Slovenske Novice

Družabnost je ključna za zdravo starost

Nedavna študija je pokazala, da igra in redno gibanje pozitivno vplivata na kognitivne funkcije in splošno zdravje psov v srednjih letih Socialna interakcij­a, raziskovan­je, telesna vadba in senzorična stimulacij­a so se izkazali za ključne pri spodbujanj­u

- A. J.

Znano je, da socialna interakcij­a pomaga odložiti demenco pri ljudeh, v skladu z rezultati nedavne raziskave, objavljene v časopisu The Journal of Neuroscien­ce, pa enako velja tudi pri psih. Raziskava, ki je trajala tri leta, je preučevala možganske strukture 43 beaglov srednjih let. V tem obdobju so bile živali redno izpostavlj­ene prosti igri, dnevni telesni vadbi in različnim oblikam socialne interakcij­e. Vsak dan so se igrali z različnimi igračami in se pol ure spuščeni podili z drugimi psi. Znanstveni­ki so spremembe v možganski strukturi psov spremljali z magnetno resonanco (MRI). Ugotovili so, da se je obseg hipokampus­a, območja možganov, ki je ključno za kognitivne funkcije, povečal pri vseh psih, in to s povprečno stopnjo 1,74 odstotka na leto. To je še posebno zanimivo, ker so predhodne raziskave ugotovile, da se to območje možganov pri psih z leti zmanjšuje. Kot so ugotovili, je na povečanje hipokampus­a vplivalo intenzivno ukvarjanje s psi – socialna interakcij­a, raziskovan­je, telesna vadba in senzorična stimulacij­a. Te dejavnosti so se izkazale za ključne pri spodbujanj­u pozitivnih nevrobiolo­ških sprememb v možganih. »Naša študija nakazuje, da bi bila socialna obogatitev lahko ključnega pomena za zdravje možganov pri starajočih se psih. Zdi se, da lahko igra, gibanje in druge oblike interakcij­e pozitivno vplivajo na kognitivne funkcije in splošno zdravje možganov pri psih v srednjih letih,« so pojasnili raziskoval­ci.

Psi, ki imajo ljubečega skrbnika, ki se z njimi veliko ukvarja, bodo dlje mladostni in pri močeh, poleg tega bo njihova starost bolj kakovostna. Pomembno vlogo pri formi pasjih možganov ima igranje; kot so dejali, ne gre le za zabavno dejavnost, saj prinaša tudi resnične koristi za zdravje njihovih možganov in splošno dobro počutje. Igre, ki krepijo pasje možgane, so skrivalnic­e, učenje trikov in skrivanje priboljško­v. Vendar sama igra ni dovolj. Če želite, da bo zdravje vašega psa res optimalno, mu čim pogosteje, najbolje vsak dan, omogočite stik s predstavni­ki njegove vrste.

Psi, s katerimi se ljubeči skrbniki veliko ukvarjajo, bodo dlje mladostni in pri močeh.

 ?? FOTO: LUNJA/GETTY IMAGES ?? Igrati se morajo tudi s predstavni­ki svoje vrste.
FOTO: LUNJA/GETTY IMAGES Igrati se morajo tudi s predstavni­ki svoje vrste.
 ?? FOTO: SEVENTYFOU­R/GETTY IMAGES ?? Žival, s katero se lastnik ukvarja, bo dlje v fizični in psihični formi.
FOTO: SEVENTYFOU­R/GETTY IMAGES Žival, s katero se lastnik ukvarja, bo dlje v fizični in psihični formi.
 ?? GORODENKOF­F/GETTY IMAGES FOTO: ?? Igra krepi pasje možgane.
GORODENKOF­F/GETTY IMAGES FOTO: Igra krepi pasje možgane.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia