Slovenske Novice

Desetletja čaka na pravico

Prepoved varjenja konopljine­ga piva je Semičanu uničila podjetje in družino

- •

NOVO MESTO Čeprav se je zgodba Semičana Zemirja Begića, zaradi katere je ostal brez premoženja, z močno načetim zdravjem in uničeno družino, začela v prejšnjem stoletju, še danes na sodišču ni končana. Davnega leta 1998 je namreč začel variti pivo Mary Jane z izvlečkom hmelja in navadne konoplje.

Istega leta ga je obiskala zdravstven­a inšpektori­ca in mu prepovedal­a nadaljnjo proizvodnj­o piva zaradi suma, da vsebuje zdravju škodljive kanabinoid­ne snovi. Ta ukrep je na kolena spravil Begićevo podjetje Izbor in njegovega lastnika. In čeprav je sodišče že pred šestimi leti pravnomočn­o sklenilo, da mu pripada odškodnina za škodo, nastalo zaradi ravnanja državnih organov v obdobju med letoma 1998 in 2004, do današnjega dne še ni dobil nič. Niti sodbe, s katero mora prvostopen­jsko sodišče končno odločiti o višini denarnega obliža, čeprav so od zadnjega naroka glavne obravnave minili skoraj štirje meseci. Po zaprtju pivovarne z devetimi zaposlenim­i je začel papirnato vojno z zdravstven­im ministrstv­om. Dvakrat mu je dalo prav upravno sodišče, a šele ko je v njegovo korist odločilo vrhovno sodišče, je ministrstv­o odločanje vrnilo inšpektora­tu. Ta je po šestih letih, junija 2004, ustavil postopek inšpekcijs­kega nadzora, prav tako je bil ustavljen postopek o prekršku proti Begiću oziroma njegovi družbi Izbor.

Spis vsako leto debelejši

Begić od države s tožbo zahteva 12 milijonov evrov odškodnine zaradi izgubljene­ga zaslužka, izgubljene hiše in opreme pivovarne, pa tudi zaradi nezmožnost­i uporabe patenta. Spis je vsako leto debelejši, večkrat je potoval od okrožnega sodišča do ustavnega in nazaj – trikrat je odločalo okrožno sodišče, štirikrat višje, spet trikrat vrhovno in dvakrat ustavno. Nazadnje je bil spis pred okrožno sodnico v Novem mestu, ki mora vnovič pod drobnogled vzeti številne dokaze, izračune in hipoteze, kakšen bi bil lahko dobiček omenjene družbe, če proizvodnj­e piva ne bi ustavila inšpekcija, pa kakšno škodo je imel Begić zaradi v izvršbi prodane hiše, proizvodne linije in opreme ter izgubljene­ga patenta. Kot priči so v postopku zaslišali profesorja biotehnišk­e fakultete, ki sta od leta 2020 izdelala štiri mnenja oziroma dopolnitve mnenja, ta se nanašajo na proizvodnj­o piva, stroške varjenja piva v manjši pivovarni, razmere na trgu in morebitni dobiček. Mnenje je izdelal tudi izvedenec ekonomske stroke.

Sodnica namreč mora odločiti le še o višini denarnega obliža, saj je sodišče že 2018. pravnomočn­o sklenilo, da mu ta pripada. Glavna obravnava je bila končana v začetku decembra lani, a do danes pošiljke s sodišča s sodbo – ta bo torej že 13. po vrsti – še niso dobili, nam je potrdil pooblaščen­ec tožnika odvetnik Borut Škerlj. Zato je v imenu svojega klienta na ministrstv­o za pravosodje podal dva predloga, in sicer je vložil nadzorstve­no pritožbo, »ker na prvi stopnji ni odločeno niti o izkazani navadni škodi in ne o izgubljene­m dobičku,« drugo pisanje pa je pobuda za mediacijo in sporazumno rešitev glede izgubljene­ga dobička. »Glede nadzorstve­ne pritožbe smo predlagali, da jo obravnavaj­o po zakonu o varstvu pravice do sojenja brez nepotrebne­ga odlašanja. 28. marca letos bo namreč 24 let od vložene tožbe. Ker gre za zadevo iz leta 1998, smo predlagali, da poizkušamo najti dogovor o škodi zaradi izgubljene­ga dobička z mediacijo in dosežemo morebitno poravnavo ter se izognemo dolgotrajn­emu pritožbene­mu postopku,« pojasnjuje odvetnik. IVA ROPAC

MILIJONOV evrov zahteva.

Pooblaščen­ec je dal tudi pobudo za mediacijo in sporazumno rešitev glede izgubljene­ga dobička.

 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Zemir Begić se je pripravlje­n pogoditi.
FOTO: MARKO FEIST Zemir Begić se je pripravlje­n pogoditi.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Sodni spis je večkrat potoval od okrožnega sodišča do ustavnega in nazaj.
FOTO: MARKO FEIST Sodni spis je večkrat potoval od okrožnega sodišča do ustavnega in nazaj.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia