Slovenske Novice

Pomagali so jim domačini in partizani

Poklon posadki in pilotu ameriškega bombnika, ki je strmoglavi­l 1945.

- SLAVKO MIRTIČ

strmoglavl­jenja ameriškega bombnika B-17 Je Reviens z desetčlans­ko posadko pod vasjo Gradenc v Suhi krajini se je tamkajšnje turistično društvo ob spomeniku poklonilo posadki in pilotu Edwardu F. Loganu. Ameriški posadki je 9. marca 1945 na 34. misiji v avstrijske­m Gradcu z zadeto in močno poškodovan­o letečo trdnjavo uspelo prileteti do Suhe krajine, kjer je kot zadnji s padalom v Gradencu izskočil prav poveljujoč­i pilot. Vsi člani posadke so pri odskoku ostali živi ter se iz Bele krajine s pomočjo domačinov in partizanov varno vrnili v bazo v Italiji.

Zaveza miru

Na spominski uri so zbrane spomnili na nesrečen pomnik dogodka s srečnim koncem na tleh Suhe krajine predsednik TD Suha krajina Vlado Kostevc, domačinka Bojana Vidmar, ilustrator Igor Tratnik in žužemberšk­i župan Jože Papež. »Srečen sem, da sem tukaj v Sloveniji in Gradencu. Rad bi se vam zahvalil, da se s tem dogodkom ohranjate spomin na pogumne Američane, ki so strmoglavi­li tukaj,« je dejal v New Jerseyju rojeni Američan John Boyd, ki že več kot četrt stoletja živi v Dolenji Pirošici v Posavju, in dodal, da dogodek iz preteklost­i pomeni zavezo miru, svobode in prijateljs­tva med obema narodoma.

Da je prijateljs­tvo v današnjem nemirnem svetu velika vrednota, je povedal tudi Jože Konda, član izvršnega odbora Združenja vojaških pilotov Slovenije. »Mi smo bili z zavezniki prijatelji v času najtežjega obdobja naše zgodovine. Ljudje, ki so bili tukaj in tam, so bili pripravlje­ni žrtvovati življenje za svobodo. Gradenc ni samo vasica, Gradenc je kraj velikih ljudi in tak naj tudi ostane,« je povedal Konda, ki je delil spomin s sogovornik­i pred spominsko ploščo z imeni vseh desetih ameriških letalcev.

Po krajši slovesnost­i, na kateri je nastopil kantavtor Primož Pasar, je sledilo prijetno družabno druženje z vaščani Gradenca na domačiji Vidmarjevi­h.

 ?? FOTO: SLAVKO MIRTIČ ?? Spominu na junaške letalce se je poklonil tudi župan Jože Papež.
FOTO: SLAVKO MIRTIČ Spominu na junaške letalce se je poklonil tudi župan Jože Papež.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV EDWARD F. LOGAN ?? Pilot Logan, ki je živel v Hendersonw­illu v Južni Karolini, je prek spleta 2017. spremljal slovesnost, na kateri so odkrili spominsko ploščo ameriškim letalcem. Umrl je 2021.
FOTO: OSEBNI ARHIV EDWARD F. LOGAN Pilot Logan, ki je živel v Hendersonw­illu v Južni Karolini, je prek spleta 2017. spremljal slovesnost, na kateri so odkrili spominsko ploščo ameriškim letalcem. Umrl je 2021.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia