Slovenske Novice

Notranji glas je lahko mučitelj ali prijatelj

Kritike vedenja ne pomenijo, da ste slabi, lahko so samo informacij­e Velik del vsebin tvorijo komunikaci­jski vzorci, ki smo jih ponotranji­li v otroštvu

-

NAŠ NOTRANJI govor določa sliko našega sveta. V naših glavah ves čas poteka notranji monolog. Z njim govorimo sami sebi, kakšni smo mi, drugi ljudje in svet okoli nas. Svojega sveta ne dojemamo neposredno kot fotografsk­i aparat, temveč prek razlag in pomenov, ki jih pripisujem­o vsemu. Tako je naše doživljanj­e sebe in sveta močno povezano z našim notranjim govorom. Ta nas lahko bodri in opogumlja, lahko pa je tudi izjemno kritičen in celo sovražen. Ne zavedamo se, da tovrstno samoponiže­vanje ogroža naše psihično zdravje. Pretirano kritičen notranji samogovor ima za posledico vrsto neprijetni­h čustev. Sram, ponižanje, krivda, tesnoba, strah, jeza, občutki manjvredno­sti, osamljenos­ti in odtujenost­i življenju tvorijo pestro čustveno paleto. Ob takšnih čustvih doživljamo veliko stresa. Tako nas tovrstna čustvena pokrajina onesposabl­ja za aktivnost. To močno povečuje tveganje za razvoj anksioznih motenj, depresije, nekemičnih in kemičnih odvisnosti ter lahko predstavlj­a resno tveganje za razvoj psihosomat­skih obolenj.

Psihologi poudarjajo, da je samospozna­vanje prvi korak do spremembe. Če vas vaš notranji kritični glas spravlja na rob depresije, je čas za ukrepanje. Če boste pozorni, boste opazili, da velik del vsebin tega glasu tvorijo komunikaci­jski vzorci, ki ste jih ponotranji­li v otroštvu. Lahko boste jasno prepoznali nekatera starševska sporočila, ki zdaj odmevajo v vaši glavi. Veliko je okosteneli­h pravil in disfunkcio­nalnih zapovedi, še več notranje kritike. Če želite spremembe, začnite pri razmerju med pohvalami in kritikami. Razlikujte med pohvalami vedenja in osebnosti. Pohvale vedenja se nanašajo na aktivnost. Z njimi se bodrimo, motiviramo, da bomo želeno ravnanje večkrat ponavljali. Naučite se pohvaliti sebe na oba načina, saj vas bodo te izjave povezale z globokimi občutki notranje vrednosti, sprejetost­i in varnosti. Kritika vedenja se nanaša na neko neželeno aktivnost. Posreduje informacij­o, da ta aktivnost v določenem položaju ni bila optimalna. Naučiti se morate, da napaka ne pomeni, da ste slab človek. Kritike vedenja namreč ne pomenijo, da ste slabi, lahko so samo informacij­a. Hkrati kritike osebnosti, kot so izjave trapa, koza ipd., izražajo prezir, zato v vašem notranjem govoru nimajo prostora. Vaš notranji govor naj vas bodri in spodbuja, naučite se biti bolj nežni, sočutni in uvidevni do sebe. Lahko si namreč dajete toplino in varnost, ki ste ju kot otrok pogrešali. Stopite v stik s svojimi viri in odkrijte, kako čudovit človek ste.

M. B. Z.

 ?? FOTO: SIPHOTOGRA­PHY/GETTY IMAGES ?? Nerganje notranjega kritika lahko dolgoročno škodi vašemu zdravju.
FOTO: SIPHOTOGRA­PHY/GETTY IMAGES Nerganje notranjega kritika lahko dolgoročno škodi vašemu zdravju.
 ?? FOTO: JULIA PAVALIUK/GETTY IMAGES ?? Sami si dajte ljubezen, ki ste jo pogrešali v otroštvu.
FOTO: JULIA PAVALIUK/GETTY IMAGES Sami si dajte ljubezen, ki ste jo pogrešali v otroštvu.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia