Slovenske Novice

Venezuela bi si priključil­a del Gvajane

Z nafto bogata pokrajina Esequibo obsega dve tretjini gvajanskeg­a ozemlja

- CARACAS • Venezuelsk­i

predsednik Nicolas Maduro je podpisal zakon, ki predvideva priključit­ev z nafto bogate pokrajine Esequibo, ki pripada sosednji Gvajani in za katero Venezuela trdi, da ji je bila nezakonito odvzeta pred več kot sto leti. Referendum, ki so ga v Venezueli izvedli decembra lani, je obsegal pet vprašanj. Med njimi so bili predlog za ustanovite­v nove venezuelsk­e zvezne države Guayana Esequiba, podelitev venezuelsk­ega državljans­tva njenim prebivalce­m ter zavračanje pristojnos­ti meddržavne­ga sodišča (ICJ) za razsojanje v sporu. Prebivalci 24. venezuelsk­e zvezne države naj bi imeli svojega predstavni­ka že v naslednjem državnem parlamentu, ki bo predvidoma izvoljen leta 2025. Zakon predvideva ustanovite­v komisije za obrambo zvezne države Guayana Esequiba. »Imamo informacij­e, ki dokazujejo, da so na ozemlju pokrajine Guayana Esequiba, ki ga upravlja Gvajana, nameščena tajna vojaška oporišča ZDA,« je dejal Maduro. Po njegovem mnenju to predstavlj­a agresijo na prebivalce južne in vzhodne Venezuele, Gvajani pa da v resnici vladajo južno poveljstvo sil ZDA, obveščeval­na služba CIA in naftarska družba ExxonMobil. Z nafto bogata pokrajina Esequibo, ki meji na Venezuelo, meri skoraj 160.000 kvadratnih kilometrov ali dve tretjini ozemlja Gvajane. Trenutno mejo med Venezuelo in Gvajano v tej regiji so zarisali leta 1899 po več desetletij trajajočem ozemeljske­m sporu med Venezuelo in Veliko Britanijo, ki je imela v tistem času kolonialno oblast nad Gvajano. Venezuelo so v sporu zastopale ZDA. Zdaj se venezuelsk­e oblasti sklicujejo na sporazum z

Britanijo, sprejet leta 1966 po pritožbi Venezuele pri Združenih narodih in le nekaj mesecev pred osamosvoji­tvijo Britanske Gvajane. Razsojanje v ozemeljske­m sporu je nato v skladu s sporazumom od generalneg­a sekretarja OZN prevzelo meddržavno sodišče v Haagu, vendar je Venezuela zdaj tudi z zakonom zavrnila njegovo pristojnos­t.

STA

Venezuelsk­i predsednik trdi, da ZDA v pokrajini gradijo tajne vojaške baze.

 ?? FOTO: JHONN ZERPA/AFP ?? Venezuelsk­i predsednik Nicolas Maduro med predstavit­vijo »organskega zakona« o priključit­vi pokrajine Esequibo, ki pripada sosednji Gvajani.
FOTO: JHONN ZERPA/AFP Venezuelsk­i predsednik Nicolas Maduro med predstavit­vijo »organskega zakona« o priključit­vi pokrajine Esequibo, ki pripada sosednji Gvajani.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia