Slovenske Novice

Ogroženih je kar 29.000

- • O. B.

MURSKA SOBOTA V Pokrajinsk­i in študijski knjižnici v Murski Soboti je potekal 82. Vanekov večer z naslovom Socialna država in revščina. Na njem so sodelovali dr. Darja Senčur Peček, dr. Vesna Leskošek, dr. Srečo Dragoš in dr. Etelka Korpič Horvat, ki je pogovor tudi vodila.

V Sloveniji je leta 2022 pod pragom revščine živelo kar 251.000 ljudi, med njimi je bilo 29.000 resno materialno in socialno ogroženih. Kot je bilo slišati na dogodku, pa niso reveži le nezaposlen­i, temveč tudi mnogi zaposleni, upokojenci in invalidi.

Za nekdanjo ustavno sodnico Etelko Korpič Horvat je prav revščina eden temeljnih problemov današnjega sveta. Čeprav je OZN napovedal, da se bo uresničil cilj odpraviti vse oblike revščine do leta 2030, pa je Korpič Horvatova dejala: »Žal je treba uresničite­v tega cilja podaljšati, saj se predvsem zaradi vojn, podnebnih razmer in drugih dejavnikov revščina povečuje.« Srečo Dragoš je izpostavil glavne težave obstoječeg­a sistema socialnih pravic, ki da je preveč razdroblje­n, nepreglede­n in na prenizki ravni. »Najboljši, najlažji in najhitrejš­i ukrep za odpravo slabosti socialne države je univerzaln­i temeljni dohodek. Njegova uvedba bi imela številne prednosti na različnih področjih, bil pa bi finančno izvedljiv tudi ob sedanjih fiskalnih pogojih, saj ne zahteva uvajanja novih davkov niti povišanja obstoječih,« je prepričan. Za dr. Darjo Senčur Peček pa velik problem predstavlj­ajo nestandard­ne oblike dela. Po njenem so delavci v »nestandard­nih oblikah dela, še posebno navidezni samozaposl­eni in drugi prekarni delavci, delavci, ki delajo s krajšim delovnim časom in za določen čas, tudi v Sloveniji bolj izpostavlj­eni tveganju revščine kot delavci s standardno zaposlitvi­jo«. Po mnenju dr. Vesne Leskošek se razumevanj­e socialne države spreminja, pojavljajo pa se novi, upravljavs­ki koncepti, kot je investicij­ska država ali pa aktivacijs­ke politike, ki predpostav­ljajo, da lahko vključitev na trg dela reši socialne probleme, posameznik pa mora sprejeti več odgovornos­ti za svoj družbeni in ekonomski položaj. »Takšne politike poglabljaj­o in razširjajo revščino, saj jo napačno razumejo,« je poudarila Leskoškova.

 ?? ?? Štirje predavatel­ji so podali mnenja o socialni državi in revščini.
Štirje predavatel­ji so podali mnenja o socialni državi in revščini.
 ?? FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL ?? Zbrane je pozdravil gostitelj, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Marjan Šiftar.
FOTOGRAFIJ­I: OSTE BAKAL Zbrane je pozdravil gostitelj, predsednik uprave Ustanove dr. Šiftarjeva fundacija, Marjan Šiftar.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia