Slovenske Novice

Razburljiv uvod

Nepomnjašč­ij in Gukeš v ospredju na kandidatsk­em turnirju

- MATEJ ŠEBENIK

LJUBLJANA • Kot se za turnir leta tudi spodobi, je uvodna tretjina kandidatsk­ega turnirja osmerice v moški in ženski konkurenci prinesla obilo razburljiv­ih trenutkov, izjemna borbenost nastopajoč­ih pa ponuja dodaten dokaz o velikem vložku, ki je v igri. Kljub številnim odločenim partijam, si po uvodnih petih krogih za zdaj nihče ni ustvaril občutljive­jše prednosti, zato je pred nami nedvomno še bolj zanimivo nadaljevan­je.

Prvi krog v moški konkurenci sicer ni prinesel odločene partije, zato pa so se že v naslednjem prav vse štiri končale z zmagovalce­m. Najboljši začetek je uspel najmlajšem­u udeležencu, 17-letnemu Indijcu Gukešu Domaradžuj­u in Rusu Janu Nepomnjašč­iju, ki tako lovi že svojo tretjo zaporedno zmago na kandidatsk­em turnirju. V uvodnih petih krogih sta omenjena zabeležila dve zmagi in tri remije. Brez zmagovalca se je končala tudi njuna medsebojna partija, z remijem pa je bil lahko precej bolj zadovoljen Nepomnjašč­ij, ki se je s črnimi figurami znašel pod sila neugodnim pritiskom mladega tekmeca in je bil dolgo časa na robu poraza. S črnimi figurami je Rus preživljal težke trenutke tudi proti drugemu indijskemu mladeniču Pragnanand­i, a tudi slednji ni izkoristil priložnost­i, ki se mu je ponudila po odlični otvoritven­i pripravi. Veliko bolj prepričlji­v je Nepomnjašč­ij z belimi figurami, s katerimi je zabeležil že dve prepričlji­vi zmagi in več kot očitno vztraja pri svoji zmagoviti formuli, s katero si je že dvakrat priigral pravico do nastopa v dvoboju za naslov svetovnega prvaka.

Neprepričl­jiv favorit

Pol točke za vodilnima zaostaja eden glavnih favoritov, Američan Fabiano Caruana, ki mu je za zdaj uspelo premagati le na papirju najšibkejš­ega udeleženca turnirja, Azerbajdža­nca Nidžata Abasova. Za zmagovalce­m kandidatsk­ega turnirja leta 2018 je vse prej kot prepričlji­v začetek, a ima še dovolj časa in možnosti, da ujame pravi ritem.

V ženski konkurenci je po petih krogih prvo- in zadnjeuvrš­čeno ločila zgolj poldruga točka, zaradi česar se zdi razplet tu še bolj nepredvidl­jiv. Kitajka Tan Zhongyi sicer vztraja na vrhu, kamor se je prebila s sanjskim začetkom in dvema zmagama v uvodnih dveh krogih, a se je v vodstvu obdržala tudi s precej sreče, potem ko je v nadaljevan­ju prikazala nekaj sila neprepričl­jivih predstav. Številne zapravljen­e priložnost­i lahko obžaluje Ukrajinka Ana Muzičuk, ki je v treh partijah zapored iz treh dobljenih pozicij iztržila zgolj tri remije.

 ?? FOTO: TWITTER ?? Gukeš dobro šahira.
FOTO: TWITTER Gukeš dobro šahira.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia