Slovenske Novice

Šeško in Oblak bosta izbrala isto tarčo

Najboljši nogometaši v Evropi vstopajo v ključno obdobje sezone Atletico na fronto v ligi prvakov, Leipzig želi zadržati četrto mesto Po gostovanju v Dortmundu bo Atletico igral sedem tekem španskega prvenstva. Najzahtevn­ejša bosta dvoboja z Baski.

- LEIPZIG • JERNEJ SUHADOLNIK

Najboljši nogometaši v Evropi vstopajo v ključno obdobje sleherne sezone. Med njimi sta najmanj dva slovenska reprezenta­nta, ki bijeta srdito bitko za nastop v zgodovinsk­o razširjeni ligi prvakov 2024/25. Tako vratar Jan Oblak (Atletico Madrid) kot napadalec Benjamin Šeško (Leipzig) bosta v naslednjih tednih poskušala spraviti na kolena istega nemškega tekmeca.

Leipzig in Atletico Madrid druži v zadnjem času podobna lastnost – igrata veliko bolje kot pred nekaj meseci, njuni rezultati pa so boljši kot prej. Tudi zavoljo tega realno merita najmanj na 4. mesto v svojih ligah, ki prinaša neposredno pot v Uefino ligo prvakov tudi v naslednji sezoni, ko bo doživela reformo in premogla še donosnejše nagrade. Rdeči biki zmleli volkove Rdeči biki so doma zmleli volkove oziroma Leipzig je s 3:0 premagal Wolfsburg, pri čemer je imel besedo tudi Šeško. Bil je med vidnejšimi v majici gostitelje­v, zabil je tudi gol, naj le ohrani takšno formo vse do junija, bi rekli navijači slovenske reprezenta­nce, ki jo čaka nastop na evropskem prvenstvu.

»V prvem polčasu nam ni bilo lahko, saj smo z veliko težavo iskali prostor zaradi značilnega branjenja Wolfsburga. V akciji za moj gol mi je z odličnim gibanjem odprl prostor Lois Openda; pomembno je, če napadalci znajo izbrati pravo smer gibanja,« je po tekmi razmišljal Šeško, ki je v tej nemški sezoni zbral 9 golov in 2 asistenci za gol. To ni slabo, četudi izstopa Openda (22 + 6), ki bi lahko do konca sezone popravil rekordni dosežek kateregako­li napadalca Leipziga doslej. Šeška je v 75. minuti zamenjal Christoph Baumgartne­r, avstrijski reprezenta­nt, čigar kakovost bomo spoznali jeseni v ligi narodov B.

Potem ko si je zagotovil naslov nemškega prvaka Leverkusen – prvega v zgodovini kluba! –, je v Nemčiji odprt le natečaj za ligo prvakov 24/25, pri čemer še ni gotovo, ali bodo v njej igrali štirje člani bundeslige ali celo pet. O četrtem mestu naj bi odločala Leipzig in Borussia Dortmund (oba po 56 točk). Leipzig bo do konca igral pet tekem, najtežji 27. aprila doma prav z Dortmundom in 18. maja v Frankfurtu. Prihaja liga prvakov Morda bo lahko Šešku povedal kaj o Dortmundu kar Jan Oblak. Atletico Madrid je konec tedna zmlel Girono in lahko samozavest­no pričakuje torkov izziv v četrtfinal­u lige prvakov. Na vrsti so povratne tekme, torek: Barcelona – PSG (3:2), Borussia Dortmund – Atletico Madrid (1:2); sreda: Manchester City – Real Madrid (3:3), Bayern – Arsenal (2:2). Atletico bo v Porurju branil prednost gola s prve tekme, v Dortmundu bo užival tudi bučno podporo. Tja bo potovalo 4000 njegovih navijačev na različne načine. Približno 1200 jih bo priletelo s čarterjem, ki jim ga je z 200 evri po glavi subvencion­iral rdeče-beli madridski klub. Atletico na četrtem mestu Po gostovanju v Dortmundu bo Atletico igral sedem tekem španskega prvenstva. Najzahtevn­ejša bosta dvoboja z Baski – z Bilbaom bo 27. aprila igral doma, z Realom Sociedadom pa v gosteh v San Sebastianu; 26. maja v zadnjem kolu la lige. V vsakem primeru bo Atletico Madrid pričakal naslednje španske izzive na četrtem mestu (Real 78, Barcelona 70, Girona 65, Atletico 61). Atletico je resda krenil nad Girono v novi postavitvi 3-5-2, kar je po tekmi komentiral tudi trener Diego Simeone: »Vedno sem verjel, da niso pomembni sistemi, ampak sposobnost njihove interpreta­cije. Danes nam je bilo težko uveljaviti sistem igre, kot smo si želeli, gostje so namreč zadeli v prvem napadu. Potem smo si opomogli, dobro nam je ustrezalo in vsak igralec, ki je vstopil v igro, je dal ekipi energijo in v drugem polčasu smo lahko celo povečali našo prednost.«

 ?? FOTO: ANNEGRET HILSE REUTERS ?? Takole so se veselili gola Benjamina Šeška (tretji z leve) njegovi soigralci pri Leipzigu.
FOTO: ANNEGRET HILSE REUTERS Takole so se veselili gola Benjamina Šeška (tretji z leve) njegovi soigralci pri Leipzigu.
 ?? FOTO: PABLO MORANO REUTERS ?? Jan Oblak bo kmalu sprejel nov izziv v ligi prvakov.
FOTO: PABLO MORANO REUTERS Jan Oblak bo kmalu sprejel nov izziv v ligi prvakov.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia