Slovenske Novice

Šrapnel poškodoval 10-letno deklico

Iran z več kot 300 droni in raketami napadel Izrael Po navedbah izraelske vojske so jih večino prestregli

- •

JERUZALEM, TEHERAN

Iran je v soboto sprožil prvi neposredni napad na ozemlje Izraela z več kot 300 droni in raketami, vendar so jih izraelske obrambne sile s pomočjo zaveznikov večino sestrelile, še preden so priletele nad Izrael. O smrtnih žrtvah ne poročajo. V napadu je bilo ranjenih najmanj 12 ljudi. Na jugu države je šrapnel poškodoval 10-letno deklico iz beduinske skupnosti v bližini mesta Arad. Zračno obrambo naj bi prebilo le nekaj raket, a niso povzročile večje škode. Iranska državna televizija je sicer poročala, da je polovica izstrelkov zadela cilje v Izraelu, iranska tiskovna agencija Irna pa, da je bilo v napadu hudo poškodovan­o pomembno izraelsko zračno oporišče v Negevu. Irna navaja, da je Izrael iz tega oporišča 1. aprila sprožil napad na iranski konzulat v Damasku, ko sta življenje izgubila tudi dva visoka poveljnika iranske revolucion­arne garde. Napad Irana je prvi neposredni napad te države na Izrael s svojega ozemlja. Ob tem so Izrael napadli tudi iranski zavezniki v regiji, libanonski Hezbolah in jemenski hutijevci. Hezbolah je z raketami obstreljev­al zasedeno Golansko planoto, hutijevci pa so proti Izraelu izstrelili več dronov.

Iranska misija pri ZN je sporočila, da je po odgovoru na napad v Damasku za Iran zadeva sedaj zaključena. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ponoči sklical sestanek sveta za nacionalno varnost, ameriški predsednik Joe Biden pa mu je v telefonske­m pogovoru ponovil neomajno zavezo ZDA izraelski obrambi.

Izrael je kljub iranskemu napadu nadaljeval bombardira­nje okupirane Gaze. Ponoči je bilo v begunskem taborišču Nusejrat v osrednji Gazi uničenih več stanovanjs­kih stavb. Izrael je sicer včeraj preklical splošno nevarnost, ob 7.30 po lokalnem času pa je znova odprl zračni prostor, ki je bil zaprt od sobote zvečer. Zračni prostor so povsem odprli tudi v sosednji Jordaniji ter v Iraku in Libanonu, ne pa tudi v Iranu. STA

 ?? FOTO: VIDEO VIA REUTERS ?? Nočno nebo je bilo prepredeno s svetlečimi sledmi.
FOTO: VIDEO VIA REUTERS Nočno nebo je bilo prepredeno s svetlečimi sledmi.
 ?? FOTO: RONALDO SCHEMIDT/AFP ?? Jeruzalem jutro po napadu
FOTO: RONALDO SCHEMIDT/AFP Jeruzalem jutro po napadu

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia