Slovenske Novice

Podvodna oaza Piranskega zaliva

- ZAVOD YOUSEA JANEZ MUŽIČ

je v Piranskem zalivu sredi marca položil betonske module za naš prvi umetni podvodni greben, ki so ga poimenoval­i Morska oaza Piran. Po izkušnjah v svetu takšna struktura povečuje pestrost morskih organizmov, njihovo število, omogoča biološke raziskave in ne nazadnje bogati turistično ponudbo.

Plitvo dno slovenskeg­a morja je prekrito z muljem, ravno, nerazgiban­o, ribam ne ponuja dovolj hrane in skrivališč ter je zato redkeje naseljeno. Rib je čedalje manj tudi zaradi onesnaževa­nja in pretiraneg­a ribolova. Nekdaj znani prebivalci so postali sila redki ali pa so iz naših voda celo izginili. Omenimo samo zobatca, romba, veliko škarpino, kovača, velikega morskega pajka in morsko mačko. Grozi, da se jim bodo pridružili šarg, fratrc, pic, kantar, zvezdogled, morska vrana, kaval in školjki jakobova pokrovača ter veliki leščur. Ob tem je značilno, da mlajši primerki teh vrst niti niso tako redki, večji pač, saj jih takoj polovijo – tudi zato, ker nimajo zavetišč in skrivališč. Še zlasti potapljači opažajo, da se na muljastem dnu ob odvrženih predmetih – roko na srce: največkrat gre za odpadke – v kratkem času pojavi podvodno življenje, ki ga prej tam ni bilo. Odvrženi predmeti na morskem dnu namreč služijo kot zatočišče oziroma skrivališč­e mnogo organizmom.

V svetu že nekaj desetletij za vsestransk­o obogatitev podvodnega življenja na morsko dno namenoma postavljaj­o umetne grebene. Prve so začeli postavljat­i na Japonskem in v ZDA, nato še drugod po svetu, v Sredozemsk­em morju. Gradijo jih iz dreves ali bambusovih palic, ponekod potapljajo stare ladje ali karoserije odsluženih avtomobilo­v. Z njimi želijo predvsem povečati ulov in obenem onemogočit­i ribolov z vlečnimi mrežami. Marsikje jih nameščajo v raziskoval­ne namene, povsod pa so privlačna točka rekreacijs­kih potapljače­v.

Vizionarst­vo Uga Fonde

Pri nas si je zaradi ravnega muljastega in peščenega morskega dna, ki ni prav bogato z morskimi organizmi, projekt umetnih grebenov prvi pred nekaj desetletji zamislil mednarodno priznani strokovnja­k za podvodno biologijo in vrhunski potapljač Ugo Fonda. Znan je tudi po tem, da je v Piranskem zalivu prvi zasnoval ribogojnic­o brancinov. Ob njej je vrsto let razvijal projekt postavitve umetnih podvodnih grebenov. Pripravil je vrsto strokovnih posvetov in predstavit­ev ter prepričeva­l javnost ter pristojne ustanove, a vizionar zaradi birokratsk­ih ovir ter bolezni in smrti žal ni dočakal sadov svojih prizadevan­j. Nekateri poznavalci morskega sveta so namreč menili, da je morje najbolje pustiti na miru. Očitno so se razmere s časom spremenile in danes prevladuje ocena, da grebeni ne ogrožajo življenja v morju. Nasprotno, se je poenotila stroka, in za njihovo postavitev ni bilo več ovir.

Zdaj podvodna struktura leži na dnu Piranskega zaliva. Gre za betonski skelet z vstavljeni­mi apnenčasti­mi kamni. Ima pet nadstropij in je dolga 5,5 metra, široka 3,5 metra ter visoka tri metre. Postavljen­a je na globini 12 metrov v ribolovnem rezervatu Piranskega zaliva, dober kilometer od obale. Po očetovih načrtih Na morsko dno ribolovneg­a rezervata so položili zatočišče za številna, tudi ogrožena morska bitja

Odvrženi predmeti na morskem dnu služijo kot zatočišče oziroma skrivališč­e za mnoge organizme.

sta ga zasnovala dr. Irena

Fonda in Lean Fonda s partnerji projekta, ki je nastajal pod okriljem Zavoda Yousea. Fondova hči in sin sta tudi ustanovite­lja tega neprofitne­ga zasebnega zavoda, s katerim uresničuje­ta desetletja staro očetovo vizijo. Šele pred tremi leti sprejeti pomorski prostorski plan je omogočil postavitev te poskusne podmorske strukture. Kot pravita Irena in Lean, ne bo služila ribištvu ali ekonomskem­u izkoriščan­ju vse bolj degradiran­ega morja, ampak bo prispevala k znanstveni­m raziskavam, izobraževa­nju in kasneje tudi nadzorovan­im turistični­m namenom. Ureditev morske oaze so omogočili številni donatorji, znanstveno spremljanj­e razvoja življenja na njej pa bo pomembno prispevalo k načrtovanj­u gradnje novih struktur. Z informacij­ami o Morski oazi Piran bodo ozaveščali in izobraževa­li javnost, predvsem otroke iz osnovnih šol.

Postavljen je na globini 12 m kilometer od obale.

 ?? FOTO: ZAVOD YOUSEA ?? Irena in Lean Fonda z maketo potopljene morske oaze
FOTO: ZAVOD YOUSEA Irena in Lean Fonda z maketo potopljene morske oaze
 ?? FOTO: BORIS ŠULIGOJ ?? Betonska struktura ima vstavljene apnenčaste kamne.
FOTO: BORIS ŠULIGOJ Betonska struktura ima vstavljene apnenčaste kamne.
 ?? ??
 ?? ?? Risba slovenske podvodne oaze, kakor si jo je pred desetletji predstavlj­al Ugo Fonda.
Risba slovenske podvodne oaze, kakor si jo je pred desetletji predstavlj­al Ugo Fonda.
 ?? ?? Jata rib ob umetnem morskem grebenu iz lesa in skal, kakršne na ravnem dnu delajo po svetu.
Jata rib ob umetnem morskem grebenu iz lesa in skal, kakršne na ravnem dnu delajo po svetu.
 ?? FOTO: ZAVOD YOUSEA ?? Prevoz in nameščanje morske oaze, ki bo povečala trdnost dna in ponudila bivališča, skrivališč­a in zatočišča za morske organizme ter vplivala na ohranitev biotske pestrosti morja.
FOTO: ZAVOD YOUSEA Prevoz in nameščanje morske oaze, ki bo povečala trdnost dna in ponudila bivališča, skrivališč­a in zatočišča za morske organizme ter vplivala na ohranitev biotske pestrosti morja.
 ?? FOTO: ZAVOD YOUSEA ?? Po dolgih letih za uresničite­v projekta ni bilo več ovir.
FOTO: ZAVOD YOUSEA Po dolgih letih za uresničite­v projekta ni bilo več ovir.
 ?? ?? Tudi plastična kanalizaci­jska cev in beton na ravnem dnu nehote postaneta umetni podvodni greben.
Tudi plastična kanalizaci­jska cev in beton na ravnem dnu nehote postaneta umetni podvodni greben.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia