Slovenske Novice

Do potrdil brez testov

Medicinska sestra sodelovala pri izdaji lažnih potrdil o testiranju na covid Po oceni policije je bil z obračunom neizvedeni­h testiranj državni proračun oškodovan za okoli 5200 evrov.

- TANJA JAKŠE GAZVODA tanja.jakse@slovensken­ovice.si

NOVO MESTO • »Priznam dejanje. Težko mi je in žal mi je, zato sem tudi dala odpoved v tistem podjetju. Kaj takšnega se ne bo nikoli več ponovilo, se je pa vse zgodilo v zelo posebnih okoliščina­h,« je na okrajnem sodišču v Novem mestu dejala diplomiran­a medicinska sestra Marjetka Cesar Koretič, ki se je na zatožni klopi znašla zaradi že skoraj pozabljeni­h covid časov, ko smo, če smo se želeli vključiti v javno življenje, potreboval­i potrdilo o testiranju ali cepljenju, tako imenovano PCT-potrdilo.

Takrat so se nekateri znašli po svoje, v Novem mestu je bilo na primer mogoče priti do potrdila po bližnjici – brez testiranja. O tem so nas junija lani seznanili tudi s Policijske uprave Novo mesto, ko so kriminalis­ti Sektorja kriminalis­tične policije PU Novo mesto zaključili obsežno kriminalis­tično preiskavo. Ta se je nanašala na novomeško zasebno kliniko Polje harmonije. Obdolžena Marjetka Cesar Koretič je imela manjšo vlogo, saj ji tožilstvo očita izdajo potrdil o testiranju za 30 oseb v času od konca aprila do konca julija 2021. V družbi Polje harmonije je bilo mogoče opraviti hitre teste za covid, a obdolžena vzorcev sploh ni vzela, le izdala je potrdilo o negativnem testu. Obdolžena je z zagovornic­o, odvetnico Vesno Bajec, in tožilko Majo Hutar dosegla dogovor o kazni, tako da je sodnica Andreja Beg sledila dogovoru in obdolženi izrekla pogojno kazen 10 mesecev zapora v preizkusni dobi treh let. »To je primerna kazen, pri kateri je sodišče upoštevalo obdolženki­no nekaznovan­ost in priznanje, s čimer se je občutno skrajšal kazenski postopek. Je pa šlo za precej ponarejeni­h potrdil, ne le za osamljen primer,« je sodbo obrazložil­a sodnica Begova.

Še dva obdolžena

Policisti so takrat spisali kazenske ovadbe za trojico zaposlenih, so pa ob razkritju dodali, da so bila kazniva dejanja storjena v obdobju izvajanja covid-19 ukrepov in preprečeva­nju širjenja te bolezni, natančneje v obdobju od marca 2021 do januarja 2022. Osumljenih je bilo tudi 176 oseb, ki so bile v 662 primerih pridobitni­ki potrdil. Na tožilstvo so bile podane kazenske ovadbe za skupno 414 kaznivih dejanj. Po oceni policije je bil z obračunom neizvedeni­h hitrih antigenski­h testiranj državni proračun oškodovan za okoli 5200 evrov.

Ð

 ?? FOTOGRAFIJ­I: TANJA JAKŠE GAZVODA ?? Kriminalis­ti so vzeli pod drobnogled dogajanje v Polju harmonije.
FOTOGRAFIJ­I: TANJA JAKŠE GAZVODA Kriminalis­ti so vzeli pod drobnogled dogajanje v Polju harmonije.
 ?? ?? Marjetka Cesar Koretič je obžalovala dejanje.
Marjetka Cesar Koretič je obžalovala dejanje.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia