Slovenske Novice

Do videa s pomočjo umetne inteligenc­e

Skupina Booom! z novo skladbo Avantura in animiniran­im videem napoveduje prvenec Odiseja

- A. K.

SKUPINA Booom! je v leto 2024 vstopila na krilih uspešnice Dance Like This, ki so jo Patrik Mrak, Luka Cvetičanin in Matevž Derenda zapeli na evrovizijs­kem izboru Una voce per San Marino. Tam so se uvrstili na odlično pesto mesto, neverjetna glasbena izkušnja pa jim je dala nov zagon in veter v hrbet. Zdaj so fantje v eter poslali skladbo Avantura, s katero so najavili album Odiseja. »Skladbo smo napisali septembra, ko smo ves mesec porabili za to, da smo ustvarili čim več pesmi za drugo različico albuma. Je otvoritven­a pesem plošče, čeprav smo jo napisali kot zadnjo. Proces ustvarjanj­a pa je bil zelo zanimiv: najprej nam je bila zelo všeč, naslednji dan precej manj, zato smo jo skoraj v celoti preuredili. Spet nam je postala zelo všeč, naslednji dan pa smo si spet premislili ... In tako je bilo, dokler je nismo posneli. Skratka, tudi ustvarjanj­e te pesmi je bilo prava avantura,« se smejijo mladi glasbeniki. Pravijo še, da je skladba pomembna prelomnica na njihovi ustvarjaln­i in glasbeni poti. »Zgodilo se je, da smo bili v tistem trenutku z glavo in mislimi na istem mestu. Gledali smo nazaj na našo glasbeno pot in ugotavljal­i, kako smo bili mladi in polni upanja, ter opazili, da smo, čeprav smo se veliko naučili, še vedno tisti mladi fantje, ki so pred petimi leti stopili na skupno pot. Verz 'Ker za obzorjem zdaj že vidim to, kar bom postal' definira Avanturo, hkrati pa tudi nas, saj smo se s skoraj končanim albumom znašli v situaciji, ko smo ponosni na to, kar smo ustvarili, in na to, kar postajamo kot skupina,« pravijo in dodajo, da si lahko skladbo vsak razlaga po svoje, saj govori o odločnosti, potovanju v neznano in občutkih, ki se pojavijo na tej poti. Prava osvežitev za naš ustvarjaln­i prostor pa je tudi spremljeva­lni video, ki ga je ustvaril Žiga Bahor. »Ko smo razmišljal­i, kako kar najbolje vizualno predstavit­i vsebino in sporočilo pesmi,

so se nam začeli v glavi vrteti visokopror­ačunski filmi. Bolj ko smo razmišljal­i, kako bi to zgodbo prenesli na ekran, bolj nam je bilo jasno, da nimamo ne časa ne sredstev, s katerim bi lahko posneli primeren videospot. Potem pa smo se spomnili, da so nekatere nam najljubše avanture animacije, in našli primerno rešitev,« povedo fantje. Rezultat je prikupen videospot, ki so ga ustvarili s pomočjo umetne inteligenc­e in se odlično prilega besedilu, glasbi in celotni atmosferi skladbe, nadgrajuje pa ga prelivanje kadrov, kar gledalca popelje na triminutno popotovanj­e skozi čas in prostor.

 ?? FOTO: ARHIV SKUPINE ?? Videospot se odlično prilega celotni atmosferi skladbe.
FOTO: ARHIV SKUPINE Videospot se odlično prilega celotni atmosferi skladbe.
 ?? FOTO: JAKA CEGLAR ?? Fante spremlja odličen petčlanski band, ki ga sestavljaj­o Matic Kovačič, Tilen Jan, Marko in Jernej Žavbi ter kitarist Rok Šenk.
FOTO: JAKA CEGLAR Fante spremlja odličen petčlanski band, ki ga sestavljaj­o Matic Kovačič, Tilen Jan, Marko in Jernej Žavbi ter kitarist Rok Šenk.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia