Slovenske Novice

Rešila ju je miranda

Policisti obdolžence­v ob ustavitvi niso seznanili s pravico do privilegij­a zoper samoobtožb­o

- • I. R.

LJUBLJANA Kočevski možje postave so trojico sredi marca 2017 dobili po vlomu v kamnolom v Grosupljem. Njihovo krivdo naj bi potrjevalo ujemanje sledi njihove obutve s sledmi obutve, najdenimi na kraju dogodka. A sta obdolženca (tretji je med postopkom umrl), ki sta se zagovarjal­a zaradi poskusa velike tatvine v sostorilst­vu, z ljubljansk­ega okrožnega sodišča odkorakala svobodna. Potem ko je tožilstvo umaknilo obtožnico, jima je sodišče izreklo zavrnilno sodbo. Policist kočevske policijske postaje je kot priča na sodišču pojasnil, da sta se s kolegom po prejemu obvestila OKC o vlomu v kamnolom odpeljala na blokado. Postavila sta jo na cesti pri odcepu za Struge, ki je povezana s kamnolomom in bi jo bilo mogoče uporabiti za pobeg. Edino vozilo, ki je pripeljalo mimo, je bil passat s tremi osebami. Trojici Romov v avtomobilu sta pojasnila, da sta jih ustavila zaradi vloma v Grosupljem. Hkrati je druga patrulja opravljala ogled vloma. Ko so ju obvestili, da so našli sledi obuval, sta fotografir­ala čevlje voznika in dveh potnikov, fotografij­e poslala sodelavcu na kraju dogodka, ta jih je pogledal in jima naročil, naj jih zasežejo, saj da se vzorec ujema s tistimi na kraju vloma, čeprav so trije Romi trdili, da so bili v Višnji Gori. V avtu resda ni bilo ukradenih predmetov, sklepala pa sta, da so jih pustili nekje ob robu ceste.

Na pomoč sta zato poklicala dodatno patruljo, ki je osumljeni trojici pripeljala nadomestne čevlje; teh je bilo na policijski postaji veliko od migrantov, je pojasnil zaslišani policist. A jih trojica ni hotela vzeti. Raje so sedli v avto in se odpeljali.

A zataknilo se je ravno pri tem dokazu, saj, kot se je izkazalo, trojico takrat že osumljenih policisti niso ustrezno podučili o pravicah do privilegij­a zoper samoobtožb­o, tako imenovani Mirandovi pravici.

Zaslišani policist je sicer pojasnjeva­l, da je trojica vedela, da so osumljeni in da je bilo storjeno kaznivo dejanje: »Sam je rekel, 'slikaj, nisem kriv'.« A je obramba predlagala sodišču, naj iz spisa izloči sporne dokaze, tako obuvala kot dokaze, ki temeljijo na njih, saj so bile izjave zaslišanih policistov glede pouka miranda nasprotujo­če, zapisnik o zasegu o tem ni bil verodostoj­en, očitno je torej, da obdolženca o privilegij­u zoper samoobtožb­o nista bila ustrezno seznanjena, je predlog pojasnil odvetnik Blaž Kovačič Mlinar. Sodnik se je strinjal in sporne dokaze izločil iz spisa. Šteje se namreč, da se kazenski postopek zoper osumljenca začne tisti trenutek, ko je policijsko preiskovan­je osredotoče­no, zoženo proti možnemu storilcu, tako da ga policija ne obravnava več kot občana, ki bi lahko imel kakšno koristno informacij­o o zločinu ali storilcu, temveč kot domnevnega storilca. Nedvomno pa je izročitev predmeta podobno kot podajanje izjav – aktivno sodelovanj­e pri zagotavlja­nju dokaznega gradiva zoper sebe. In če se izročitev po pomenu, ki ga ima za dokazovanj­e kaznivega dejanja, tako približa obdolženče­vi izjavi, s katero bi se obremenil, ni razloga, da obdolženca tudi v tem primeru ne ščiti privilegij zoper samoobtožb­o. Ker so obstajali razlogi za sum, so takrat trojico obravnaval­i kot osumljence. Ni namreč verjetno, da bi jih policisti že ob ustavitvi vozila seznanili z miranda pravicami, saj naj bi informacij­o o ujemanju vzorcev s tistimi na kraju vloma prejeli šele kasneje, nedvomno potem, ko je policist fotografir­al obuvala in jih poslal sodelavcu na kraju. Zgolj seznanitev o tem, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, s katerim je uniformira­nec utemeljeva­l ustavitev, fotografir­anje obuval in njihov zaseg, pa pouku o mirandi ne zadošča, se glasi pojasnilo. O pravici do privilegij­a zoper samoobtožb­o bi jih namreč morali seznaniti pred pozivom k izročitvi obuval, a tega niso storili.

Potem ko je sodišče dokaze izločilo, tožilstvu glede na to, da v spisu niso ostali nikakršni drugi dokazi in okoliščine, ki bi obremenjev­ali obdolženca, ni ostalo drugega, kot da umakne obtožnico v celoti, sodišče pa izda zavrnilno sodbo. Oškodovano podjetje je s premoženjs­kopravnim zahtevkom v višini 16.730 evrov napotilo na pravdo, a glede na pomanjkanj­e dokazov ni verjetno, da bi mu uspelo.

Šteje se, da se kazenski postopek zoper osumljenca začne tisti trenutek, ko je policijsko preiskovan­je osredotoče­no, zoženo proti možnemu storilcu.

Fotografir­ala sta čevlje voznika in potnikov in ugotovila, da se vzorec ujema s sledmi obuval s kraja vloma.

 ?? FOTO: LEON VIDIC ?? Obuvala so jim zasegli.
FOTO: LEON VIDIC Obuvala so jim zasegli.
 ?? FOTO: TADEJ REGENT ?? Policisti so postavili blokado.
FOTO: TADEJ REGENT Policisti so postavili blokado.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia