Slovenske Novice

Hodili so med jezovi in narcis

Udeležence navdušili razkošna rastišča cvetlic in veliki ribniki Ob koncu potepanja še bogata pogostitev in druženje

- •

NEGOVA Turistično društvo Negova - Spodnji Ivanjci, ki ga že dolgo vodi predsednik Zdenko Bratuša, je pripravilo tradiciona­lni Negovski pohod med jezovi in narcisami, ki je bil čudovita priložnost za prijetno pomladno druženje in kurjenje kalorij po velikonočn­em praznovanj­u.

Negova in okolica se ponašata z jezovi ribnikov, ki so obkrožali negovski grad, na grajskem pobočju pa je znamenito rastišče narcis. Pohodniki, kakšnih 40 jih je bilo vseh starosti, so se zbrali pred vhodom v grad, kjer jih je pozdravil Bratuša in jim predstavil načrt poti. Naprej so si ogledali rastišče narcis na Grajskem pobočju ter zeliščni vrt, ki ga je pod gradom pred leti uredil znameniti radgonski, danes že pokojni zeliščar Andrej Coklin. Na njem uspevajo številne zdravilne rastline, opremljene z napisi.

Obramba pred Turki

Pot jih je nato vodila po gozdu pod gradom do izsušenega dna Grajskega ribnika. O obstoju in zgodovini ribnika ter drugih, ki so obdajali negovsko okolico, je spregovori­l Iztok Starovasni­k. Kot je dejal, so tisti večji ribniki varovali grad pred Turki, ob tem pa so grajsko gospodo oskrbovali z ribami. Nadaljeval­i so do ostanka jezu, ki so ga zgradili za zadrževanj­e vode v ribniku. Jez je skoraj v celoti ohranjen, pod njim pa je nogometno igrišče. Odstranjen je le del, kjer zdaj poteka asfaltiran­a cesta Negova–Ihova. Kot je še povedal Starovasni­k, je bil nekaj sto metrov pod Grajskim ribnikom ribnik Pišovšak, ki ima od vseh najvišji in še vedno ohranjen jez. Točnih podatkov, kdaj naj bi ribniki nastali, ni, najverjetn­eje pa so jih gradili med letoma 1580 in 1630 pod grofom Adamom Trauttmans­dorffom. Potepanje po čudoviti naravi z veliko zanimivost­i so pohodniki sklenili na domu predsednik­a društva, kjer jim je gospodinja Marijica Bratuša pripravila bogato pogostitev, z druženjem in počitkom po naporni hoji. Ob odhodu so si ogledali rastišče narcis ob Bratuševi, po domače Majohovi domačiji. To je veliko večje od grajskega in ga varujejo tako, da po njem ne trosijo umetnih gnojil in ga pozno kosijo. Kot je povedala Marijica, ki se je tam rodila,

Ribnike so najverjetn­eje gradili med letoma 1580 in 1630 pod grofom Adamom Trauttmans­dorffom.

 ?? ?? Med tradiciona­lnim pohodom so spoznavali naravo in zgodovino.
Med tradiciona­lnim pohodom so spoznavali naravo in zgodovino.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: LUDVIK KRAMBERGER ?? Na grajskem pobočju je znamenito rastišče narcis.
FOTOGRAFIJ­E: LUDVIK KRAMBERGER Na grajskem pobočju je znamenito rastišče narcis.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia