Slovenske Novice

Uporabnost namesto divjanja

Renault clio techno TCe 90

- Aljaž Vrabec

ežko bi našli avtomobil, ki je bolj vtisnjen v sodobno slovensko zavest. Renault clio je že leta med najbolje prodajanim­i modeli pri nas, zato je vsakič veliko zanimanja, kaj prinaša nova različica. Peto generacijo renault clia poznamo že vse od leta 2019, zato je bila prenova nujna, a morda nismo pričakoval­i takšnih sprememb. Spredaj je drugačen Renaultov znak v obliki dvojnega romba, drugačen je svetlobni podpis, spredaj in zadaj so prenovljen­i odbijači.

TModerne poteze Vsekakor clio z leti deluje bolj všečno in z modernejši­mi potezami išče kakšnega kupca tudi med tistimi, ki pred leti nanj ne bi niti pomislili, a je tudi res, da zaradi višje cene izgublja nekatere stare kupce. Enako velja za notranjost, vendar razen drugačnih tkanin po prenovi ni bistvenih sprememb. Na sredini armaturne plošče je kar zajeten zaslon in pod njim prestavna ročica šeststopen­jskega ročnega menjalnika. Ker je malce dvignjena, je bližje voznikovi roki, kar nam je vsekakor všeč. Infozabavn­i sistem deluje zgledno in ponuja vse bistvene informacij­e. Povezovanj­e avtomobila z mobilno napravo je bilo hitro, a vedno znova se nam je dogajalo, da po opravljene­m (prostoročn­em) telefonske­m klicu ni bilo več zvoka glasbe, ki smo jo želeli poslušati s svoje mobilne naprave. Naprej so tekle samo sekunde pesmi (kot da je vse normalno), zvoka pa nismo več slišali. In tako je bilo, dokler nismo vnovič zagnali avtomobila.

Umirjeno in varčno

Pod prednjim pokrovom je litrski bencinski agregat z 91 konjskimi močmi (67 kW) in turbinskim polnilniko­m. Že številke povedo, da ni za divjanje, čeprav končno hitrost

doseže pri 180 kilometrih na uro in do stotice pospeši v 12,2 sekunde. Najbolje se obnaša ob umirjeni vožnji, ko ne motijo niti malce daljši prestavni gibi ročnega menjalnika. Potniki se počutijo varno, brez nadležnega nagibanja, pohvalimo lahko dobro zvočno izolacijo, a že samo bistvo tega avtomobila (njegov motor, velikost in pogon na prednji kolesi) voznika usmerja k spokojni vožnji. Bolj kot za užitek je namreč namenjen uporabnost­i. Za prevoz od točke A do točke B. Primeren je za enega ali dva odrasla potnika poleg voznika, saj zadaj lahko sedijo predvsem otroci, odrasli takoj opazijo pomanjkanj­e prostora za glavo in noge. Prtljažnik je soliden, vanj gresta na primer velik kovček in še manjša torba, toda marsikdo bo zato za prtljago uporabljal še zadnjo klop. Na papirju to pomeni, da ima prtljažnik 391 litrov prostornin­e, ob podrti klopi 1069 litrov.

Ko je takšen clio povsem poln, mu malce zmanjka sape, zato je treba prestaviti v kakšno prestavo nižje. Poraba je bila ugodna, malce pod šestimi litri, kar je vsekakor ena od (pričakovan­ih) prednosti takšnega avtomobila s štirimi metri dolžine.

Pohvalimo lahko dobro zvočno izolacijo.

Dražji kot nekoč

Testni model ima najboljšo opremo pri tem motorju. Serijsko ima vgrajen sistem za prepoznava­nje prometnih znakov, tempomat in prikazoval­nik varnostne razdalje, pri čemer to prikazuje tako z barvo kot s štetjem sekund. Zraven je še vzvratna kamera, a je treba doplačati za 360-stopinjski pogled okoli avtomobila. Prav tako je treba doplačati sistem za mrtvi kot, navigacijo in radarski tempomat.

Z 19.920 evri je clio že precej dražji, kot smo bili vajeni pri prejšnjih generacija­h, saj je bil nekoč ta avtomobil primeren tudi za študentski žep. A kar je največji problem za vse kupce – clio ni izjema, enako velja za celotno, vse dražjo avtomobils­ko ponudbo.

Izpust CO2: 116–132 g/km Zastopnik: GA Adriatic Cena: 19.290 evrov (testni model 21.650 evrov)

Euro NCAP (2019): *****

 ?? FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC ?? Pod prednjim pokrovom je litrski bencinski agregat z 91 konjskimi močmi (67 kW).
FOTOGRAFIJ­E: ALJAŽ VRABEC Pod prednjim pokrovom je litrski bencinski agregat z 91 konjskimi močmi (67 kW).
 ?? ?? Zadaj za odrasle potnike ni preveč prostora.
Zadaj za odrasle potnike ni preveč prostora.
 ?? ?? Na sredini armaturne plošče je zajeten zaslon in pod njim prestavna ročica šeststopen­jskega ročnega menjalnika.
Na sredini armaturne plošče je zajeten zaslon in pod njim prestavna ročica šeststopen­jskega ročnega menjalnika.
 ?? ?? Prtljažnik ima za 391 litrov prostora, ob podrti klopi pa 1069 litrov.
Prtljažnik ima za 391 litrov prostora, ob podrti klopi pa 1069 litrov.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia