Slovenske Novice

Štirinajst­letnica na vrhu

Alice Lee vendarle uspela premagati izkušeno Irino Krush

- MATEJ ŠEBENIK

V Saint Louisu je potekala tretja izvedba Ameriškega pokala, prestižneg­a obračuna osmih najboljših igralk in igralcev te države. Manjkal je sicer branilec naslova iz lanskega leta in njihov drugi igralec z ratinške lestvice Hikaru Nakamura, ki je v pripravah na bližajoči se kandidatsk­i turnir na splošno nastopal zelo malo. Zato pa je bil tik pred turnirjem leta, ki se začne že čez teden dni, še vedno v akciji Fabiano Caruana, trenutno drugi na svetovni ratinški lestvici in edini poleg Magnusa Carlsna z ratinško znamko prek 2800 točk. Tokratni turnir pa je potekal po v zadnjem času na ameriških tleh vedno bolj uveljavlje­nem sistemu dvojne eliminacij­e. Igralci in igralke so se spopadali v minidvoboj­ih, v katerih so dve partiji odigrali v standardne­m, dve v pospešenem tempu, v primeru neodločene­ga rezultata pa še podaljšek v hitropotez­nem tempu. Po privlačnih in pogosto nepredvidl­jivih obračunih smo na samem vrhu dobili dve novi imeni, ki sta prišli do svojih premiernih zmag na tem tekmovanju.

Brez poraza

V moški konkurenci je bil to izkušeni Armenec Levon Aronjan, ki od konca leta 2021 nastopa pod ameriško zastavo. Prikazal je zelo stabilne in uravnoteže­ne predstave v vseh treh časovnih kontrolah in v devetnajst­ih odigranih partijah ni doživel niti enega samega poraza. V izenačenih dvobojih četrtfinal­a proti Samu Sevianu in polfinala proti Caruani si je napredovan­je sicer zagotovil šele v hitropotez­nem delu, v prvem finalnem obračunu proti Rayu Robsonu pa je bil zelo prepričlji­v in je zmagal z rezultatom 2,5 proti 0,5. Med poraženci si je drugo priložnost priigral Wesley So, ki pa mu prav tako ni uspelo zlomiti Aronjana in je lahko po porazu z 2,5 proti 1,5 zgolj prvi čestital novemu zmagovalcu.

Svoj trenutek po dveh finalnih porazih leta 2022 in 2023 pa je v ženski konkurenci dočakala izjemna 14-letnica Alice Lee. Že tretjič zapored se je v finalu srečala z izkušeno Irino Krush, ki je tudi sicer rekorderka po številu naslovov ameriške prvakinje. V obeh predhodnih finalih je Krusheva uspela premagati mlado tekmico in tudi tokrat je kazalo na enak razplet, potem ko je bila v njunem prvem minidvoboj­u prepričlji­vo boljša z 2,5 proti 0,5. Najstnica pa si je zagotovila popravni izpit in je tekmici vrnila z enako mero, zato je o končni zmagovalki odločal tretji minidvoboj. V njem je mladenka po zaostanku najprej uspela izenačiti na 2:2, nato pa je prevladala v pravi drami hitropotez­nih podaljškov.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Alice Lee je navdušila.
FOTO: WIKIPEDIA Alice Lee je navdušila.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia