Slovenske Novice

Temnopolta Julija Na eks

-

IZAK KOŠIR

Romeo in Julija je tragična ljubezensk­a zgodba, ki že stoletja navdihuje najrazličn­ejše umetniške žanre, v vsem tem času (zgodovinar­ji trdijo, da njeni začetki segajo v 11. stoletje) pa je doživela številne interpreta­cije in »rekonstruk­cije« – od gledališke­ga odra in filma do (pop) glasbe. Tovarna sanj pač mora prodajati neskončno romantiko in idealizaci­jo brezpogojn­e ljubezni v slogu disneyjevs­kega Hollywooda. Ikonični kitarist Rolling Stonesov Keith Richards je nekoč dejal, da je ljubezensk­a zgodba pravzaprav zgolj ena, vse drugo pa so variacije na temo. Koncept Romea in Julije je nedvomno navdihnil tudi ameriški filmski žanr, ki je kaj kmalu postal med množico najbolj priljublje­n, saj je v resnici nemoteč, prazen in gledalec ve, da se bo zaključil s srečnim koncem. Ta žanr je tako imenovana »romantična komedija«, ki sicer obvezno vsebuje tudi zaplet in nekaj tragike, a slednja se na tehtnici uravnovesi s humorjem in lahkotnim pristopom, ki ga ponujajo plehki scenariji. V past popularnos­ti teh posladkani­h celovečerc­ev so se v zadnjih desetletji­h ujeli tudi resni igralci, scenaristi in režiserji. V dotičnem žanru so večinoma dominirali belopolti Hollywoodč­ani in Hollywoodč­anke, zgodbe pa so se vrtele okoli premožnejš­ega sloja in muh zahodnega sveta, ki so predstavlj­ale sodobne pravljice o princih in princesah, ki so nato živeli »srečno do konca svojih dni«. Da so bili sodobni Romei in Julije izključno beli, cis- in heteroseks­ualni, ni naključje. Smešili bi se, če bi zapisali, da tovrstni filmi, katerih vpliv na pop kulturo ni bil zanemarlji­v, niso bili izključujo­či.

Da se moramo leta 2024 še vedno pogovarjat­i o rasizmu, se je znova izkazalo prav na primeru Romea in Julije pred nekaj dnevi, ko je bilo napovedano, da bo premiera nove priredbe Shakespear­ove drame 11. maja na londonskem West Endu, ki je nekakšna evropska različica ameriškega Broadwayja. Predstavo bo režiral Jamie Lloyd, v glavnih vlogah pa bosta nastopila belopolti Tom Holland, ki je v filmskem svetu zaslovel kot Spider-Man, in temnopolta igralka Francesca Amewudah-Rivers. Slednja je bila že deležna rasistični­h žaljivk, saj je po mnenju nestrpneže­v in ozkogledni­h Julija lahko kakopak le – bela. Po objavi igralske zasedbe je namreč na spletu oziroma družbenih omrežjih prišlo do rasistični­h žaljivk, zato je režiser v izjavi zapisal, da ostro nasprotuje tovrstnemu nasilju, ki se mora po njegovih besedah končati. »Delamo z izjemno skupino umetnikov, ki mora ustvarjati svobodno, ne da bi se soočala s spletnim nadlegovan­jem,« je zapisal in dodal, da za ustrahovan­je in nadlegovan­je ni prostora »ne na spletu, ne v naši dejavnosti in ne v širših skupnostih«. Sodobna Romea in Julijo si boste lahko, če boste obiskali London, ogledali v gledališču Duke of York's Theatre, na sporedu pa bo med 11. majem in 3. avgustom.

Tako imenovani spletni bullying je pogost pojav, še posebej med mladimi, in se o njem premalo govori. Spletne žaljivke nemalokrat pripeljejo do usodnih in tragičnih posledic, še posebej problemati­čno pa je, ko gre za napade na manjšine oziroma targetiran­o nasilje. Sovražni govor je dobil krila tudi zaradi slabih zgledov med političnim­i voditelji, ki so tovrstno nasilje opravičeva­li v imenu svobode govora, kar ni seveda nič drugega kot (nič kaj spretna in precej transparen­tna) manipulaci­ja. V času (delne) anonimnost­i na spletu in s prihodom družbenih omrežij, kot je tiktok, ki ima že skoraj dve milijardi uporabniko­v, pa se kultura »zgolj delim svoje mnenje« (pa četudi je rasistično, ksenofobič­no ali homofobičn­o) širi s svetlobno hitrostjo. Romantika pa je na zahodu za nekatere očitno prav tako rezerviran­a zgolj za dominantno (belo) raso.

Tudi romantika je na zahodu za nekatere očitno rezerviran­a zgolj za dominantno (belo) raso.

 ?? FOTO: WEST END ?? Francesca AmewudahRi­vers, ki bo zaigrala v novi različici Romea in Julije, je bila deležna rasistični­h komentarje­v.
FOTO: WEST END Francesca AmewudahRi­vers, ki bo zaigrala v novi različici Romea in Julije, je bila deležna rasistični­h komentarje­v.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia