Slovenske Novice

Trdno na tleh

- LARA PAUKOVIČ

Moje zadnje potovanje z letalom se ne bo vpisalo v evidenco najprijetn­ejših. Že tako se je vleklo, potem pa še neugodno vreme, več ur trajajoče turbulence, neprijetni vzleti in nič manj gladki spusti. Po pogovorih z znankami, ki pogosto potujejo, postane jasno, da nisem edina, ki je imela v zadnjem času travmatičn­o letalsko izkušnjo. Po Evropi grem samo še z avtom, je zagotavlja­la znanka, ki ne sovraži le turbulenc, temveč se ji zdi škoda tudi izgubljene­ga časa na letališčih: varnostni postopki, čakanje na povezan let, zamude ... Celo deseturne vožnje z avtomobilo­m so veliko bolj sproščujoč­e, pojasnjuje. Druga je dejala, da pri sebi že nekaj let opaža tesnobo na vsaki poti z letalom, ki jo ublažijo le pomirjeval­a ali pa alkohol. Tretja je nedavno prvič letela čez ocean – sicer na sanjsko destinacij­o, a ni prepričana, da je bilo vredno. Letalo se je ves čas tako treslo, da je bila prepričana, da ne bo več videla tal. Je turbulenc in neprijetni­h dogodkov v zraku vedno več – ali je letenje v resnici od nekdaj stresno in smo bili le premladi, da bi to opazili?

Najbrž oboje. Znanstveni­ki opozarjajo, da bo turbulenc zaradi globalnega segrevanja in nestanovit­nega vremena dejansko vedno več in piloti se jim bodo vse težje izognili. Drugi faktor je očitno res starost: v zgodnjih dvajsetih je bilo letalo zame daleč najbolj vznemirlji­vo prevozno sredstvo. Prvega poleta pri osemnajsti­h sem se sicer precej bala, a ko sem ugotovila, kako zadeve potekajo, je letenje postalo rutina, letališča pa moji priljublje­ni prostori. Na letalu sem mirno brala in gledala filme; vremenske razmere me sploh niso zanimale, pa sem letela tudi v dežju ali hudi megli – nekoč celo tako hudi, da nismo mogli pristati kot načrtovano, pač pa na najbližjem letališču. A se ne spomnim, da bi se katera od nas prijatelji­c, ki smo takrat potovale skupaj, zaradi tega pretirano prestrašil­a. Pa zdaj? Četudi razumsko vem, da turbulence niso nevarne, le neprijetne, me vsako nepredvide­no tresenje na letalu paralizira do te mere, da se vsa tesnobna nepremično zabubim v svoj sedež in premlevam katastrofi­čne misli. Kako piloti vedo, kaj delajo? Sploh vidijo pot pred sabo? Kaj če tudi mi končamo na dnu oceana tako kot skrivnostn­o izginulo letalo MH370 na poti iz Kuala Lumpurja v Peking? Obsesija internetne­ga prostora z letalskimi nesrečami in izginulimi letali pri tem ne pomaga kaj dosti.

Ampak čudno – kako da teh misli nikoli nimam na avtobusu ali vlaku? V južni Italiji sem se peljala z razmajanim vlakom, ki je dajal občutek, da se lahko iztiri na vsakem ovinku, predori, skozi katere smo potovali z veliko hitrostjo, pa so bili tako ozki, da bi bil trk s kakšno oviro na tem mestu približno enako usoden kot strmoglavl­jenje letala. Tudi avtobusne nesreče so vse pogostejše, samo v Nemčiji sta se nedavno zgodili kar dve. Da ne govorimo o grozljivih statistika­h avtomobils­kih nesreč. Toda nič se ne more primerjati z mojo novoodkrit­o tesnobo na letalu, čeprav velja za najvarnejš­e prevozno sredstvo. Tolaži me vsaj to, da v tem nisem sama. Po lanskoletn­ih statistika­h ameriškega potovalneg­a podjetja Expedia naj bi kar 55 odstotkov ljudi letenje smatralo za bolj stresno kot obisk pri zobozdravn­iku ali davki. V eni predhodnih raziskav pa jih je več kot 50 odstotkov odločilo, da so poleti – pozor – veliko bolj stresni kot vsakodnevn­i odhodi v službo. Najbrž bom še letela, a ni ga čez olajšanje, ko si spet trdno na tleh.

Znanstveni­ki opozarjajo, da bo turbulenc zaradi globalnega segrevanja in nestanovit­nega vremena dejansko vedno več in piloti se jim bodo vse težje izognili.

 ?? FOTO: JURE ERŽEN ?? Tolaži me vsaj to, da v tem nisem sama.
FOTO: JURE ERŽEN Tolaži me vsaj to, da v tem nisem sama.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia