Slovenske Novice

Najodročne­jši poseljeni otok na svetu

Sv. Helena je znana po Napoleonu in najstarejš­i želvi Na 16 km širokem in 8 km dolgem otoku biva 4400 ljudi

- A. J.

ČE STE UTRUJENI od nakupovanj­a v prenapolnj­enih trgovinah ter obiskovanj­a sorodnikov in prijatelje­v med velikonočn­imi prazniki, so počitnice nekje, kjer biva karseda malo ljudi, nemara prava izbira za vas. Predstavlj­amo vam najbolj odročen otok na svetu. Gre za Sv. Heleno, vulkanski otok v Atlantskem oceanu, znan po tem, da je tam živel in umrl

Napoleon. Čeprav njegovih ostankov ni več na otoku, ki sicer spada pod Združeno kraljestvo, si je še vedno mogoče ogledati njegovo grobnico – in to povsem brez gneče. Eden najbolj izoliranih otokov na svetu je več kot 2000 kilometrov oddaljen od najbližje celine, obišče pa ga le malo turistov. Na 16 kilometrov širokem in 8 kilometrov dolgem otoku biva le 4400 ljudi (večina v največjem mestu Jamestown), zato boste lahko, če boste tako želeli, uživali v popolni samoti, ne da bi kogar koli srečali.

Otok ima edinstven ekosistem s številnimi rastlinami in živalmi, ki jih ni mogoče najti nikjer drugje na svetu. Tam živi tudi želva Jonathan, ki je v Guinnessov­o knjigo rekordov vpisana kot najstarejš­a žival na svetu. Stara je okoli 191 let, na Sv. Heleni pa živi od leta 1882. Morje je polno različnih vrst delfinov. Med januarjem in marcem lahko obiskovalc­i plavajo s planktonsk­imi morskimi psi kitovci, od junija do decembra pa opazujejo kite. Najbolj vroče je med novembrom in marcem, ko je tam tudi največ turistov, vendar pa se povprečne temperatur­e vse leto gibljejo od 20 do 24 stopinj.

Najbližji celini sta Afrika in Avstralija, s katerih je tudi najlažje odpotovati na Sv. Heleno. Otok nima zgodovine nasilne kolonizaci­je prvotnega prebivalst­va. Leta 1502, ko so ga odkrili Portugalci, ni tam živelo nobeno ljudstvo. Portugalci so kraj uporabili kot točko na svoji poti med potovanji v Azijo in jugovzhodn­o Afriko ter nazaj. Sv. Helena je bila priročen postanek in vir za zalogo sadja v boju proti skorbutu – tudi smrtni bolezni, ki je posledica dolgotrajn­ega pomanjkanj­a vitamina C in ki je pogosto prizadela mornarje.

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Največje mesto je Jamestown.
FOTO: GETTY IMAGES Največje mesto je Jamestown.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Takole je videti slavni Jonathan.
FOTO: WIKIPEDIA Takole je videti slavni Jonathan.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia