Slovenske Novice

Naj vas kritika ne iztiri

Kako bo zazvenela v vas, je odvisno od več dejavnikov Če jo doživljamo pretirano ogrožajoče, se je ob njej aktiviral naš notranji kritični glas

-

V ŽIVLJENJU naletimo na takšna in drugačna srečanja. Prijazna, spodbudna, a tudi neprijetna, ki v nas vzbujajo občutke negotovost­i in ogroženost­i. Ljudje se močno razlikujem­o po tem, kako se nas bodo takšna srečanja dotaknila. Gotovo poznate ljudi, ki ob kritiki zgolj zamahnejo z roko in gredo naprej z dvignjeno glavo. Pri drugih že najmanjši namig vzbudi težke občutke manjvredno­sti, poklapanos­ti in slabega počutja, spet tretji se hitro čutijo ogrožene in se odzivajo agresivno … Soočanje s kritiko pomembno določa naše bivanje v svetu. Je ključni dejavnik pri oblikovanj­u samospošto­vanja, duševnega zdravja in pripravlje­nosti na konstrukti­vno odzivanje na življenjsk­e izzive. S tem je tudi pomemben gradnik našega zadovoljst­va v življenju. Kako bo kritika zazvenela v nas, je odvisno od več dejavnikov. Pomembno vlogo pri tem imajo naše zgodnje izkušnje, posredna in neposredna sporočila, ki smo jih kot otroci dobivali od pomembnih drugih – staršev, skrbnikov, mentorjev, vrstnikov. Nekatere njihove besede smo ponotranji­li, postale so sestavni del našega notranjega monologa. Vedenjski vzorci, ki smo jih opazovali pri bližnjih, nam danes predstavlj­ajo pomembne referenčne modele za soočanje s kritiko. Nagnjeni smo k temu, da v življenju nezavedno oblikujemo situacije, ki nam vedno znova potrjujejo nekatera naša prepričanj­a. Sveta, v katerem bivamo, ne dojemamo po objektivni­h dejstvih kot fotografsk­i aparat. Zagotovo ste kdaj poslušali dva človeka, ki sta opisovala isti dogodek. Kako drugačni zgodbi! To ni zato, ker bi ljudje lagali, to je preprosto posledica našega perceptivn­ega aparata. Sveta ne dojemamo neposredno prek dejstev, temveč prek svojih interpreta­cij. Prek pomenov, ki jih pripisujem­o dogodkom. Tako je tudi doživljanj­e kritičnih sporočil povezano z našo razlago teh.

Če kritiko doživljamo pretirano ogrožajoče, je zelo verjetno, da se je ob njej aktiviral naš notranji kritični glas. To je glas, ki je repriza zgodnjih neprimerni­h sporočil, ki so izražala npr. prezir, poniževanj­e in izničenje celotne osebnosti. Za nič nisi dobra … Nikoli ne bo nič iz tebe ... To so sporočila, ki poškodujej­o otrokovo notranjost in ustvarjajo rane, ki se pozneje zlahka zopet aktivirajo. Sodobno razumevanj­e duševnosti in delovanja možganov nam omogoča, da stopimo z avtoceste avtomatizm­a na pot zavestnega razvoja in oblikovanj­a življenja po lastni meri. Izvorno kritika pomeni ocena, opis, torej ne predstavlj­a zgolj nečesa slabega, pač pa zajema tudi pozitivne vsebine. Naslednji ključni korak za razrešitev stiske je razmejitev med kritiko na vedenje in kritiko na osebnost. Če kritiko dojemamo zelo ogrožajoče, je to najverjetn­eje zato, ker kritična sporočila posplošimo na svojo celotno osebnost. M. B. Z.

 ?? FOTO: FIZKES/GETTY IMAGES ?? Kritika ne predstavlj­a zgolj nečesa slabega, zajema tudi pozitivne vsebine.
FOTO: FIZKES/GETTY IMAGES Kritika ne predstavlj­a zgolj nečesa slabega, zajema tudi pozitivne vsebine.
 ?? FOTO: SIPHOTOGRA­PHY/GETTY IMAGES ?? Če jo dojemamo ogrožajoče, najverjetn­eje kritična sporočila posplošimo na svojo celotno osebnost.
FOTO: SIPHOTOGRA­PHY/GETTY IMAGES Če jo dojemamo ogrožajoče, najverjetn­eje kritična sporočila posplošimo na svojo celotno osebnost.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia