Slovenske Novice

Tla so se tresla, stene pokale

Oba katastrofa­lna potresa, ljubljansk­i in v Posočju, sta se zgodila na veliko noč Če bi se ponovilo tresenje tal iz 1895., bi bilo danes več sto mrtvih in za sedem milijard škode

- LOVRO KASTELIC lovro.kastelic@slovensken­ovice.si

Najbolj prizadete so bile občine Bovec, Kobarid in Tolmin.

LJUBLJANA • Seizmologi še niso našli povezave med potresi in letnimi časi. Tudi ne med luninimi menami in tresenjem tal in tudi ne med številnimi drugimi naključnim­i in nenaključn­imi pojavi, ki se jih ljudje sicer tako radi spomnimo, ko po potresih premlevamo in iščemo okoliščine, ki bi jih utegnile v prihodnje napovedati. Slovenci, na primer, imamo v zavesti, da se tla tresejo na veliko noč. Čeprav takšni sklepi nimajo prav nikakršne znanstvene podlage, pa je treba vseeno razumeti, od kod takšni zaključki. V naši ne tako oddaljeni zgodovini sta se namreč zgodila dva velika potresa prav na veliko noč, oba aprila: prvi v poznih nedeljskih večernih urah 14. aprila 1895, v katerem je največ škode utrpela Ljubljana, drugi pa 12. aprila 1998, takrat se je podiralo Posočje.

Velikonočn­a potresa

V teh dneh torej mineva 129 let, odkar je na velikonočn­o nedeljo Ljubljano prizadel rušilni potres z magnitudo 6,1, ki velja za drugega najhujšega v Sloveniji. Arso je takrat poročal takole: »Sedemnajst minut po enajsti uri jih je predramil močan potres, ki ga je spremljal grozovit hrup. Tla so se tresla, stene pokale, ostrešja škripala, leseni podi škrtali. S streh so leteli strešniki in dimniki, podirale so se manjše in večje stene. Prebivalce je v temi zajela precejšnja panika in so v naglici, le v nočnih oblačilih, zapuščali svoja stanovanja in se zbirali na odprtem, kjer so molili in v grozi preživljal­i številne popotrese.« Pred 26 leti pa je rušilni potres pozno dopoldne stresel Posočje, ko so bili številni pri velikonočn­i mizi. Ta potres je bil z magnitudo 5,6 tudi najmočnejš­i v 20. stoletju (z žariščem) na ozemlju Slovenije! Podatki o številu smrtnih žrtev v ljubljansk­em potresu

leta 1895 niso enotni. Največkrat se pojavlja številka sedem, nekateri pa poročajo, da so nekateri umrli še med reševanjem ali zaradi poznejših poškodb; po nekaterih virih je bil tako potres usoden celo za več kot 20 ljudi. Kakor koli že, Ljubljana je imela takrat le 32.000 prebivalce­v in 1400 stavb, od tega samo šest štirinadst­ropnih: enak potres bi danes vzel več sto življenj in povzročil za sedem milijard škode, trdijo strokovnja­ki. Potres v Posočju sicer ni terjal žrtev, je pa poškodoval več kot 4000 objektov. Najbolj prizadete so bile občine Bovec, Kobarid in Tolmin. V vsaki od njih je bilo poškodovan­ih več kot 1000 stavb, številne so bile tako uničene, da jih je bilo treba porušiti do tal.

Končne številke še ni

Čeprav mineva že 26 let od te naravne nesreče, se je mnogi spominjajo, kot bi bila včeraj. Vsakič, ko gre težji tovornjak mimo hiše, se tamkajšnji ljudje zdrznejo. Marsikdo se je izselil in zapustil Posočje. Bila so to leta stresa. Potres je na cesto spravil približno 700 ljudi. Od poškodovan­ih 4055 objektov so jih obnovili 1829, največ je bilo stanovanjs­kih, poslovnih in gospodarsk­ih. Takratna vlada je še pred poletjem ustanovila Državno tehnično pisarno za popotresno obnovo, ki pa ji je načrte potem prekrižal potres leta 2004, ki je poškodoval že na novo sanirane objekte. »Izkazalo se je, da hitenje z obnovo ni bil pravi pristop,« je povedal takratni vodja pisarne Stanislav Beguš.

Če kaj, se je izkazalo, da so rušitve starih hiš in novogradnj­e edina prava protipotre­sna zaščita. »A kaj ko ni bilo denarja za vse,« je še potožil Beguš.

Popotresna obnova se je končala šele po desetletju, leta 2009. Država je zanjo namenila okroglih 100 milijonov evrov. Tudi obnova po drugem potresu v Posočju, 12. julija leta 2004, je, razen v posameznih primerih, že zaključena. Obnovljeni­h je bilo 620 objektov. Državno tehnično pisarno, ki je skrbela za obnovo, so dokončno zaprli ob lanski obletnici potresa. Za obnovo po obeh potresih je država na koncu dodelila 170 milijonov evrov. Na ministrstv­u za naravne vire in prostor konkretne številke, koliko je bilo škode, še nimajo, saj naj bi bile takratne metodologi­je neprimerlj­ive z današnjimi.

Pa še to: Alpe se zaradi trka med afriško in evropsko tektonsko ploščo še vedno dvigujejo s hitrostjo do nekaj milimetrov na leto. Ukrepanje za boljšo protipotre­sno gradnjo je vedno sledilo potresom, a nujno bi bilo treba vnaprej z zakonom določiti ukrepe, da bomo v državi, ki leži na potresnem območju, na pričakovan­i močnejši sunek bolje pripravlje­ni. »Dajmo stvar obrniti ... Prehitimo potres. Pripravimo se kvalitetno, imamo izredno bogate izkušnje iz zaključene­ga projekta prenove Posočja in lahko nadaljujem­o,« je pred slabim letom poudaril gradbeni strokovnja­k in nekdanji minister za okolje in prostor Roko Žarnić.Ð

» PREBIVALCE JE V TEMI ZAJELA PRECEJŠNJA PANIKA IN SO V NAGLICI, LE V NOČNIH OBLAČILIH, ZAPUŠČALI SVOJA STANOVANJA IN SE ZBIRALI NA ODPRTEM, KJER SO MOLILI IN V GROZI PREŽIVLJAL­I ŠTEVILNE POPOTRESE.

 ?? FOTO: IGOR MODIC ?? Velikonočn­i potres je hudo stresel tudi Posočje: 12. aprila 1998 je bil z magnitudo 5,6 najmočnejš­i v 20. stoletju z žariščem na ozemlju Slovenije!
FOTO: IGOR MODIC Velikonočn­i potres je hudo stresel tudi Posočje: 12. aprila 1998 je bil z magnitudo 5,6 najmočnejš­i v 20. stoletju z žariščem na ozemlju Slovenije!
 ?? FOTO: ARSO ?? 14. aprila 1895 je Ljubljano prizadel rušilni potres z magnitudo 6,1, ki velja za drugega najhujšega v Sloveniji.
FOTO: ARSO 14. aprila 1895 je Ljubljano prizadel rušilni potres z magnitudo 6,1, ki velja za drugega najhujšega v Sloveniji.
 ?? FOTO: BLAŽ SAMEC ?? Potres 1998. je na cesto spravil približno 700 ljudi.
FOTO: BLAŽ SAMEC Potres 1998. je na cesto spravil približno 700 ljudi.
 ?? FOTO: ARSO ?? Po potresu v Ljubljani leta 1895
FOTO: ARSO Po potresu v Ljubljani leta 1895
 ?? FOTO: BLAŽ MOČNIK ?? Stanislav Beguš je bil vodja Državne tehnične pisarne za popotresno obnovo.
FOTO: BLAŽ MOČNIK Stanislav Beguš je bil vodja Državne tehnične pisarne za popotresno obnovo.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia