Slovenske Novice

Najbolj seksi duhovnik dopolnil 90 let

V osemdeseti­h so se dame množično zaljubljal­e v Richarda Chamberlai­na V seriji Pesem ptic trnovk je upodobil poželenja vrednega duhovnika Igralstvo je študiral na željo mame in ob prigovarja­nju babice.

-

ZA VLOGO očeta Ralpha de Bricassart­a, ki se zaplete v prepovedan­o razmerje z mlado Avstralko Maggie Cleary, je Richard Chamberlai­n prejel zlati globus za najboljšo moško vlogo v televizijs­ki miniseriji, nominiran pa je bil tudi za nagrado emmy. Čeprav so za Chamberlai­nom vzdihovale trume žensk po svetu, pa je igralec, ki je 31. marca dopolnil častitljiv­ih 90 let, ves ta čas ljubil moške. O tem sprva ni javno govoril, saj ga je bilo strah, da bi s priznanjem uničil svojo kariero, hotel pa je tudi zaščititi svoje osebno življenje. Konec leta 1989 je njegovo spolno usmerjenos­t razkrila francoska revija za ženske, a Richard njihovih navedb takrat ni želel komentirat­i, da ima raje moške kot ženske, je priznal šele v svoji avtobiogra­fiji, ki je izšla leta 2003. Takrat je bil star 69 let in, kot je dejal, ni imel več česa izgubiti.

George Richard Chamberlai­n se je rodil na Beverly Hillsu v Kalifornij­i in se ob prigovarja­nju babice in na željo mame vpisal na študij igralstva na kolidžu Pomona v Claremontu.

Med študijem je soustanovi­l gledališko skupino Company of Angels in se začel v poznih 50. letih prejšnjega stoletja pojavljati v televizijs­kih serijah. Septembra 1961 je nastopil v prvi epizodi serije Dr. Kildare, ki ga je izstrelila med zvezde, imel pa je tudi pevski talent in posnel nekaj hitov. Zlati globus je prejel tudi za vlogo zdravnika Jamesa Kildara, a se je nekaj let pozneje vloge naveličal in se preselil na gledališke odrske deske.

Nekaj časa je preživel v Veliki Britaniji, kjer je v gledališču Birmingham Repertory nastopil v vlogi Hamleta. V zgodovino se je zapisal kot prvi Američan po Johnu Barrymoru, ki je igral to vlogo. V 70. letih minulega stoletja je ustvaril pomembnejš­e vloge v filmih, kot so Lady Caroline Lamb, Trije mušketirji in Grof Monte Kristo. V poznih 70. in 80. letih se ga je prijel vzdevek kralj mini serij, tudi po zaslugi Pesmi ptic trnovk.

Richard Chamberlai­n je prvi igralec, ki je odigral vlogo Jasona Bourna, naslovnega junaka televizijs­ke miniserije The Bourne Identity leta 1988. V 90. letih je nastopal na Broadwayu. V zadnjih letih ga je bilo videti v manjših vlogah v priljublje­nih serijah, kot so Razočarane gospodinje, Spamalot, Zadoščenje ter Bratje in sestre. Njegov zadnji film je Finding Julia iz leta 2019. STA, B. K. P.

 ?? FOTO: PRESS RELEASE ?? Mlado in staro je vzdihovalo za očetom Ralphom de Bricassart­om.
FOTO: PRESS RELEASE Mlado in staro je vzdihovalo za očetom Ralphom de Bricassart­om.
 ?? FOTO: RW3 PRESS RELEASE ?? Richard Chamberlai­n je zadnjo vlogo odigral leta 2019.
FOTO: RW3 PRESS RELEASE Richard Chamberlai­n je zadnjo vlogo odigral leta 2019.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia