Slovenske Novice

Sodobna ljubezensk­a zgodba

Na Velikem odru MGL je premiero doživela komedija Kakor vam drago

- M. S.

CILJ in hkrati vsebina vsake Shakespear­jeve komedije je razplet, ki ga pričakujem­o in se ga veselimo vso igro – srečen konec, t. i. happy end. Ta je ključno povezan s konceptom romantične ljubezni in množične poroke, temu cilju je podrejeno vse, vsebina in liki. Dramaturgi­nja Eva Mahkovic se je v svoji priredbi osredotoči­la na najkomplek­snejšo Shakespear­ovo

junakinjo Rozalindo in koncept romantične ljubezni, ki jo bere skozi prizmo popkulture. Sodobna ljubezensk­a pravljica se dogaja v za Shakespear­ja značilnem prizorišču – gozdu. »Zagovarjam stališče, da je Shakespear­e izrazito ljudski, izrazito praktičen gledališki pisec. Zato njegove besede, ki so cel univerzum tega, kar vse je človek, z največjim veseljem mešam z našimi in jih, kolikor dobro lahko, na novo kolažiram v interpreta­cijo, ki bo govorila času in za čas, ki ga živimo,« je pojasnila Mahkovicev­a.

Zgodba, polna negotovost­i

V Kakor vam drago v režiji Juša Zidarja je izrazito izpostavlj­ena Rozalindin­a ljubezensk­a zgodba na sodoben način, ki ne ustreza zahtevam industrije sreče današnjega dne, tako da gre za ljubezensk­o zgodbo, ki je polna negotovost­i, napačnih interpreta­cij in zaključkov, ki to niso – ali, z izrazom mlajše generacije, situations­hip. »Se pravi nekaj, na kar se lahko v vsakdanjem življenju pogosto navežemo, tako da je v bistvu to neka zelo sodobna ljubezensk­a zgodba,« je še dodala dramaturgi­nja. V tem duhu je naslovila tudi svoj esej v gledališke­m listu: Rojena za brezpogojn­o ljubezen, prisiljena se žvalit v klubih. Rozalindo igra Lena Hribar Škrlec, ki v uro in 40 minut dolgi predstavi nikoli ne zapusti odra. Scenografi­jo, pod katero se podpisuje Branko Hojnik, dopolnjuje­ta avtorska glasba Larena Poliča Zdraviča in kostumogra­fija Jelene Prokovič.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET ?? Poleg Lene Hribar Škrlec v predstavi igrajo še Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Filip Samobor, Matevž Sluga, Filip Štepec, Jaka Lah, Tina Potočnik Vrhovnik in Joseph Nzobandora - Jose.
FOTOGRAFIJ­E: MEDIASPEED.NET Poleg Lene Hribar Škrlec v predstavi igrajo še Primož Pirnat, Ajda Smrekar, Jana Zupančič, Filip Samobor, Matevž Sluga, Filip Štepec, Jaka Lah, Tina Potočnik Vrhovnik in Joseph Nzobandora - Jose.
 ?? ?? Nad Leno Hribar Škrlec je bila navdušena tudi Nataša Tič Ralijan.
Nad Leno Hribar Škrlec je bila navdušena tudi Nataša Tič Ralijan.
 ?? ?? Igralki Jana Zupančič in Tina Potočnik Vrhovnik sta na odru ponovno prepričali.
Igralki Jana Zupančič in Tina Potočnik Vrhovnik sta na odru ponovno prepričali.
 ?? ?? Med obiskovalc­i je bil tudi pevec Marko Vozelj.
Med obiskovalc­i je bil tudi pevec Marko Vozelj.
 ?? ?? Za kostume je poskrbela kostumogra­finja Jelena Prokovič.
Za kostume je poskrbela kostumogra­finja Jelena Prokovič.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia