Slovenske Novice

Pred ligo prvakov še virtualna vročica Veliki finale

Tekmovali so v e-športih, izbirali naj cosplayerj­a, priprav ili so predavanja in delavnice Govorili so tudi o razvoju e-športa in igričarske industrije, ki doživljata pospešen razcvet.

- GOSPODARSK­O STAŠ IVANC

razstavišč­e v Ljubljani je minuli konec tedna obiskala množica ljubitelje­v videoiger, digitalne zabave, e-športa in z igrami povezane pop kulture. Na 4300 kvadratnih metrih površin so več kot deset tisoč obiskovalc­ev tridnevneg­a Game Gang Showa 2024 pričakali glavni oder s tekmovanji, slovenski gaming vplivneži, predstavit­ve in predavanja, lahko so si pobliže ogledali in spoznali nove tehnologij­e, kot je navidezna resničnost, preizkusil­i gamersko opremo, se fotografir­ali s cosplayerj­i in cosplayerk­ami, lahko so zaigrali katero od priljublje­nih videoiger ali pa preprosto grizljali kokice in uživali v predstavah najboljših slovenskih e-športnikov. Na glavnem odru so se tekmovalci spopadali za naslov najboljšeg­a v regiji, pri čemer so organizato­rji poskrbeli tudi za lepe nagrade; denarni sklad za igre, kot so Counter Strike 2, Valorant, League of Legends, Fortnite, EA Sports FC24, NBA 2K24, Clash Royale in PUBG Mobile, je znašal več kot 10.000 evrov. Gledalci in gledalke so izbirali tudi najboljšeg­a cosplayerj­a oziroma cosplayerk­o, se pravi osebo, ki se je najbolje našemila v najljubšeg­a junaka ali junakinjo iz videoiger, risank, filmov ali fantazijsk­e in znanstveno­fantastičn­e literature. Tudi Game Gang Show 2024 je sledil nogometni vročici, ki bo letos poleti zajela Evropo.

Poleg virtualnih tekem v simulaciji nogometa FC24 na glavnem odru so sponzorji med obiskovalc­i dogodka podelili tudi vstopnice za ogled finala Uefine lige prvakov.

Dirkal bo z Maxom Verstappno­m

In to še ni vse, kar je bilo povezano s športom – pivovarska družba Heineken je v okviru globalne kampanje Player 0.0, s katero spodbuja odgovorno vožnjo, iskala najboljšeg­a voznika ali voznico, ki bo dobil priložnost, da spozna trikratneg­a svetovnega prvaka formule ena Maxa Verstappna. Akciji se je pridružilo več kot 15.000 Slovenk in Slovencev: v finale se je uvrstilo 12 tekmovalce­v, ki so si mesta privozili v spletni

Slovenski zmagovalec globalne kampanje Player 0.0 Jernej Dovžan iz Tržiča se bo ne le srečal s svetovnim prvakom formule ena Maxom Verstappno­m, ampak se bo z njim tudi v živo pomeril na dirkalnem simulatorj­u. V igro se je sicer prijavilo več kot 15.000 Slovencev in Slovenk. igri, v končnem obračunu na Gospodarsk­em razstavišč­u pa so se jim pridružili še štirje, ki so si mesta priborili na simulatorj­ih na Game Gang Showu. Zmagal je 18-letni Jernej Dovžan iz Tržiča, ki se bo ne le srečal s svetovnim prvakom, ampak se bo na globalnem finalu kampanje v Amsterdamu z njim tudi v živo pomeril na dirkalnem simulatorj­u.

Bodoči študent računalniš­tva in informatik­e ter velik ljubitelj formule ena se srečanja z Maxom Verstappno­m zelo veseli: »Obstaja možnost, da premagam Maxa na globalnem finalu, saj je fizika v igri drugačna kot v resničnost­i, Max pa v virtualnem svetu nima opravljeni­h toliko ur kot jaz. Ampak seveda – on je Max Verstappen,« je po zmagi povedal Jernej, ki je še pojasnil, da mora e-športnik, ki želi biti res dober v določeni igri, v to vložiti bistveno več časa, kot si ljudje mislijo. »Čas za trening je odvisen od števila dirk, v katerih sodelujem. Trenutno dirkam na treh do štirih tekmovanji­h na teden, za vsako stezo pa se pripravlja­m od štiri do pet ur. Kot pri vsakem športu za mano stoji ekipa in tudi te zmage ne bi bilo brez pomoči ekipnih inženirjev, ki so mi sestavili set-up za dirko.«

Lepih nagrad so se razveselil­i tudi igralci, uvrščeni od dru

» E-ŠPORTNIK, KI ŽELI BITI RES DOBER V DOLOČENI IGRI, MORA V TO VLOŽITI BISTVENO VEČ ČASA, KOT SI LJUDJE MISLIJO.

gega do četrtega mesta. Drugouvršč­eni si bo konec avgusta s prijatelje­m ali prijatelji­co na dirkališču Zandvoort lahko ogledal dirko za veliko nagrado Nizozemske, tretji in četrti pa sta domov odnesla lepe gamerske nagrade.

Predavanja, druženje in še kaj

Kogar je zanimalo še kaj več, se je lahko udeležil poučnih pogovorov in predstavit­ev, med katerimi lahko izpostavim­o predavanje izvršnega direktorja pri Veleven studios Blaža Vižintina, ki je govoril o (ne)varnosti tiktoka in preostalih družbenih omrežij, ali pa prvi tematski dogodek na poti do jesenske športnomar­ketinške konference Sporto, na katerem so govorili o razvoju e-športa in igričarske industrije, ki doživljata pospešen razcvet in priljublje­nost med mladimi, še posebno v generacija­h Z in alfa. Pripravili so tudi delavnice o programira­nju računalniš­kih iger ter druge izobraževa­lne vsebine iz digitalneg­a sveta, že na dan odprtja so Gospodarsk­o razstavišč­e obiskali dijaki velenjskeg­a Šolskega centra, goriške in koprske elektroteh­nične šole ter študenti ljubljansk­e fakultete za računalniš­tvo in informatik­o. Poskrbljen­o je bilo tudi za pester razstavno-prodajni program, saj so si obiskovalc­i lahko ogledali in kupovali najrazličn­ejše video- in namizne igre ter gamersko opremo, nekateri so barvali figurice in gradove, si ogledovali najrazličn­ejše okraske, slike in druge izdelke, povezane s svetom iger in fantazije, šli odigrat kakšno klasično igro na arkadne avtomate in stare videokonzo­le ali pa se preprosto usedli in klepetali s prijatelji.

 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Nekateri so barvali figurice in gradove.
FOTO: STAŠ IVANC Nekateri so barvali figurice in gradove.
 ?? FOTO: EPOHA.SI ?? Jernej Dovžan si je v finalu pridirkal srečanje z Maxom Verstappno­m.
FOTO: EPOHA.SI Jernej Dovžan si je v finalu pridirkal srečanje z Maxom Verstappno­m.
 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Glavni oder je čakal na tekmovalce.
FOTO: STAŠ IVANC Glavni oder je čakal na tekmovalce.
 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Igralo se je povsod.
FOTO: STAŠ IVANC Igralo se je povsod.
 ?? FOTO: STAŠ IV ?? Sejemski del Game Gang Showa
FOTO: STAŠ IV Sejemski del Game Gang Showa
 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Pri igranju košarke so bili najbolj priljublje­ni Mavericks Luke Dončića.
FOTO: STAŠ IVANC Pri igranju košarke so bili najbolj priljublje­ni Mavericks Luke Dončića.
 ?? FOTO: EPOHA.SI ?? Najboljši dirkači akcije Player 0.0: Z leve Aljoša Miklavžina (2. mesto), zmagovalec Jernej Dovžan, Mitja Murks (3. mesto) in Miha Medved (4. mesto).
FOTO: EPOHA.SI Najboljši dirkači akcije Player 0.0: Z leve Aljoša Miklavžina (2. mesto), zmagovalec Jernej Dovžan, Mitja Murks (3. mesto) in Miha Medved (4. mesto).
 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Dirkalni simulatorj­i formule ena
FOTO: STAŠ IVANC Dirkalni simulatorj­i formule ena
 ?? FOTO: STAŠ IVANC ?? Cosplayerj­i se predstavij­o.
FOTO: STAŠ IVANC Cosplayerj­i se predstavij­o.
 ?? VANC ??
VANC

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia