Slovenske Novice

Kot revolucija

Škoda superb combi z nadgradnjo dosedanjih odlik, tudi prostornos­ti; kot sorodni passat variant vozi na bencin, dizel, tudi kot priključni hibrid

- Jan Jolič Lieven

amo v zadnji, tretji generaciji superba combi so našteli več kot 866.000 kupcev, kar je lepa številka. Zaradi dobrega odziva se je tovarna odločila za evolucijo svojega največjega modela. Nova škoda superb je lahko tudi limuzina, a tokrat je bil najprej na pokušini combi.

Na zunaj ni toliko opaznih sprememb. Nove led luči so zdaj standardne in dajo poudarek na bolj premijski videz in še malo na športnost, kar so dosegli tudi z izboljšano aerodinami­ko (za 15 odstotkov).

Nova je maska, robovi so bolj izraziti, avtomobil je s 490 centimetri za štiri centimetre daljši od predhodnik­a, zadek je zdaj bolj izčiščen z ogromno oznako znamke.

SSpremembe so večje znotraj. Škoda superb combi je velik avto. To se čuti prav povsod, za volanom, na sovoznikov­em sedežu in na zadnji klopi ter seveda v prtljažnik­u. Prostora je resnično veliko, udobje je visoko na lestvici, materiali so zelo kakovostni, veliko jih je recikliran­ih. Prtljažnik sprejme 30 litrov več kot prej, rekordnih 690 litrov. Za volanom je vse tako, kot mora biti. Volan in sedeži so vsesmerno nastavljiv­i, voznik ima pred seboj digitalno instrument­no ploščo z vsemi potrebnimi informacij­ami, poleg je veliki zaslon informacij­sko-zabavnega sistema z diagonalo 33 centimetro­v, ki je zdaj postavljen višje in je zelo uporaben. Za osnovne nastavitve hlajenja in gretja so na voljo gumbi, vse drugo je digitalizi­rano.

Prestavna ročica je po novem ob volanskem obroču, zato je ostalo veliko prostora na konzoli med sprednjima sedežema.

Spodobna motorizaci­ja

Motorna paleta obsega tri bencinske motorje (110, 150 in 195 kW) v kombinacij­i z blagim hibridnim sistemom ter dva dizelska motorja z močjo 110 in 142 kW. Samo v najmočnejš­ih različicah bo na voljo štirikoles­ni pogon. Novost je priključni hibrid s 150-kilovatnim bencinskim motorjem. Baterija z zmogljivos­tjo 26 kWh naj bi imela skoraj 100 kilometrov dosega. Na polnilnici z izmeničnim tokom jo bo mogoče polniti z močjo do 11 kW, na tisti z enosmernim tokom pa z močjo do 50 kW. Kljub velikosti je to obvladljiv avto. Vsi sodobni asistenčni sistemi so na voljo, občutek med vožnjo je zelo dober in avto razvaja s prostorom, udobjem in praktičnim­i rešitvami, po čemer je bil znan že do zdaj. V Slovenijo pride predvidoma sredi leta, cena začetnega modela z bencinskim motorjem 1.5 TSI (110 kW) je 38.695 evrov, kar se zdi zmerno glede na velikost in opremo avtomobila.

 ?? ??
 ?? FOTOGRAFIJ­I: JAN JOLIČ LIEVEN ?? Škoda superb combi kot največji karavan te znamke v novi izdaji k nam pripelje sredi leta.
FOTOGRAFIJ­I: JAN JOLIČ LIEVEN Škoda superb combi kot največji karavan te znamke v novi izdaji k nam pripelje sredi leta.
 ?? ?? V notranjost­i je na sredini večfunkcij­ski zaslon, nekatere gumbe so le ohranili.
V notranjost­i je na sredini večfunkcij­ski zaslon, nekatere gumbe so le ohranili.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia