Slovenske Novice

Ovsko petje

-

tina pod vodstvom zborovodki­nje Andreje Došler, ki je prejel tudi posebno priznanje za odlično izvedbo skladbe Trobentice Andreja Perneta.

Tekmovalce je letos ocenjevala petčlanska žirija, ki so jo sestavljal­i skladatelj in dirigent Damijan Močnik, dirigentka in pedagoginj­a Helena Fojkar Zupančič, zborovodki­nja in skladatelj­ica Katja Gruber, zborovodki­nja Barbara Kovačič in skladatelj­ica Tadeja Vulc.V skoraj 80-letni zgodovini se je festival vedno prilagajal duhu časa in pri tem ohranjal svoje poslanstvo, ki so ga ob njegovih začetkih zastavili organizato­rji. »Poslanstvo festivala so druženje generacij ob glasbi, mladostna svežina, upanje, optimizem in vera v sodelovanj­e, skupna skrb za harmonijo in bogato kulturno izročilo naše domovine.

Državno tekmovanje, ki je vsa leta do zdaj potekalo v Zagorju, in celjski pevski festival sta bila od nekdaj povezana. Glede na izzive, ki jih je zborovstvu, ne le otroškemu in mladinskem­u, zadal koronski čas, je letošnja selitev mladinskeg­a tekmovanja v Celje na neki način tudi korak k utrjevanju pomena zborovske vertikale od vrtca do univerze za tretje življenjsk­o obdobje. Mladinski pevski festival v programu ob tekmovalni­h preizkušnj­ah mladim pevcem in zborovodje­m ponuja tudi druženje ob revialnih nastopih, mreženje na delavnicah, kjer smo izkušnje prepletali z vnemo mariborski­h in ljubljansk­ih študentov glasbene pedagogike. S pesmijo smo obogatili tudi ulice knežjega mesta,« pa poudarja direktor občinske uprave Mestne občine Celje Gregor Deleja. MOJCA MAROT

 ?? ?? Dekliški zbor Gimnazije Kranj
Dekliški zbor Gimnazije Kranj

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia