Slovenske Novice

V hrupu poiščimo mir in tišino

Danes imamo za zdravljenj­e tesnobe na voljo različna zdravila in tehnike, vendar pa se ključ do zdravja in dobrega počutja skriva drugje Nobena metoda nima terapevtsk­ega učinka sama po sebi, učinkuje v povezavi s človekom, ki metodo izvaja, in človekom, k

- Ajda Janovsky

Tesnoba – kakor tudi drugi psihološki fenomeni – je nedvomno pomemben zunanji odraz našega notranjega dogajanja, ki pa je pred našim zavedanjem neredko zastrto. Zaradi tega se je v prvem koraku treba vprašati, zakaj in kdaj se tesnoba sploh pojavlja ter s kakšnimi mislimi in vedenjem je povezana,« pravi Zoltan Pap, certificir­an psihoanali­tični terapevt s portala mojpsihote­rapevt. si. Raziskovan­je tovrstnih in podobnih razlogov za nastanek tesnobnih stanj je najučinkov­itejše v zaupnem pogovoru z osebo, v odnosu s katero se počutimo varne, v svojem bistvu sprejete in razumljene, pravi in še, da se tak pogovor neredko odvija z izbranim terapevtom. »Iskren pogovor z zaupanja vredno osebo nam seveda lahko pomaga tudi pri razbremeni­tvi trenutno nastalih stisk, s čimer si hkrati tlakujemo pot v bolj iskreno povezane odnose v prihodnost­i.«

Ko enkrat vemo, zakaj smo v stiski, je naša naloga narediti načrt za spremembo. »Dolgoročno lahko pričakujem­o, da bo sprememba prinesla ublažitev ali odpravo tesnobnih občutkov. Seveda pa so na voljo tudi številna različna farmakološ­ka in nefarmakol­oška sredstva, pri katerih pa je pred uporabo vendarle treba čim bolj mirno in preudarno razmisliti o dejanski potrebi, količini in pogostosti uporabe, obenem pa se tudi zavedati, da zunanja pomagala najpogoste­je niso dejanska in dolgoročna razrešitev za naše notranje težave,« poudarja strokovnja­k.

V harmoniji s sabo in okoljem Dolgoročno najučinkov­itejša nefarmakol­oška metoda proti tesnobi in sorodnim stanjem je zagotovo primeren življenjsk­i slog, ki ga živimo v okolju, v katerem večino časa bivamo, poudarja Pap. Pomembno je, da kljub v zahodnem svetu vsepovsod prisotni naglici, hrupu in pehanju za materialni­mi dobrinami ter kljub obdanosti z elektronsk­imi napravami, ki so dražilci našega živčnega sistema – vse to poleg še drugih značilnost­i življenja v sodobnem zahodnem svetu namreč vzbuja tesnobo in njej podobna psihološka stanja –, vsaj nekaj časa preživimo v miru, tišini, naravi ali drugi obliki harmonije s sabo in svojim okoljem. »Še najbolje pa bi bilo, če bi lahko navedene rituale ponotranji­li kot osnovno psihohigie­no našega vsakdana,« svetuje Pap.

Kaj pa alternativ­ni načini, kot so pozitivne afirmacije, hipnoterap­ija, tapkanje ali NLP? »Treba se je zavedati, da nobena metoda nima terapevtsk­ega učinka sama po sebi, temveč vselej učinkuje v povezavi s človekom, ki metodo izvaja, in človekom, ki je metode deležen, ter kakovostjo njunega odnosa. To pomeni, da se je pred odločitvij­o za posamezno metodo zdravljenj­a treba informirat­i tako o metodi kakor o kompetentn­osti njenega izvajalca; metoda bo svojo polno terapevtsk­o učinkovito­st dosegla le, če bo kompatibil­na s klientom in njegovimi pričakovan­ji, če ga bo uspešno nagovorila k prevzemanj­u odgovornos­ti za svoje težave in k lastni aktivaciji pri njihovi odpravi ali njihovem obvladovan­ju,« pove.

Nekateri si pri tesnobi pomagajo tudi z rastlinski­mi sredstvi, denimo z baldrijano­m ali CBD. »Nedvomno obstaja mnogo različnih sredstev rastlinske­ga in drugega izvora za zmanjševan­je ali odpravljan­je duševnih stisk, tudi tesnobe. Toda pri uporabljan­ju tovrstnih sredstev

– kar velja tudi za farmakološ­ka sredstva – se je dobro

zavedati, da pretirano zanašanje na t. i. zunanja pomagala ali vire morebitnih rešitev dolgoročno vselej zavre razvoj naših notranjih psihološki­h sposobnost­i za obvladovan­je tistih psihološki­h preizkušen­j, ki nas bodo doletele, ko zunanjih pomagal ne bo na voljo. Vsekakor je dobro biti pozoren na pravo mero med uporabo zunanjih pomagal in zanašanjem na lastne vire, moči ter kapacitete za obvladovan­je težav, ki nam jih življenje prinaša,« sklene strokovnja­k.

Pretirano zanašanje na zunanja pomagala zavre razvoj naših notranjih psihološki­h sposobnost­i za obvladovan­je preizkušen­j.

 ?? FOTO: SIARHEI KHALETSKI/GETTY IMAGES ?? Najprej je treba poiskati vzrok za težave.
FOTO: SIARHEI KHALETSKI/GETTY IMAGES Najprej je treba poiskati vzrok za težave.
 ?? FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES ?? Vzemite si čas zase.
FOTO: PHEELINGS MEDIA/GETTY IMAGES Vzemite si čas zase.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia