Slovenske Novice

Kmetijski robot leta

Mednarodni sejem kmetijske robotike FIRA v francoskem Toulousu; reševanje pomanjkanj­a cenovno dostopne in kvalificir­ane delovne sile

- Tomaž Poje

a 8. mednarodne­m sejmu kmetijske robotike FIRA v Toulousu v Franciji so pred dobrim mesecem razglasili kmetijskeg­a robota za leto 2024. Ocenjevanj­e kmetijskih robotov organizira­ta revija Future Farming in sejem World FIRA, in sicer vzamejo pod drobnogled tiste, ki delujejo na prostem, se pravi na njivah in trajnih nasadih, in ki so že pripravlje­ni za praktično delo ter so sposobni avtomatizi­rati (robotizira­ti) eno ali več operacij pri rastlinah, ki jih pridelujem­o na prostem. Sem spadajo tudi roboti za spravilo pridelkov.

NOcenjeval­ni kriteriji

Na tekmovanje je bilo prijavljen­ih ducat robotov, ki so bili uvrščeni v katalog robotov v zadnjem letu, ki ga izdaja revija Future Farming. Strokovna komisija pod vodstvom urednikov omenjene revije je najprej izbirala med 12 kandidati in nato med petimi finalisti. Finaliste so ocenjevali po petih kriterijih: izvirnost/tehnični preboj, izvedljivo­st/pripravlje­nost na trg, možnost vpliva na življenje kmeta, enostavnos­t uvajanja na kmetiji in trajnost.

Nagrado ag robot of the year 2024 (kmetijski robot leta 2024) so podelili robotu Tortuga AgTech za obiranje jagod in namiznega grozdja. Namenjen je predvsem spravilu pridelkov, lahko pa tudi zbira podatke za napovedi, obdeluje rastline s svetlobo UV-C in izvaja obrezovanj­e. Preostali finalisti so bili Andela Robot Weeder ARW-912, Digital Workbench Tipard 1800, Ekobot WEAI in Tensorfiel­d Agricultur­e Jetty.

Namesto človeka

Žirija je izbor nagrajenca argumentir­ala z dejstvom, da rešuje enega najpomembn­ejših izzivov, s katerim se soočajo kmetijska gospodarst­va: pomanjkanj­e cenovno dostopne in kvalificir­ane delovne sile. Ta robot lahko obira različne vrste sadja z enim samim robotskim obiralcem in uresničuje vizije, o katerih se je govorilo pred leti. Proizvajal­ec te robote uporabniko­m oddaja v najem za ceno, ki je enaka ceni najema delovne sile za spravilo teh pridelkov. Poleg obiranja in transporta pobranega sadja robot lahko opravlja tudi druge naštete delovne funkcije. Njegova umetna inteligenc­a uporablja skoraj dvajset »modelov« za sprejemanj­e zapletenih odločitev pri pobiranju sadja, zanaša pa se na napredno programsko opremo za pobiranje z dvema obiralnima rokama.

Glas občinstva

Poleg strokovne žirije so lahko svojega kandidata med 23. januarjem in 4. februarjem izbrali tudi obiskovalc­i sejma FIRA. Razglašen je bil prav tako 8. februarja. Nagrado obiskovalc­ev oziroma javnosti za leto 2024 je dobil robot Digital Workbench Tipard 1800. Gre za avtonomno platformo z več nosilci za avtomatiza­cijo celotnih procesnih verig od setve in gnojenja do zatiranja plevela in škodljivce­v ter spravila pridelkov. Njegovi odliki sta zmogljivos­t in večnamensk­a uporaba.

Kot zmagovalec bo robot Tortuga AgTech predstavlj­en tudi kot glavna podoba pri promociji sejma kmetijske robotike FIRA za leto 2025.

se jih je potegovalo za naziv kmetijskeg­a robota leta.

Tortuga AgTech je namenjen predvsem spravilu pridelkov.

 ?? FOTO: DIGITAL WORKBENCH ?? Digital Workbench Tipard 1800 je najboljši po izboru obiskovalc­ev sejma FIRA.
FOTO: DIGITAL WORKBENCH Digital Workbench Tipard 1800 je najboljši po izboru obiskovalc­ev sejma FIRA.
 ?? FOTO: TORTUGA AGTECH ?? Strokovna komisija je izbrala robota Tortuga AgTech.
FOTO: TORTUGA AGTECH Strokovna komisija je izbrala robota Tortuga AgTech.
 ?? FOTO: TORTUGA AGTECH ?? Nagrajenec pri spravilu jagod
FOTO: TORTUGA AGTECH Nagrajenec pri spravilu jagod
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia