Slovenske Novice

Oli in Carlitos spetokoli sveta

V dobrih štirih letih namerava Oliver Tič s psičko prepešačit­i 30.000 kilometrov

- MOJCA MAROT

»ČE POVEM po pravici, me zdaj res že malo dajejo živci. No, predvsem gre za pričakovan­je, kaj vse naju z mojo psičko Carlitos čaka. A gre za tisti pozitivni adrenalin,« nam je Oliver Tič, ki ga mnogi na družbenih omrežjih spremljajo tudi pod umetniškim imenom Oli Walker, dejal dan pred minulim petkom, ko se je po dveh letih premora spet odpravil v širni svet.

Odhod je načrtoval približno 14 dni pozneje, a ker tokrat ne želi pretiravat­i in si je zadal, da bo na dan prehodil dobrih 30 kilometrov, morda tudi kakšnega več, se je iz rodnih Slovenskih Konjic podal 5. aprila. Spomnimo, da se je na pot prvič podal leta 2018, torej pred šestimi leti, ko je na 27.000 kilometrov dolgi poti prehodil pot vse od mesta Ushuaia na skrajnem jugu Argentine do mesteca Prudhoe Bay, ki je najseverne­jši kraj na Aljaski. Domov se je vrnil pred slabima dvema letoma, a še isto leto napovedal, da si je že začrtal nov cilj. Podvig je poimenoval Pot prijateljs­tva okoli sveta, projekt pa je predstavil tudi na letošnjem sejmu Alpe-Adria v Ljubljani.

Ljubezen med korono

Nova odisejada se je tako že začela. V petek so ga na pot veličastno pospremili številni prijatelji in znanci v rodnih Slovenskih Konjicah. »Prav ganljivo je bilo videti predvsem številne mlade, na stotine parov rok se je želelo posloviti tudi od moje psičke Carlitos, ki je že vse od takrat, ko se je vrnila z menoj s prvega popotovanj­a, deležna velike pozornosti. In seveda ima tudi veliko privilegij­ev, tudi takšnih, kakršnih njeni pasji prijatelji niso deležni. Njej je dovoljeno več,« nam je še pred odhodom priznal Oliver. Spomnimo, da je Carlitos prišla v njegovo življenje pred petimi leti, še preden je po vsem svetu izbruhnila epidemija koronaviru­sa. Po približno letu dni popotovanj­a, leta 2019, se je mudil po Južni Ameriki in jo zagledal v Peruju. Njegovo pozornost je pritegnila, ker je bila tako majhna in nebogljena, tudi tresla se je. »Zelo se mi je zasmilila. Ker z menoj ni smela prenočiti v hostlu, sva skupaj preživela noč v parku, na klopci. Spala je v mojem

naročju in naslednje jutro sem vedel, da se od nje ne bom več ločil,« se še danes spominja Oliver tistega usodnega srečanja s psičko, ki jo je poimenoval Carlitos.

Dobrodelni podvig

Čeprav sta se morala vmes, ravno zaradi koronaviru­sa in številnih povezanih zapletov ter pridobivan­ja ustreznih veterinars­kih potrdil, ločiti za leto dni, sta zdaj nerazdružl­jiva. In upajmo, da bo tako tudi po vrnitvi s te nove poti, na katero sta se podala. Kot rečeno, je bil odhod iz Slovenskih Konjic zelo pompozen, po gostovanju na Radiu Rogla, kjer so obema s psičko prav tako zaželeli srečno pot, so ga številni pričakali in mu stisnili roko v pozdrav na konjiškem mestnem trgu, kjer so pred Domom kulture postavili oder. Vodja projekta Olijeva pot prijateljs­tva okoli sveta Tadej Slapnik je na oder povabil tudi župana Darka Ratajca, ki je Oliverju podaril konjiško zastavo. Popotnik jo je ponosno razvil in jo bo vozil s seboj v vozičku, po potrebi pa razvil, da bodo vedeli, od kod je doma. Srečno pot sta mu zaželela Anton Noner, predsednik ŠD Konjiški maraton, in župan hrvaškega mesta Biograd na Moru Ivan Knez, predsednik Lions kluba Konjice Emil Martinšek pa je ob tem spomnil na dobrodelno akcijo, ki spremlja Olijev podvig. Na spletni strani Lions kluba Konjice lahko namreč vsak naroči posebno majico z napisom Oli Walker

– Walk Around the World, z izkupičkom od prodaje pa bodo obogatili sklad za štipendira­nje mladih nadarjenih glasbeniko­v in kulturnih ustvarjalc­ev.

Gasilsko spremstvo

Pot je Oliverja prvi dan vodila v Savinjsko dolino, v Žalec, kjer se je udeležil uradnega odprtja fontane piv, in tam sta s Carlitos prespala prvo noč. Številni, ki so ju spre

Obiskala bosta 30 držav in se iz Evrope odpravila do Azije, Avstralije in Afrike.

je prehodil med prejšnjim podvigom.

» KER Z MENOJ NI SMELA PRENOČITI V HOSTLU, SVA SKUPAJ PREŽIVELA NOČ V PARKU, NA KLOPCI. SPALA JE V MOJEM NAROČJU IN NASLEDNJE JUTRO SEM VEDEL, DA SE OD NJE NE BOM VEČ LOČIL.

Z izkupičkom od prodaje majic bodo obogatili sklad za štipendira­nje mladih glasbeniko­v in kulturnih ustvarjalc­ev.

mljali na prvih kilometrih, med njimi je tudi Slapnik, so ju na cesti pozdravlja­li, trobili, nekateri celo ustavili in se s stiskom roke ter objemom poslovili od Olija. Že v soboto se je njegova pot nadaljeval­a proti Koroški, Slovenj Gradcu, v nedeljo pa je dan sklenil v družbi župana Radelj ob Dravi Alena Bukovnika, guvernerke Lionsa Slovenija Brede Pečovnik in Darka Grubelnika iz Lions Kluba Konjice. Pomembno vlogo imajo na njegovi poti po Sloveniji tudi gasilci. Tako so člani PGD Dravograd Olija in Carlitos spremljali vse do Radelj, kjer so jih gasilci pričakali s sireno, v pozdrav pa so jim zaigrali številni harmonikar­ji. Zdaj so že na poti proti Moravskim Toplicam. Prvi daljši postanek bo v hrvaškem obmorskem mestu Biograd na Moru, in sicer 30. aprila, kjer se bosta popotnika s številnimi prijatelji iz Slovenije in Hrvaške udeležila slovenskeg­a vikenda, tradiciona­lnega večdnevneg­a dogodka, ki ga ob začetku poletne sezone pripravlja­jo s podporo omenjenih prijateljs­kih mest. Letos bodo v Biogradu, med drugimi, igrali priljublje­ni Modrijani. Oliju in psički Carlitos želimo varno pot, njune dogodivšči­ne pa lahko spremljate tudi na družbenih omrežjih.

 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Carlitos ima veliko privilegij­ev, kakršnih njeni pasji prijatelji niso deležni.
FOTO: OSEBNI ARHIV Carlitos ima veliko privilegij­ev, kakršnih njeni pasji prijatelji niso deležni.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Oliver in Carlitos sta se od žalske fontane odpravila proti Koroški.
FOTO: OSEBNI ARHIV Oliver in Carlitos sta se od žalske fontane odpravila proti Koroški.
 ?? FOTO: NEJC MIHELAK ?? Še pred odhodom na pot okoli sveta se je Oliver Tič s prijatelji udeležil zgodovinsk­ega pohoda na Golek.
FOTO: NEJC MIHELAK Še pred odhodom na pot okoli sveta se je Oliver Tič s prijatelji udeležil zgodovinsk­ega pohoda na Golek.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Tako poln je bil mestni trg v Slovenskih Konjicah, od koder sta Oli in psička krenila na novo dolgo pot.
FOTO: OSEBNI ARHIV Tako poln je bil mestni trg v Slovenskih Konjicah, od koder sta Oli in psička krenila na novo dolgo pot.
 ?? ??
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Kdo ve, kaj ju čaka na tokratni dogodivšči­ni.
FOTO: OSEBNI ARHIV Kdo ve, kaj ju čaka na tokratni dogodivšči­ni.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Srečanje z guvernerko Lions Slovenija Bredo Pečovnik
FOTO: OSEBNI ARHIV Srečanje z guvernerko Lions Slovenija Bredo Pečovnik
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Oli in Carlitos sta nerazdružl­jiva.
FOTO: OSEBNI ARHIV Oli in Carlitos sta nerazdružl­jiva.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia