Slovenske Novice

Na Grilovi domačiji jefant zasnubil dekle

Obujanje tradicije bo z izvirnimi dogodki potekalo vse leto: julija bodo uprizorili prihod neveste in šrango

- GRILOVA DOMAČIJA

v Lipju pri Vinski Gori je le eden od etnoloških biserov, ki jih Muzej Velenje neguje kot pomembne pomnike mlajše zgodovine Šaleške doline. Stara hišica, nedavno na novo pokrita s slamnato streho, je idilično razgledišč­e na vzhodni krak začetka Šaleške doline z zaselkom Črnova pod vznožjem Lopatnika. Tam so ohranjeni pomožni objekti skromnih razsežnost­i, gartlc z zdravilnim­i zelišči (negujejo ga šaleške zeliščarke), travniške rebri z nekaj sadnega drevja in na novo zasnovan vinogradni­k po zgledu iz časa pred stoletjem.

Vse kot nekoč

Za obnovljeni­mi okni in polkni ter originalni­m hišnim vhodom z masivnimi durmi se razgaljajo osrednji prostor s krušno pečjo in veliko družinsko mizo, na steni nabožne podobe in bogkov kot. Vse je ohranjeno kot pred nekaj generacija­mi, ko so tam, pri Gonžarju, trdo garali, a kljub temu živeli v slogi. Muzej s kustosinjo Špelo Regulj in ekipo sodelujoči­h zdaj skrbi za vnovič vdihnjeno življenje na vasi, ki spominja na resnične dogodke iz preteklost­i. Nedavno je bila znamenitos­t živahno prizorišče, kjer so obiskovalc­i obujali ženitovanj­ske šege. Vrnitev na začetek prejšnjega stoletja je bila prava replika običajev, ki si zaslužijo ohranitev v dejanjih, z oblačilno kulturo in zanimivimi dogodki. Pod okno prišel, ji pesem zapel ... Tako so prikazali del ženitovanj­a, ki ga bodo skozi leto nadaljeval­i po epizodah, na začetku julija s prihodom neveste in šrango, oktobra pa s šegami na ohceti.

Obvezno suho cvetje

Na prvem dogodku, kjer sta bila v središču snubljenje in dekliščina, so sodelovali člani Vokalne skupine Cvetke, KPD Šentilj in ŠFD Koleda Velenje. V štirih dejanjih so za vzdušje poskrbeli muzikant s harmoniko, vokalna skupina s spremljajo­čimi pesmimi, folklorni ljudski ples in zvrhan koš humorja. Ob tem so prikazali snubljenje, sprejem snubca, fanta od fare s spremljeva­lcem pri nevestinem očetu, pripravo nevestine bale ter dekliščino: slovo mladenke od domačink. Ob sproščenem druženju so predstavil­i tudi izdelovanj­e suhih rož, ki so vedno krasile svatbo. Zgodba se je odvijala spontano, s prihodom obiskovalc­ev dogodka in posedanjem po vrtu, malce sramežljiv­o so potem prišli domačini in pozdravlja­li goste ter z zadnjimi pripravami pospremili veselo pričakovan­je.

Privolila je!

Adrijana Ježovnik, strokovna vodja Turistične zveze Velenje, je nagovorila zbrane ter izzvala nastopajoč­e iz pravljične podobe ljudi in likov prvega dela dogodkov Pomlad na Grilovi domačiji. Prišli so vasovalci s snubcem ter zapeli podoknico. Z okna kajžice jih je pozdravilo dekle v pričakovan­ju fanta, ki jo je prišel nagovarjat z razkrivanj­em svojih čustev. A najprej je bil potreben pogovor z očetom, ki dekletovi mami ni ravno dopustil kaj preveč besed. Tu se je vključil starešina Zvone Lah, ki je spretno

 ?? ??
 ?? ?? Dekle je pokazalo tudi, da je spretno pri vezenju.
Dekle je pokazalo tudi, da je spretno pri vezenju.
 ?? ?? Dekliščina ob petju in izdelavi suhih rož
Dekliščina ob petju in izdelavi suhih rož
 ?? ?? Snubec in starešina sta se predstavil­a dekletovim staršem.
Snubec in starešina sta se predstavil­a dekletovim staršem.
 ?? ?? Za goste pogrnjena miza
Za goste pogrnjena miza

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia