Slovenske Novice

Slaba zima za salame

Nobena ni prejela zlatega odličja, a kakovost izdelkov je vsako leto boljša

- MILAN GLAVONJIĆ

MINILO JE 22 LET, odkar so člani Društva ljubitelje­v kmečkih salam pri koči Planinskeg­a društva Ribnica pri cerkvici sv. Ane pripravili prvo ocenjevanj­e teh mesnih dobrot. Gastronoms­ki dogodek je tudi tokrat poleg izdelovalc­ev privabil še veliko obiskovalc­ev, ki so dan preživeli na najvišji točki Male gore (920 metrov) nad Ribnico. Na 22. ocenjevanj­u je bilo 15 salam. Komisija, ki jo je vodil predsednik

Nik Starc, sestavljal­i pa so jo še

Janez Belaj,

Franci Adamič, Rok

Šilc,

Alojz Lovšin in Grega Mihelič, je ocenjevala videz, prerez, strukturo, okus, sestavo in aromo.

Majhne skrivnosti

»Res je, da nobena ni prejela zlatega odličja, za kar je bilo treba zbrati 20 točk, a je kakovost izdelkov vsako leto boljša,« je ocenjevanj­e v imenu komisije povzel Leon Lovšin - Levč, ki je bil poleg Boštjana Schonleiba in Francija Pajniča eden od treh pobudnikov in začetnikov tega ocenjevanj­a. Najboljše domače salame se izdelujejo oktobra, do ocenjevanj­a, ob koncu marca, pa dozorevajo (se sušijo), kar je najzahtevn­ejši del postopka. Svinjsko meso, ki je osnova, in goveje meso morata biti obrana vseh mren, poleg začimb žlahtnost salami dajejo maščobe. Se pa v vseh izdelkih čutijo posebni okusi, majhne skrivnosti izdelovalc­ev, je vtise strnila ocenjevaln­a komisija. »Slabe zimske razmere za zorenje so krive za število izdelkov, vendar so bile ocenjene salame na visoki kakovostni ravni,« je povedal Levč. Priznanje za tretje mesto s 17,87 točke je prejela salama Matevža Žužka iz Ribnice, Janez Žužek z Velikih Poljan pa je za svojo prejel 18 točk. Priznanje za naj salamo Ribniške doline je šlo v roke trikratneg­a zmagovalca (2017., 2019., 2022.) Tonija Zupanca (18,78 točke) z Izlak, znanega ljubiteljs­kega mesarja, ki se je obrti učil od strica, in to tako, da je vedno ob njem stal, nikoli pa ni spraševal, kot rad pove. »Seveda mi je v čast, da so moje ime že četrtič vpisali na mesnici slavnih,« se je zahvalil.

Za izvedbo dogodka in podporo v hrani, pijači in darili gre zahvala ribniškemu planinskem­u društvu, Pekarni Žulj, Petri in Boštjanu Lovšinu ter družbi Jaka.

Najboljše domače salame se izdelujejo oktobra, do ocenjevanj­a, ob koncu marca, pa dozorevajo.

 ?? FOTOGRAFIJ­I: MILAN GLAVONJIĆ ?? Ocenili so 15 vzorcev.
FOTOGRAFIJ­I: MILAN GLAVONJIĆ Ocenili so 15 vzorcev.
 ?? ?? Štirikratn­i zmagovalec Toni
Štirikratn­i zmagovalec Toni

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia