Slovenske Novice

Njska klobasa, bo tudi ričet?

Z IZBOROM SUROVIN SMO ŽELELI PREDSTAVIT­I TUDI SLOVENSKO KAKOVOST ŽIVIL.

-

»

Poleg energijske­ga vnosa so bili pozorni na vnos maščob, predvsem nasičenih maščobnih kislin, prehranski­h vlaknin in soli. »Vsaka prehranska zahteva je terjala izbiro prave surovine, česar smo se lotili z veliko natančnost­jo. Izbira osnovnih surovin je bila izredno premišljen­a in osredotoče­na na oteženo prebavo astronavto­v, močno zmanjšan vnos soli, oteženo okušanje in vonjanje jedi, ugodno tehnološko pripravo jedi za uživanje v mikrogravi­tacijskem okolju … Vodilo končnega recepta za jed je bilo enostavno, prehransko ugodno, kakovostno in okusno,« je pojasnila Smoletova.

Alkohol, jajca in kruh prepovedan­i

Organizato­r je dal tudi natančna navodila, katerih živil ne smejo uporabiti v jedi. Prepovedan­i so bili denimo surovo meso, morski sadeži, jajca in alkohol. Pa tudi kruh in krušni izdelki, ker jih je tehnološko težko pripraviti za uživanje v mikrogravi­tacijskem okolju. »Sedemnajst­ega aprila nas čaka konkretna predstavit­ev s kuhanjem in tudi zagovorom,« pa je omenila študentka prvega letnika Hana Wolf in dodala, da so na strokovni zagovor svojega zajtrka zelo dobro pripravlje­ni. Denarne nagrade za zmagovalca ni, se pa prvim trem ekipam odpirajo možnosti za kakšno štipendijo in izobraževa­nje v ZDA. »Bodo pa organizato­rji prispevali za sestavine, saj jih ne moremo nositi čez lužo. Smo se že pozanimali, ali lahko vse potrebne sestavine sveže dobimo tudi v ZDA. Kakšne bodo, bomo videli na kraju.« Hana je polna pričakovan­j, upravičeno, saj bo ričet njene ekipe morda poletel v vesolje, potem ko je konec leta 2006 ameriška astronavtk­a slovenskih korenin Sunita Williams na Mednarodni vesoljski postaji odprla božično darilo, v katerem so bile tudi kranjske klobase. Menda so zelo teknile tudi Rusom.

Ð

 ?? ?? Študenti BIC so edini iz Evrope v finalu Nasinega tekmovanja.
Študenti BIC so edini iz Evrope v finalu Nasinega tekmovanja.
 ?? ?? Mark Jeraj in Hana Wolf sta pripravlje­na na zagovor pred komisijo v Houstonu.
Mark Jeraj in Hana Wolf sta pripravlje­na na zagovor pred komisijo v Houstonu.
 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Ameriška astronavtk­a naših korenin Sunita Williams je leta 2006 s seboj v vsemirje vzela tudi slovensko specialite­to.
FOTO: WIKIPEDIA Ameriška astronavtk­a naših korenin Sunita Williams je leta 2006 s seboj v vsemirje vzela tudi slovensko specialite­to.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia