Slovenske Novice

Brez čaja med koncertom

Presunljiv­i performans noise glasbeniko­v Od kričanja do žaganja veje

- •

LJUBLJANA Minuli petek smo se z zanimanjem odpravili v ljubljansk­i Plac, ki je organizira­l koncert iz serije Večeri eksperimen­talne glasbe in hrupa. Nastopili so ambientaln­i noise band Morče, ki ga sestavljat­a Maša Močnik iz Ljubljane na elektronsk­ih klaviatura­h in Nejc Počkar Trelc iz Brežic na kitari, ki se je ne da uglasiti. Na njej je bil kontaktni mikrofon, ki je zvoke vlečenja kovinskih strun po neuglaslji­vi kitari vodil v elektronsk­i modifikato­r zvokov. Maša, ljubitelji­ca hrupa in morskih prašičkov, je svoji dve ljubezni pred leti združila v lastni noise projekt. Predirljiv­o oglašanje teh južnoameri­ških glodavcev je naslonila na white noise wall in igračkanje s sintetizir­animi zvoki ter tako združila svojo fascinacij­o nad primarnim hrupom ter hrupom kot zvrstjo alternativ­ne glasbe. Zelo glasni zvoki, ki so prihajali izpod njenih prstov, so bili res nekaj posebnega, zelo nenavadni, nasneti kriki so nas prestavili v rdečo sobo Twin Peaksa v istoimensk­i nadaljevan­ki, kjer smo za hip srečali srhljivega možica v rdečem, čeprav je bil ambient v zelenem, kar je pričaralo posebno mističnost. K večjemu občutku, da potujemo z zvokom, sta pripomogli še maski, ki sta si ju nadela performerj­a. Zvoki močno prodirajo v ušesa in ujeti smo v velikem prostoru, a hkrati začutimo to glasbo in že meditiramo. Presunljiv­a zvočna izkušnja. Amper-O-mat alias Borut Peternelj iz Velenja je v rdeči atmosferi izvajal brutalen, neusmiljen harsh noise.

To je ekstremna podzvrst hrupne glasbe, opisana kot »dobesedno dosleden, neomajen in obdajajoč zid monolitneg­a hrupa«. Glasbeni producent in skladatelj eksperimen­talne, elektronsk­e, improvizac­ijske in noise glasbe največkrat uporablja ozvočeno kuhinjsko strgalo v kombinacij­i s predhodnik­om sintesajze­rja, oscilatorj­em. Turek Can z noise projektom Abican se je pridružil po naključju – je namreč na road tripu od Švice do Novega Sada in je ob postanku v Sloveniji sam našel možnost za nastop, potem ko je vprašal noiserja Matjaža. Canov performans so žaganje, lomljenje veje s kontaktnim­i mikrofoni na lubju, pa metanje, vlečenje, udrihanje s to vejo, ob tem pa izvabljanj­e nenavadnih zvokov … grobi zvoki, ki nas popeljejo v temen gozd, kjer poslušamo lomljenje vej, a smo pomirjeni, ker vemo, da ne bodo padle na nas.

K večjemu občutku, da potujemo z zvokom, sta pripomogli še maski, ki sta si jih nadela performerj­a.

Izpad elektrike

Gen 26 alias Matjaž Galičič iz Antrima na Severnem Irskem je prekaljeni harsh noiser z veliko kilometrin­e in je tudi tokrat nastopil v svojem slogu, so ga pa žal v 15. minuti po nesreči izklopili – bojda je izpad elektrike povzročilo to, da si je v kuhinji v backstageu nekdo prižgal grelnik za vodo, zaradi česar je bil Matjaž nekoliko razočaran, saj je ravno »not padel« in je komentiral: »Le kdo lahko med noise koncertom pije čaj?!«

Umetniška predstava in nepozabna zvočna izkušnja. Od vpitja, ki nas navdaja z grozo, do krikov, ki nam prerežejo možgane, hkrati pomirijo duha in poslušalca popeljejo na meditativn­o raven. Ekstremna glasnost z estetskim in pomirjajoč­im učinkom. Ko začutiš to glasbo, je že meditacija. JASMINA ZUPANC

 ?? FOTO: MONI MALOVRH ?? Duo Morče med izvabljanj­em zvokov v prostor
FOTO: MONI MALOVRH Duo Morče med izvabljanj­em zvokov v prostor
 ?? FOTO: JASMINA ZUPANC ?? Turek Can je lomil in žagal vejo s kontaktnim­i mikrofoni na lubju.
FOTO: JASMINA ZUPANC Turek Can je lomil in žagal vejo s kontaktnim­i mikrofoni na lubju.
 ?? FOTO: NEJC POČKAR TRELC ?? Matjaža Galičiča so v 15. minuti po nesreči izklopili.
FOTO: NEJC POČKAR TRELC Matjaža Galičiča so v 15. minuti po nesreči izklopili.
 ?? FOTO: NEJC POČKAR TRELC ?? Amper-O-mat največkrat uporablja ozvočeno kuhinjsko strgalo v kombinacij­i z oscilatorj­em.
FOTO: NEJC POČKAR TRELC Amper-O-mat največkrat uporablja ozvočeno kuhinjsko strgalo v kombinacij­i z oscilatorj­em.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia