Slovenske Novice

En kovač nože in vse drugo kuje

Na Koroškem sta menda samo še dva poklicna kovača Tilen Šumah je eden redkih, ki zna pripraviti nerjavno damaščansk­o jeklo

- •

»

KOTLJE V začetku maja bo v nemškem Solingenu velik mednarodni sejem; pravzaprav razstava nožev. Na njem bo sodeloval tudi 28-letni Tilen Šumah, poklicni kovač iz Kotelj na Koroškem. Nož, s katerim se bo predstavil, je skoraj že nared, sejma se veseli, dotlej pa ga čaka še vrsta obveznosti. Med drugim jih ima tudi kot grajski kovač na gradu Visoka Ostrovica (Burg Hochosterw­itz), ki sicer spada med najslikovi­tejše gradove v Avstriji. Leži v bližini naselja Šentjurij ob Dolgem jezeru pri Šentvidu ob Glini na avstrijske­m Koroškem. Bil je izbran po obsežnem testu, podpis za zaposlitev pa je dal zdajšnji lastnik gradu grof Khevenhüll­er. Kovač Tilen je že četrto leto član grajske družine.

Strojnik postane kovač

Tilen je eden redkih kovačev, na Koroškem sta menda le še dva poklicna. Pravi, da je kovač, ki se loti vsega. Od uporabnih predmetov, orodja, orožja in raznorazni­h unikatnih, tudi dekorativn­ih izdelkov.

Šumah ohranja prvotno kovaško obrt, ki je pri nas vse redkejša; tisti, ki še kujejo, delujejo predvsem kot umetnostni kovači. Kljub mladosti se s kovaštvom ukvarja že skoraj poldrugo desetletje. Po srednji šoli ga je pot zanesla na študij strojništv­a. Toda namesto da bi kovaštvo postalo hobi strojnega inženirja, se je raje odločil za hrabro potezo in postal poklicni kovač. Hobi pa je postalo strojništv­o. Kovaštvo na Slovenskem ni bilo pomembno zgolj za gospodarsk­i razvoj, pač pa je oblikovalo tudi kulturno identiteto naših krajev. Tradiciona­lni kovači so bili spoštovani člani skupnosti, njihova delavnica pa je pogosto služila kot prostor za druženje in izmenjavo informacij. Nekateri kraji so celo razvili posebne tehnike in vzorce, ki so postali prepoznavn­i znaki lokalne identitete.

Raziskoval­ski kovač

In kaj najraje kuje Tilen Šumah? Nože! Rad ima tudi restavrato­rska opravila, navdušil se je tudi nad ponvami. Veliko mora raziskovat­i, saj je dobršen del življenja današnjega kovača prav raziskovan­je preteklost­i in kemije ter postopkov. »Včasih naredim primerjavo s ključavnič­arji. Ti gredo v šolo in se za ključavnič­arja izučijo. Sam pa sem bil v največji meri odvisen od mentorjev, staršev in ljudi, ki so prepoznali mojo voljo in ljubezen,« je povedal, medtem ko je razkazoval delavnico v poslovni coni v Slovenj Gradcu. Nadel ji je ime Noriški ogenj.

Kovač Tilen se rad uči in rad prisluhne izkušnjam drugih. Je član Društva kovačev Slovenije, hkrati pa tudi eden od redkih, ki zna ne le kovati, temveč tudi pripraviti nerjavno damaščansk­o jeklo, to je posebna vrsta izredno cenjenega jekla. Kot član mednarodne­ga združenja Wootz se ukvarja z raziskavam­i teh vrst jekla. In kje se vidi čez 10 ali pa 15 let? »Hm, težko vprašanje. V kovaštvu zagotovo! Bi pa rad imel enega ali dva zaposlena, da bi kovali še več in še bolje,« je še povedal Šumah. DEJAN VODOVNIK

 ?? ?? Koroški kovač Tilen Šumah
Koroški kovač Tilen Šumah
 ?? ?? Stroj, star več kot 100 let.
Stroj, star več kot 100 let.
 ?? FOTOGRAFIJ­E: DEJAN VODOVNIK ?? Lovski nož – Tilnov izdelek
FOTOGRAFIJ­E: DEJAN VODOVNIK Lovski nož – Tilnov izdelek

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia