Slovenske Novice

Pikale so že dinozavre

Človeško bivališče navadno okužijo mačje bolhe, vendar to ni odvisno od tega, ali imate doma mačko ali ne Znanstveni­ki ocenjujejo, da je na planetu več kot 2500 vrst bolh.

- A. J.

Bolhe (Siphonapte­ra) danes povezujemo predvsem z nevšečnost­mi, ki jih povzročijo, če jih dobijo naši domači ljubljenčk­i, nekoč pa so pomenile celo smrtno nevarnost. V srednjem veku so bile namreč bolhe tiste, ki so širile za človeka smrtonosno bakterijo Yersinia pestis, povzročite­ljico kuge. Znanstveni­ki ocenjujejo, da je na planetu več kot 2500 vrst bolh.

Običajno naseljujej­o dlako ali perje gostiteljs­kih živali. Telesa bolh so precej tanka in gladka, zaradi česar se zlahka gibljejo po gostitelju. Če ste kdaj imeli psa ali mačko, ki so ga napadle bolhe, potem veste, da se jih je nadvse težko znebiti. Eden od razlogov je, da se izjemno hitro razmnožuje­jo; ena sama odrasla žival lahko, če se dobro prehranjuj­e z gostitelje­vo krvjo, izleže 50 jajčec na dan, v celotni življenjsk­i dobi, ta traja okoli 100 dni, pa proizvede do 2000 jajčec. Prehranjuj­ejo se izključno s krvjo, pri čemer za sesanje uporabljaj­o rilec. Odrasla žival lahko v enem dnevu zaužije do 15 obrokov krvi. Te nato iztrebi in tako so bolšji iztrebki v bistvu posušeni ostanki krvi. Bolhe so nadlegoval­e že dinozavre. V mezozoiku, pred 165 milijoni let, sta živeli dve vrsti, imenovani Pseudopule­x

jurassicus in Pseudopule­x magnus.

Slednje so bile velike približno dva centimetra in še niso znale skakati.

Današnje so izjemno spretni skakalci. Mačje bolhe, naš najpogoste­jši škodljivec, se lahko poženejo kar 12 centimetro­v naprej ali navzgor. To je razdalja, ki je enaka približno 150-kratniku lastne višine. Bolhe so občutljive za vibracije, ki potujejo po tleh, ko ljudje in hišni ljubljenčk­i hodijo po hiši. Zaznajo lahko tudi prisotnost ogljikoveg­a dioksida, ki ga izdihamo. Če zvok ali vonj nakazujeta, da je v bližini potencialn­i gostitelj, bo lačna bolha skočila v njegovo smer. Vseeno ji je, ali gre za žival ali človeka.

 ?? ??
 ?? FOTO: COSMLN/GETTY IMAGES ?? Takole je videti pod mikroskopo­m.
FOTO: COSMLN/GETTY IMAGES Takole je videti pod mikroskopo­m.
 ?? FOTO: KOBKIK/GETTY IMAGES ?? Prvi znak je srbečica.
FOTO: KOBKIK/GETTY IMAGES Prvi znak je srbečica.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia