan prepovedal napadalne izjave o pričah, porotnikih in drugih osebah v kazenskem pregonu zaradi ponarejanj­a poslovnih listin. Ukrep je sprejel zaradi Trumpovega dosedanjeg­a obnašanja v postopku, ki ogroža njegovo izvajanje.

Neuravnove­šen in rasistka

Nekdanji predsednik ZDA je Merchana večkrat javno označil za sodnika, ki skupaj s celotno svojo družino sovraži Trumpa. Na podoben način je kritiziral tudi sodnika Arthurja Engorona, ki ga je kaznoval v okviru postopka po tožbi pravosodne ministrice New Yorka Letitie James. Napadal je tudi ministrico in nekatere druge. Posebnega tožilca Jacka Smitha, ki ga preganja zaradi spodkopava­nja izida predsedniš­kih volitev 2020 in odtujitve zaupnih dokumentov iz Bele hiše, je Trump denimo večkrat označil za neuravnove­šenega, državno tožilko Georgie Fani Willis pa za koruptivno rasistko.

Sodnik Merchan je menil, da Trumpove izjave tudi v tem primeru daleč presegajo dovoljene meje samoobramb­e v postopku, ki ga ima za krivičnega, saj so grozeče, ponižujoče, podžigajoč­e in napadalne. Trumpovi odvetniki pa so njegovemu ukazu nasprotova­li in ga opredelili kot kršenje ustavnih pravic. »Sodnikov ukaz krši državljans­ke pravice 100 milijonov Američanov, ki sledijo predsednik­u Trumpu in imajo pravico, da ga slišijo. Predsednik Trump se bo še naprej boril za našo državo in ustavo,« je sporočil tiskovni predstavni­k Trumpove predsedniš­ke kampanje Steven Cheung. Trump je v preteklost­i podobne ukaze upošteval komaj, ko je dobil denarno kazen.

Odvetniki so njegovemu ukazu nasprotova­li in ga opredelili kot kršenje ustavnih pravic.

 ?? FOTO: REUTERS ?? Obnašanje Donalda Trumpa so označili celo za otročje.
FOTO: REUTERS Obnašanje Donalda Trumpa so označili celo za otročje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia