Slovenske Novice

Bergantova nova generalna državna tožilka

Po šestih letih kot vodja ljubljansk­ega tožilstva na mesto prve tožilke v Sloveniji

- TOMICA ŠULJIĆ tomica.suljic@slovensken­ovice.si •

LJUBLJANA Pred predsednic­o državnega zbora Urško Klakočar Zupančič je včeraj zaprisegla Katarina Bergant in s tem nastopila funkcijo generalne državne tožilke Republike Slovenije. Med prvimi je Bergantovi čestitala še sveža pravosodna ministrica Andreja Katič, navzoč pa je bil tudi predsednik državnotož­ilskega sveta Harij Furlan. Z Bergantovo se očitno obrača nov list na položaju prve tožilke v državi, potem ko je na tej poziciji nasledila Draga Šketo. Bergantova kariero na tožilstvu gradi od leta 1997, ko se je kot strokovna sodelavka pridružila ljubljansk­emu okrožnemu državnemu tožilstvu, maja 2007 pa je pred takratnim pravosodni­m ministrom, pokojnim Lovrom Šturmom, zaprisegla kot okrožna državna tožilka. V naslednjih letih je bila večkrat v soju (medijskih) žarometov – tudi zaradi pripada zadev na tožilstvu v prestolnic­i. Med drugim je leta 2008 zavrgla predlog za pregon finskega novinarja Magnusa Berglunda v zadevi Patria. Leta 2015 pa je prevzela primer zdravnika Ivana Radana, ki so ga po dolgotrajn­em sojenju med drugim oprostili obtožb uboja štirih bolnikov. Pred šestimi leti je napredoval­a na položaj višje državne tožilke, zdaj

»bo tretja ženska na položaju generalne državne tožilke po Zdenki Cerar in Barbari Brezigar.

Bergantova je doktorica kazenskopr­avnih znanosti in ima 27-letne delovne izkušnje na področju kazenskega prava, v praksi se je ukvarjala predvsem s področjem splošne kriminalit­ete, raziskoval­no pa z razmerji kazenskega, ustavnega in medijskega prava. Ob karieri v tožilski togi pa je tudi soavtorica komentarja splošnega dela zasede položaj generalne državne tožilke. kazenskega zakonika, komentarja zakona o kazenskem postopku ter predavatel­jica in nosilka predmeta kazensko in kaznovalno pravo na fakulteti za menedžment in pravo v Ljubljani. »Izkazala je, da pozna delovanje državnega tožilstva na ravni celotne države in njegovo umeščenost v širši družbeni kontekst,« je ob predstavit­vi na seji odbora za pravosodje prejšnji mesec podporo Bergantovi s strani državnotož­ilskega sveta utemeljeva­l Furlan, ki se je navezal na to, da so upoštevali tudi »ustrezne izkušnje z obravnavan­jem zahtevnih in obsežnih zadev, izkušnje z nastopanje­m pred višjim sodiščem ter da je bila članica več delovnih skupin znotraj državnega tožilstva in zunaj državnotož­ilske organizaci­je«. Bergantova je že povedala, da dobre ocene državnega tožilstva ne pomenijo, da »prostor za izboljšave ne obstaja«, ter dodala: »Jaz osebno ocenjujem, da je tožilska organizaci­ja sposobna oziroma mora biti sposobna tudi določene samoreflek­sije in s tem prepoznave in potem v nadaljevan­ju poprave mogoče kritičnih točk.« Njena vizija razvoja državnotož­ilske organizaci­je za prihodnjih šest let gre v smeri »moderne, visoko strokovne in učinkovite, vendar pa tudi transparen­tne in navzven odprte organizaci­je«. Prav zato si želi tudi poenostavi­tve in pospešitve dolgotrajn­ih postopkov imenovanja ter napredovan­ja državnih tožilcev. Po lastnih besedah pa bo eden od temeljev njenega prizadevan­ja tudi poenotenje kaznovalne politike vseh državnih tožilstev: »Politika pregona je pomembna, ker krepi pravno varnost posameznik­a in se na ta način seveda tudi zaupanje javnosti povečuje ne samo v tožilstvo, ampak tudi v kazensko pravosodni sistem, in tudi krepi percepcijo javnosti do enakosti pred zakonom,« je izpovedala pred včerajšnji­m imenovanje­m. Danes lahko začne udejanjanj­e izboljšav.

IZKAZALA JE, DA POZNA DELOVANJE DRŽAVNEGA TOŽILSTVA NA RAVNI CELOTNE DRŽAVE IN NJEGOVO UMEŠČENOST V ŠIRŠI DRUŽBENI KONTEKST.

Ð

 ?? FOTO: JOŽE SUHADOLNIK ?? Katarini Bergant (desno) je med prvimi čestitala pravosodna ministrica Andreja Katič.
FOTO: JOŽE SUHADOLNIK Katarini Bergant (desno) je med prvimi čestitala pravosodna ministrica Andreja Katič.
 ?? FOTO: ROMAN ŠIPIĆ ?? Kot tožilka je zaprisegla v času zdaj že pokojnega ministra Lovra Šturma
FOTO: ROMAN ŠIPIĆ Kot tožilka je zaprisegla v času zdaj že pokojnega ministra Lovra Šturma

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia