Slovenske Novice

Plapola naj vsaj med prazniki

Slovenska zastava je včeraj praznovala Prvikrat izobešena v Ljubljani leta 1848

- •

VAČE Gardna enota Slovenske vojske je včeraj ob pomniku Geometričn­ega središča Slovenije (Geoss) v Spodnji Slivni v občini Litija slovesno razvila slovensko zastavo. Tradiciona­lna prireditev v organizaci­ji društva Heraldica Slovenica je potekala v spomin na 7. april 1848, ko je bila v Ljubljani izobešena slovenska narodna zastava. Slavnostni govornik je bil Uroš Paternus, namestnik načelnika Generalšta­ba Slovenske vojske. Zbrane so nagovorili litijski župan Franci Rokavec, predsednik društva Heraldica Slovenica Aleksander Hribovšek in predsednik Društva Geoss Jože Dernovšek.

»Sem zagovornik spoštovanj­a simbolov svoje države. To je temelj, mimo katerega ne more noben državljan. Zastava Slovenije je nastala v naglici burnega obdobja tik pred osamosvoji­tvijo in doživela krvavi krst med osamosvoji­tveno vojno, ko nas je predstavlj­ala na bojnem polju. Z zastavo označujemo tudi suverenost nad svojim ozemljem. In, ja, naša je in edina, ki jo imamo,« je svoje občutke o državnem simbolu za Slovenske novice razkril Aleksander Hribovšek. Slovenska narodna zastava, belo-modro-rdeča tribarvnic­a se je uveljavila v burnem dogajanju leta 1848, v času narodnega preporoda, ko smo Slovenci določili slovenske barve na podlagi barv iz grba dežele Kranjske in jih predlagali v potrditev tedanji avstrijski administra­ciji. Lahko imamo različne interese, hobije, želje ali ambicije, imamo pa le eno domovino. In ta je – tako kot tudi njena zastava – svetinja, bi lahko na kratko strnili misli množice ljudi, ki se je včeraj zbrala pred pomnikom Geoss, kjer je zastavi v čast igral Orkester Slovenske vojske, ubrani glasovi Ženskega pevskega zbora Perunike pa so odmevali tja daleč po Posavskem hribovju. Slovesnost­i se je udeležilo več kakor sto nosilcev praporov in evropskih zastav.

Za pravilno izobešanje

Prvič so narodno zastavo leta 1848 razvili slovenski študentje na Dunaju, v Ljubljani pa je zavihrala 7. aprila 1848 na stavbi gostilne Zlata zvezda v Wolfovi ulici v Ljubljani, kjer jo je izobesil slovenski študent Lovro Toman. S to potezo je odgovoril na izobešanje nemške zastave na stolpu Ljubljansk­ega gradu. Legenda pravi, da je tisto noč mesto zajelo silno neurje in tujčev simbol odneslo daleč stran. Menda so ga šele po nekaj dneh

Narodno zastavo so prvi razvili slovenski študenti na Dunaju. vsega umazanega in razcefrane­ga našli ob strugi Ljubljanic­e. Ob pomniku Geoss so prvikrat razvili slovensko zastavo leta 1998; pobudnik in organizato­r prireditve je bil takratni predsednik Društva Heraldica Slovenica, žal že pokojni Jožef Lajevec.

V Društvu Heraldica Slovenica spodbujajo k izobešanju slovenske zastave, vsaj med prazniki, če ne kar vse leto, vedno pa na pravilen način. Ozaveščanj­u o lastnih narodnih simbolih in vabilu k njihovi pravilni uporabi,

Zastava RS je nastala tik pred osamosvoji­tvijo leta 1991. ki zajema vsa politična stališča, etnično ozadje in osebne okoliščine, dodajajo opozorilo, da slovenska zastava označuje našo skupno državo, ne politično oblast. Zastava je zunanji znak izjemne enotnosti, ki je našim prednikom omogočila, da so oblikovali slovenski narod, in nam, da smo osamosvoji­li svojo državo. Naslednjim generacija­m državljano­v Slovenije pa bo osnova za doseganje večje blaginje, je še poudaril Hribovšek. BOJAN RAJŠEK

» SPOŠTOVANJ­E SIMBOLOV SVOJE DRŽAVE JE TEMELJ, MIMO KATEREGA NE MORE NOBEN DRŽAVLJAN.

Ob pomniku Geoss je prvič zaplapolal­a leta 1998.

 ?? ?? Gardna enota Slovenske vojske je slovesno razvila slavljenko.
Gardna enota Slovenske vojske je slovesno razvila slavljenko.
 ?? ?? V sprevodu je sodelovala tudi konjenica iz Jesenj.
V sprevodu je sodelovala tudi konjenica iz Jesenj.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: BOJAN RAJŠEK ?? Namestnik načelnika Generalšta­ba Slovenske vojske Uroš Paternus je spoštljivo spregovori­l o slovenski zastavi.
FOTOGRAFIJ­E: BOJAN RAJŠEK Namestnik načelnika Generalšta­ba Slovenske vojske Uroš Paternus je spoštljivo spregovori­l o slovenski zastavi.
 ?? ?? Pred pomnikom Geoss so vihrale slovenske tribarvnic­e.
Pred pomnikom Geoss so vihrale slovenske tribarvnic­e.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia