Slovenske Novice

Po 42 letih spet krstili lovko

-

» KRSTIM TE V IMENU BOGINJE DIANE ZA LOVSKO ČAST IN POŠTENJE.

se druščina po končanem večjem skupnem lovu zbere v lovskem domu ali gostišču na kosilu. Sledi krst. Še pred stoletjem je bil običaj, kakršnega poznamo dandanes, skoraj neznan, marsikje so ga opravili na kratko, takoj po uplenitvi in kar v lovišču. Najstarejš­i ali najugledne­jši lovec je z nožem prerezal vratno žilo srne ali jelena, da je pritekla kri, uplenitelj, novinec, je moral posrkati nekaj krvi, potem ga je zelena bratovščin­a sprejela za enakega. Ponekod je bil novinec deležen rahlega udarca po licu. Podobnih kratkih simbolnih dejanj je bilo v različnih krajih po državi še veliko, vsi pa so imeli temeljno poslanstvo – potrditev častnega lovskega dejanja (pravične uplenitve prve divjadi), po katerem je zbrana druščina sprejela novinca v lovsko tovarišijo.

Preberejo obtožnico

Za obred pravzaprav ni enotnih pravil, praviloma pa po kosilu vodja lova ali drug starejši lovec razglasi, da je novinec po opravljene­m izpitu uplenil prvo veliko divjad in ga zato po starem običaju zbrana družba lahko krsti. Ko omizje odobri predlog, sestavijo častni krstni zbor izkušenih lovcev. Tožilec prebere obtožnico zoper zelenca v šaljivi vsebini, njegov zagovornik jo poskuša duhovito ovreči, sledijo zabavna vprašanja tovarišev, in če ni pravilnih odgovorov, sledi simbolni udarec s palico po zadnji plati. Zelenca nato krsti lovovodja, običajno pa starešina njegove družine. Krstitelj v levi roki drži kozarec vina, v desni palico, zelenec leži na klopi. Krstitelj izlije nekaj kapljic vina zelencu za vrat in izgovori besede: »Krstim te v imenu boginje Diane za lovsko čast in poštenje.« In nalahno udari s palico. Sledi še nekaj kapljic vina in: »V imenu zelene bratovščin­e puške pravično nošenje.« Spet nekaj kapljic vina in simbolni zamah s palico in na koncu še: »In tukaj zbrane lovske družbe lovske družine složno življenje.« Sledijo stiski rok in čestitke tudi ostalih lovskih tovarišev. Ob tem zgodovinar dr. Marjan Toš poudarja, da se običaj ne sme nikoli sprevreči v neslano in primitivno burko z bolečim mlatenjem krščenca s krstno palico! Krsti lahko le tisti lovec, ki je bil tudi sam krščen in ki je že uplenil takšno divjad, za katero je krščen novinec. Predsednik­a častnega zbora ali krstitelja je tako treba izbrati premišljen­o. OSTE BAKAL

 ?? FOTO: ARHIV LD ŠENTILJ ?? Izročilo si lahko vsaka lovska družina nekoliko prilagodi, a krst se ne sme sprevreči v primitivno burko.
FOTO: ARHIV LD ŠENTILJ Izročilo si lahko vsaka lovska družina nekoliko prilagodi, a krst se ne sme sprevreči v primitivno burko.
 ?? FOTO: OSEBNI ARHIV ?? Kot poudarja dr. Marjan Toš, lahko krsti le tisti lovec, ki je bil krščen in je že uplenil takšno divjad, za katero je krščen novinec.
FOTO: OSEBNI ARHIV Kot poudarja dr. Marjan Toš, lahko krsti le tisti lovec, ki je bil krščen in je že uplenil takšno divjad, za katero je krščen novinec.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia