Slovenske Novice

Dacijin hibridni prostornež

Jogger je lahko tudi samopolnil­ni hibrid, a tak ni več poceni

- Gašper Boncelj

Jogger je eden redkih praktičnih enoprostor­cev, predstavlj­enih v zadnjih letih. Po bencinski in plinski izvedbi je z nekaj zamika na naš trg pripeljala tudi hibridna pogonska različica. Pričakovan­o najdražja, a po svoje zanimiva. Gre za hibridni pogonski sklop, ki ga imajo že nekateri Renaultovi modeli. Kombinira bencinski in električni pogon, 1,6-litrski atmosfersk­i bencinski štirivaljn­ik ima dodana dva elektromot­orja. Sistemska moč pogona je 105 kW (140 KM), za prenos na sprednji kolesi skrbi samodejni menjalnik. Tovrstni prenos je v joggerju na voljo le s tem pogonom, je pa »avtomatika« dobra stvar, kar zadeva udobje, in pomeni manj dela za voznika.

Samopolnil­ni hibrid

Če ni hudo mraz, hibridni jogger speljuje na elektriko in zmore potem še kak kilometer voziti v tem načinu. V mestu si lahko za varčnost pomagate s programom B, v katerem je rekuperaci­ja ob popuščenem pedalu za plin močnejša. Ko se vklopi bencinski motor, pa se to zgodi precej grobo in glasno, še zdaleč ne tako gladko kot v kakem Renaultove­m modelu z enakim pogonom. Hibridni sklop ima kar učinkovito porabo. Trudil sem se in na počasni relacijski vožnji s hitrostjo od 50 do 60 kilometrov na uro po podatkih potovalneg­a računalnik­a dosegel porabo 4,5 litra na 100 kilometrov, v mestu je bila večinoma za liter večja, na avtocesti z zmerno vožnjo dobrih 6 litrov. V posodo za gorivo gre 50 litrov bencina, z enim polnjenjem je doseg velik.

Sicer so zmogljivos­ti pogona korektne, pri večji hitrosti je bencinski štirivaljn­ik precej tišji kot osnovni bencinski trivaljnik. Jogger ni kak počasnè, no, dirkač tudi ne. Se mi je pa pri tokratnem testnem primerku podvozje zdelo malce tišje in tudi pri vožnji čez neravnine bolj mirno kot v osnovni izvedbi.

Prenovljen­a podoba

Jogger ima zdaj na zunaj malce drugačno podobo kot ob prihodu na trg, drugačen je logotip znamke. Toda karoserijs­ke linije 4,5 metra dolgega avtomobila so takšne, kot smo jih poznali od začetka: precej všečne, če so vam blizu enoprostor­ci. Znotraj je nekaj več kakovostni­h poudarkov, kot so pas blaga na armaturni plošči ali digitalni merilniki. Sprednja sedeža sta solidna, a ne več kot to. V drugi vrsti je prostorno, glede prilagodlj­ivosti bi bilo še bolje, če bi imeli namesto klopi posamična sedala. Testni avtomobil je imel še tretjo vrsto z dvema sedežema. Do njiju pridemo brez plezanja, tam lahko sedimo v redu, če smo manjše ali srednje rasti. Kadar ju ne potrebujem­o, ju lahko dokaj enostavno iztaknemo in odnesemo iz vozila.

Jogger je lahko družinski avtomobil, tudi taksisti ga imajo. Kot hibrid je na voljo le z najboljšim opremskim paketom extreme, kar stane 28.000 evrov, z nekaj dodatki še dobrega tisočaka več. V primerjavi s kakim hibridom podobne velikosti se to ne sliši zelo veliko, je pa hibridni jogger konkretno dražji od osnovnega z bencinskim pogonom, kar utegne biti za Dacijine kupce težava.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: GAŠPER BONCELJ ?? Dacia jogger hybrid je najnovejša motorna izvedenka tega družinskeg­a avtomobila.
FOTOGRAFIJ­I: GAŠPER BONCELJ Dacia jogger hybrid je najnovejša motorna izvedenka tega družinskeg­a avtomobila.
 ?? ?? V tretji vrsti sta še dva sedeža, ki ju lahko tudi odstranimo.
V tretji vrsti sta še dva sedeža, ki ju lahko tudi odstranimo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia