Slovenske Novice

Pokopljejo vas kot v prazgodovi­ni

Britansko pogrebno podjetje ponuja pokop v gomilah Takšen način je bil poznan v neolitiku in bronasti dobi

- A. J.

ČE STE v osnovni šoli vsaj malo poslušali pri zgodovini, potem se vsaj bežno spominjate omembe pogrebnih gomil. Gre za grobnice, v katere so svoje pokojnike pokopavali ljudje v kameni in bronasti dobi. Časovna omejitev obdobij se razlikuje glede na kraj, kjer so naši predniki živeli: v Veliki Britaniji obdobji zamejujeta letnici od 4100 do 700 pred našim štetjem. V to zgodovinsk­o obdobje se bodo zdaj lahko vračali vsi, ki jim je to obdobje še posebej pri srcu. Britansko pogrebno podjetje A. W. Lymm strankam ponuja pokop v sodobni različici kamnitih grobnic, ki so ime, navedeno v zgodovinsk­ih učbenikih, sicer dobile, ker so bile pod velikimi kupi zemlje.

Moderne gomile so od zunaj podobne gričem, poraslim s travo, pod njimi pa so posebne iz kamna narejene niše, v katerih so spravljene žare s pepelom, pa tudi spominki, fotografij­e in pijače, ki jih svojci želijo poslati na oni svet skupaj s pokojnikom, da bo temu tam nekoliko lažje. Družine lahko ob določenih dneh obiščejo grobnico in na posestvu, kjer so, po želji priredijo piknik v čast pokojnika.

»Gomile ponujajo alternativ­o možnost pokopa, a še vedno zagotavlja­jo kraj, kamor lahko gredo žalujoči, da razumejo svojo žalost, sprejmejo svojo izgubo in slavijo življenje,« poudarja komercialn­i direktor Pete Clarson.

Gomile so postavljen­e sredi narave in na samem, izdelane so iz naravnih materialov. V preteklost­i so bile počivališč­e družbene elite, nič drugače pa najbrž ni danes, saj se pogrebi v teh grobnicah začnejo s ceno nekaj tisoč evrov – točen znesek ostaja poslovna skrivnost.

Takšne pokope so poznali leta 4100 pr. n. š.

 ?? FOTO: FACEBOOK ?? Pogrebno podjetje ima v ponudbi tudi pokop na morju in v naravi.
FOTO: FACEBOOK Pogrebno podjetje ima v ponudbi tudi pokop na morju in v naravi.
 ?? FOTO: NEIL BUSSEY/ GETTY IMAGES ?? Takole so videti starodavne gomile.
FOTO: NEIL BUSSEY/ GETTY IMAGES Takole so videti starodavne gomile.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia