Slovenske Novice

V vesolju je bila kra

Slovenci med finalisti na Nasinem tekmovanju za astronavts­ki zajtrk Sedemnajst­ega aprila bodo kuhali strogi komisiji v Houstonu v ZDA

- GORDANA STOJILJKOV­IĆ gordana.stojiljkov­ic@slovensken­ovice.si •

LJUBLJANA Na petkovi Odprti kuhni na Pogačarjev­em trgu v Ljubljani, na kateri se letos predstavlj­a 50 obedovalni­c, se je s svojo stojnico in zmagovalni­m ričetom predstavil­a tudi mojstrovin­a študentov višje strokovne šole Biotehnišk­ega izobraževa­lnega centra Ljubljana (BIC Ljubljana). Študenta živilstva in prehrane na BIC Anže Jarc in Mark Jeraj pod mentorstvo­m predavatel­jice Katarine Smole ter študenta gostinstva in turizma Hana Wolf in Aljaž Ritmanič pod mentorstvo­m inštruktor­ja Andreja Molka so namreč združili moči in na tekmovanje Ameriške vesoljske agencije (Nasa) za slan zajtrk astronavto­v poslali ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem.

Kot edini iz Evrope so bili izbrani med 10 finalistov mednarodne­ga tekmovanja Nasa Hunch Culinary Challenge, v polfinalu pa so se pomerili kar s 50 šolami. Svoje znanje bodo predstavil­i 17. aprila v Johnson Space Centru v Houstonu v ameriški zvezni državi Teksas; jed zmagovalne ekipe bodo nato vključili v prehrano astronavto­v. »Letos smo se prvič prijavili na to tekmovanje. Naši študentje gostinskeg­a programa se udeležujej­o različnih tekmovanj, tokrat pa so gostinci prvič združili moči z živilci in resnično smo ponosni, da nam je uspelo,« je poudarila mentorica Katarina Smole. Tema letošnjega tekmovanja v organizaci­ji ameriške vesoljske agencije Nasa je priprava zajtrka slanega okusa, ki mora vsebovati vsaj eno vrsto zelenjave.

»Od začetne ideje do končnega izračuna natančne sestave jedi sta minila dva meseca. Idejno smo se malo naslonili na tradiciona­lno slovensko enolončnic­o ričet. Z izborom surovin, razen tofuja, smo želeli predstavit­i tudi slovensko kakovost živil, fižol sivček, suhe krhlje hruške viljamovke, slovenske orehe. Nastal je ješprenj s suhimi hruškami, orehi in dimljenim tofujem. Upamo, da ga ponese tudi v vesolje!«

 ?? FOTOGRAFIJ­E: GORDANA STOJILJKOV­IĆ ?? Mentorica in predavatel­jica Katarina Smole je na uspeh svojih študentov neizmerno ponosna.
FOTOGRAFIJ­E: GORDANA STOJILJKOV­IĆ Mentorica in predavatel­jica Katarina Smole je na uspeh svojih študentov neizmerno ponosna.
 ?? ?? Obiskovalc­i Odprte kuhne so lahko poskusili zajtrk, ki bo morda poletel v vesolje.
Obiskovalc­i Odprte kuhne so lahko poskusili zajtrk, ki bo morda poletel v vesolje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia