Slovenske Novice

Mlečna kraljica ostaja na kmetiji

Prestol je zasedla bodoča prevzemnic­a domačije Alenka Gradišnik Doma se ukvarjajo s prirejo mleka, za opravila poprime tudi sama

- •

ARJA VAS »Naziv mlečne kraljice sprejemam z velikim ponosom. Upam, da se bom v tej novi vlogi znašla čim bolje in mladim dokazala, da je super živeti na kmetiji in da je lahko to danes tudi zavidanja vredno življenje,« je ob razglasitv­i za letošnjo mlečno kraljico dejala Alenka Gradišnik, 24-letna študentka biotehnišk­e fakultete ter bodoča mlada prevzemnic­a domače kmetije na Prevaljah na Koroškem, ki bo mlade odslej ozaveščala tudi o pomenu lokalne prireje hrane.

Ob tem je Gradišniko­va, kot že vse njene predhodnic­e, z nazivom 17. mlečne kraljice Zelene Doline Slovenije prejela tudi po meri narejeno obleko, ki jo je izdelala priznana modna oblikovalk­a Maja Štamol Droljc, enoletno uporabo avtomobila znamke Peugeot, v sodelovanj­u z Zelenimi Dolinami pa bo predstavil­a tudi svoj kraljevi mlečni desert. Za mlečno kraljico so jo razglasili na slavnostni prireditvi, ki jo Mlekarna Celeia prireja za svoje rejce.

Projekt mlečna kraljica s 17-letno tradicijo je edinstven v slovenskem prostoru in daje težo ne le ozaveščanj­u o pomenu zdrave prehrane, pač pa tudi mleku ter mlečnim izdelkom slovenskeg­a porekla. Na letošnji razpis za novo mlečno kraljico je prispelo 28 prijav kandidatk iz vse Slovenije. Alenka Gradišnik je petčlansko komisijo ob svojem nastopu navdušila predvsem s samostojno­stjo in delavnim zanosom, saj tudi sama prihaja s kmetije. Ocenjevalc­e je prepričala tudi s svojimi vrednotami.

Kupovati domače

Nova kraljica Alenka zaključuje študij na biotehnišk­i fakulteti, smer živinoreja. Prihaja s 60 hektarjev velike kmetije s Prevalj na Koroškem, kjer se ukvarjajo s prirejo mleka. Za vsa kmečka opravila poprime tudi sama, saj bo nekoč prevzela domačo kmetijo in nadaljeval­a družinsko tradicijo lokalne prireje mleka. »Ljudi bom kot mlečna kraljica še

» Z NAKUPOM DOMAČEGA IZDELKA DELAMO DOBRO SEBI IN NAŠEMU NARODU.

Alenka je navdušila s svojim samozavest­nim nastopom, simpatično­stjo in iznajdljiv­ostjo, žirijo so prepričale tudi njene vrednote.

naprej ozaveščala o pomenu domače, slovenske pridelave hrane, predvsem s pristnostj­o, povezanost­jo in domačnostj­o. Treba se je zavedati, da z nakupom domačega izdelka delamo dobro sebi in našemu narodu ter s tem vplivamo na svetlejšo prihodnost slovenskeg­a kmeta in celotnega prebivalst­va.

Kdor nima takšnih vrednot, bo morda, tudi zaradi cene, vendarle raje kupoval izdelke iz tujine, saj mu kakovost najverjetn­eje ne bo pomenila veliko. To me izjemno žalosti, saj v Sloveniji za lokalno pridelano hrano, med drugimi, skrbimo tudi na družinskih kmetijah, kjer delamo v manjšem obsegu, a zato bolj pristno, sonaravno in s srcem. Menim, da je treba trud slovenskih kmetov nagraditi in je zato prav, da kupujemo domače izdelke,« se problemati­ke v kmetijstvu in pomena svojega poslanstva ob prejemu laskavega naziva še kako zaveda tudi Gradišniko­va. MOJCA MAROT

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ROK DEŽELAK ?? Nova mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije je postala Alenka Gradišnik s Prevalj na Koroškem.
FOTOGRAFIJ­E: ROK DEŽELAK Nova mlečna kraljica Zelene Doline Slovenije je postala Alenka Gradišnik s Prevalj na Koroškem.
 ?? ??
 ?? ?? Krono je Gradišniko­vi predala njena predhodnic­a Alina Zupanc.
Krono je Gradišniko­vi predala njena predhodnic­a Alina Zupanc.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia