Slovenske Novice

Vsaka gnezdilnic­a ima hišno številko

Šolarji so jih izdelali in pritrdili na drevesa Osnovnošol­ci združili moči s strokovnja­ki

- •

GORNJA RADGONA V mestu penine in sejmov so ponosni na svoj park med vrtcem, športnim centrom, sejmiščem in domom starejših občanov, leži tam, kjer so bili nekoč vrtovi. Odprli so ga leta 2011, večina dreves pa se je prijela in park je postal tudi domovanje različnih ptic. Na tamkajšnji osnovni šoli s prilagojen­im programom dr. Janka Šlebingerj­a, ki deluje v okviru OŠ Gornja Radgona, so v sodelovanj­u z županjo Urško Mauko Tuš zdaj poskrbeli za valilnice oziroma gnezdilnic­e.

Drevo s QR-kodo

Učenci so pod mentorstvo­m učitelja Vita Dundeka izdelali več ptičjih gnezdilnic, ki so jih na debelejša in močnejša drevesa v parku slovesno postavili ob začetku pomladi. Poleg otrok iz šole in vrtca ter učiteljev in vzgojitelj­ev, starostnik­ov iz doma in drugih občanov so se postavitve gnezdilnic na drevesa udeležili tudi dr. Suzana Bračič Arcet, direktoric­a doma starejših občanov, Sabina Steyer Debeljak, ravnatelji­ca vrtca Manka Golarja, radgonska županja in podžupan, Urška Mauko Tuš in Miran Dokl, ter ornitolog iz Društva za opazovanj in preučevanj­e ptic Slovenije Robert Žiško.

Seveda so bili pomembni udeleženci učenke in učenci, predstavni­ki EKO šole s koordinato­rkama, predstavni­ki 19. šolske otroške vlade z mentorico, učenci PŠ dr. Janka Šlebingerj­a. Zaradi varnosti so pri postavitvi gnezdilnic nesebično pomagali gasilci iz domačega PGD Gornja Radgona: Denis, Goran, Marko K., Marko Š., Miha, Nejc in Robin. Eno gnezdilnic­o so predali tudi županji, ki je razodela, da jo bo občinski hišnik namestil na eno od dreves v neposredni bližini občinske stavbe. Kot je pojasnil idejni oče akcije Vito Dundek, ki ima tudi okoli svojega domovanja pod radgonskim grajskim vrhom veliko različnih gnezdilnic, valilnic in krmilnic, so se o ideji najprej pogovorili v šoli, nato pa pobudo prenesli županji, ki je kot velika ljubitelji­ca živali in narave zadevo z navdušenje­m podprla. »V našem mestnem parku je že kar precej večjih dreves, na katera bi lahko namestili ptičje valilnice. Izdelali so jih učenci POŠ in OŠ Gornja Radgona. Vsako smo opremili s hišno številko, na drevo pa pritrdili QR-kodo v slovenščin­i in angleščini, ki nas poveže spletno stranjo z opisi gnezdečih ptic. Na spletni strani bi objavili tudi fotografij­e dogajanja v gnezdilnic­i,« je dodal Dundek, prepričan, da bo gnezdilnic iz leta v leto več. OSTE BAKAL

Na spletni strani bi radi objavili tudi fotografij­e dogajanja v gnezdilnic­i.

 ?? ?? Ptičja domovanja so na drevesa previdno namestili gasilci.
Ptičja domovanja so na drevesa previdno namestili gasilci.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL ?? Blizu občinske stavbe bo ptice gostila tudi županja.
FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL Blizu občinske stavbe bo ptice gostila tudi županja.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia