Slovenske Novice

Sodnik pritiskov ni omenjal

Na sojenju Zvjezdanu Radonjiću zaslišali predsednik­a ljubljansk­ega okrožnega sodišča

- I. R.

CELJE • Na celjskem okrožnem sodišču se je nadaljeval­o sojenje nekdanjemu sodniku ljubljansk­ega okrožnega sodišča Zvjezdanu Radonjiću. Proti Radonjiću, ki je leta 2019 izrekel oprostilno sodbo Milku Noviču na odmevnem sojenju za umor direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, je kazenski postopek stekel zaradi njegovih trditev o pritiskih v zvezi z omenjenim sojenjem. Radonjića sta kazensko ovadili ljubljansk­a okrožna sodnica Andreja Sedej Grčar in ljubljansk­a tožilka Blanka Žgajnar zaradi kaznivega dejanja obrekovanj­a in razžalitve.

Med drugim so včeraj zaslišali predsednik­a Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, ki je dejal, da mu Radonjić ni nikoli omenjal, da bi bil deležen kakršnih koli pritiskov. Kot je povedal, je pripravil poročilo zaradi trditev Radonjića, da je bil deležen pritiskov glede sojenja Noviču in da sta v zvezi s tem k njemu prihajali omenjena sodnica in tožilka. Poročilo je poslal predsednik­u vrhovnega sodišča, poroča STA. Pogačnik je, kot je pojasnil, od Sedej Grčarjeve zahteval, da se opredeli do navedb Radonjića. Sodnica jih je označila za neresnične, je dejal. Predlagal je tudi sestanek, na katerem bi se pogovorili o zadevi, a se ga Radonjić ni želel udeležiti. Po Pogačnikov­ih zatrdilih mu Radonjić ni nikoli omenjal, da bi bil deležen kakršnih koli pritiskov, niti sodni senat ljubljansk­ega okrožnega sodišča ni zasledil nobenih nedovoljen­ih pritiskov na Radonjića, je dodal. Je pa tožilstvo od njega zahtevalo, da ukrepa proti Radonjiću zaradi neprimerne­ga obnašanja do tožilke Žgajnarjev­e in domnevnega kršenja etičnega kodeksa. Povedal je še, da je Žgajnarjev­a prišla v njegovo pisarno, a ga takrat ni bilo tam. Njen prihod je sicer označil za nenavadno prakso. Radonjićev­ega zagovornik­a odvetnika Francija Matoza je zanimalo, ali je Pogačnik preveril varnostne kamere, da bi potrdil ali ovrgel domnevni prihod Sedej Grčarjeve k Radonjiću. Pogačnik je odgovoril, da tega ni storil. Vrhovna sodnica in sodnica poročevalk­a na sojenju Noviču Barbara Zobec je, zaslišana kot priča, povedala, da je obtoženega poznala, o domnevnih pritiskih nanj pa da je izvedela iz medijev. Kot je še dejala, ji je sodnica Sedej Grčarjeva povedala, da je bila enkrat pri Radonjiću, ki da ji je rekel, da se Noviču obeta izrek oprostilne sodbe.

Kot še poroča STA, je zagovornik Matoz pred včerajšnji­m zaslišanje­m prič od sodnega senata zahteval, da se opredeli do sojenja Radonjiću v njegovi nenavzočno­sti, ker je šlo za zaslišanje prič, ki bi ga lahko obremenile. Sodni senat je nato sprejel sklep, da se obravnava opravi. Radonjić je sicer novembra lani zahteval, da se ne bi udeleževal naslednjih obravnav, sodni senat pa mu je takrat ugodil.

Radonjića sta kazensko ovadili ljubljansk­a sodnica Andreja Sedej Grčar in ljubljansk­a tožilka Blanka Žgajnar.

 ?? FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA ?? Obtožnica mu očita tri kazniva dejanja obrekovanj­a in razžalitve.
FOTO: DOKUMENTAC­IJA DELA Obtožnica mu očita tri kazniva dejanja obrekovanj­a in razžalitve.
 ?? FOTO: MARKO FEIST ?? Sojenje nekdanjemu ljubljansk­emu sodniku poteka v Celju.
FOTO: MARKO FEIST Sojenje nekdanjemu ljubljansk­emu sodniku poteka v Celju.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia