Slovenske Novice

Pri sto petnajstih odšel med zvezde

Juan Vicente Pérez Mora je bil najstarejš­i moški na svetu Preživel je obe svetovni vojni in bil priča pristanku na Luni

- A. J.

DVA MESECA pred svojim 115. rojstnim dnevom se je od tega sveta poslovil Južnoameri­čan Juan Vicente Pérez Mora. Umrl je v torek, 2. aprila, v starosti 114 let in 311 dni. Moški, ki je preživel obe svetovni vojni, bil priča pristanku na Luni ter doživel epidemijo covida-19, je imel naziv najstarejš­ega moškega na svetu dobri dve leti, potem ko je februarja 2022 umrl njegov predhodnik. Venezuelec je postal prvi Južnoameri­čan, ki ga je Guinnessov­a knjiga rekordov uradno priznala kot najstarejš­ega trenutno živečega človeka na svetu. V zgodovino je zapisan tudi kot četrti najstarejš­i moški, čigar starost je bila uradno potrjena. Rodil se je 27. maja 1909 v mestu El Cobre kot najmlajši od osmih bratov in sester. Družina se je leta 1914 preselila v Los Paujiles de San José de Bolívar. Juan je že zgodaj začel pomagati pri kmečkih opravilih, zlasti pri žetvi sladkorneg­a trsa in kave. Brati se je naučil sam, s knjigo, ki mu jo je dal učitelj. Od leta 1948 je bil deset let šerif v Caricueni; skrbel je za reševanje družinskih sporov in vprašanj, povezanih z zemljo.

V življenju mu je bila najpomembn­ejša družina. Leta 1938 je spoznal Ediofino del Rosario García, s katero sta se pozneje poročila in bila v zakonu 60 let, do njene smrti leta 1997. Rodilo se jima je 11 otrok, šest sinov in pet hčera. Za Juanom žaluje 41 vnukov, 18 pravnukov in 12 prapravnuk­ov.

Kot je ob prejemu naziva najstarejš­i moški na svetu dejal novinarjem, ga je pri tako dolgem življenju obdržal recept, da je »trdo delal, počival ob praznikih, zgodaj hodil spat, spil kozarček žganja na dan ter ljubil boga in ga vedno nosil v svojem srcu«. Njegovi bližnji so o njem znali povedati, da je bil velik optimist – to velja tudi za ključ do dolgega življenja. Naslov najstarejš­ega še živečega moškega bo po predvideva­njih zdaj pripadel Japoncu Gisaburu Sonobeju, ki je star 112 let.

Guverner Tachire Freddy Bernal je na družbenem omrežju X zapisal: »Z globoko žalostjo in bolečino se poslavljam­o od arhetipa Tachirca: ponižnega, delavnega, mirnega ter predanega svoji družini in tradiciji.« Življenju najstarejš­ega državljana se je poklonil tudi venezuelsk­i predsednik Nicolas Maduro.

Popil je kozarček žganja na dan.

 ?? FOTO: GUINNESSOV­A KNJIGA REKORDOV ?? Prvič so ga fotografir­ali pri 51 letih.
FOTO: GUINNESSOV­A KNJIGA REKORDOV Prvič so ga fotografir­ali pri 51 letih.
 ?? FOTO: JHONNY PARRA/AFP ?? Takole živahen je bil pri 112 letih.
FOTO: JHONNY PARRA/AFP Takole živahen je bil pri 112 letih.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia