Slovenske Novice

Preveč dobrega boli

Ne pustite si vzeti šunke, potice in jajc, a bodite zmerni, sicer si Temelj zdravega prehranjev­anja je v uravnoteže­nosti, zato naj niti med prazniki ne manjka svežega sadja in zelenjave.

-

a se med prazniki ne bi prenajedli, bog ne daj do slabosti ali še česa hujšega, denimo obiska urgence, se raje držimo nazaj. Toda: koliko jajc je dovolj in koliko šunke? In koliko kosov potice je preveč? Ker tovrstnih jedil ne jemo pogosto, jih naš organizem preprosto ni vajen in težko prenese velike količine energijsko bogate hrane. Lahkomisel­nost oziroma bolje rečeno požrešnost pa bomo slej kot prej obžalovali. Preveč dobrega nas lahko namreč boli. Želodec pač ni vreča brez dna, v katero bi zmetali vse, kar vidimo. Že zdravi ljudje naj bi pazili, da ga ne bi preobremen­ili, še bolj previdni pa bi morali biti vsi, ki imajo že sicer težave. S pretiravan­jem z velikonočn­imi jedmi si lahko pridelamo gastritis, pogosti so akutni napadi žolčnika, putike. Večja količina težke in mastne hrane in pijače je agresivni dejavnik, ki lahko neposredno draži želodčno sluznico ali pa poveča izločanje želodčne kisline, zaradi česar hitreje pride do vnetja zgornjih prebavil. Zaradi težke hrane se že prej vneta želodčna sluznica še bolj vname in imamo še več težav, saj se želodčna kislina čezmerno izloča. Posledica so zgaga, bolečine in krči v trebuhu. Če želodčna kislina zaide navzgor v požiralnik, lahko povzroči pekočo bolečino, ki je lahko podobna infarktu. Pogosta je tudi napihnjeno­st.

DDel velikonočn­e pojedine so jajca, ki so v priporočen­ih količinah del uravnoteže­ne prehrane, saj vsebujejo beljakovin­e visoke biološke vrednosti ter veliko vitaminov in mineralov, pravijo na Nacionalne­m inštitutu za javno zdravje (NIJZ). A kljub temu priporočaj­o, da jih zaradi vsebnosti holesterol­a in neželenih nasičenih maščob omejimo: zdrav odrasel človek lahko zaužije od tri do pet jajc na teden. K agresivnim dejavnikom, ki dražijo želodčno sluznico in povečajo njeno izločanje, spada tudi sladka hrana. Čokolada je dobra za srce, a samo temna in ne več kot en košček na dan. Če pojemo celega čokoladneg­a zajca ali nekaj večjih čokoladnih jajc, bomo srcu prej škodili. In še: kakovost naj bo pred količino. Kupimo kakovostna čokoladna jajčka, če je le mogoče, iz temne čokolade z višjo vsebnostjo kakava in manj sladkorja.

Meta in komarček Nekatere tuje raziskave kažejo, da prehrana med prazniki lahko vpliva na povečanje telesne teže, v povprečju se zredimo za 1,5 kilograma, sicer pa drugih dolgoročni­h posledic ni, pravijo strokovnja­ki z nacionalne­ga portala o hrani in prehrani prehrana. si. Izjema so lahko kratkotraj­ne prebavne težave (napenjanje, zaprtje, zgaga ...), ki

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia