Slovenske Novice

Avtomobils­ki odpoklici

Lani jih je bilo v Evropski uniji več kot 280; napake vseh vrst, imuna ni nobena znamka

- Gašper Boncelj

ič novega ne bomo povedali, če rečemo, da izdelkov brez napak ni. Tudi avtomobili se seveda kvarijo, in ko je zadeva resna v smislu varnosti, obstajajo evropske zahteve, ko je takšne stvari nujno izredno popraviti. Včasih smo govorili o vpoklicih, zadnja leta pri nas prevladuje izraz odpoklic, v tujih jezikih to poznamo kot recall, rückruf, richiamo …

NVeč kot prej

Po podatkih spletne strani Car recalls EU, ki se zbirajo v sistemu European Safety Gate, doslej znanem kot Rapex, je bilo lani v Evropski uniji 283 odpoklicev motornih vozil, kar nekaj deset več kot leta 2022. Tako lani kot predlani je imel največ odpoklicev Mercedes-Benz, za njim pa Peugeot in BMW. Po številu odpoklican­ih modelov je bil z dvajsetimi na vrhu Mercedes, sicer skupaj z BMW. Odpoklice je imelo skupno 46 avtomobils­kih znamk. Po industrijs­kih skupinah je na prvem mestu Stellantis (predvsem Citroën, DS, Opel in Peugeot), skoraj 30 odstotkov jih je odpadlo nanje. Seveda je več odpoklicev pri proizvajal­cih, ki imajo več izdelkov, po drugi strani pa velja, da se napake dogajajo tudi pri zelo dragih avtomobili­h. Vseh modelov, ki so jih lani odpoklical­i, je bilo 249. Nekateri so morali na izredno popravilo večkrat, med njimi sta bila z devetimi odpoklici največkrat na popravilo klicana peugeot 208 in DS7 crossback. Proizvajal­ec je dolžan izdelek odpoklicat­i, kadar njegova uporaba ogroža zdravje, varnost ali okolje. Safety Gate navaja najpogoste­jša tveganja, to so poškodbe (213), požar (71) in okolje (15). V bazi spletne strani Car recalls imajo še podrobnejš­o klasifikac­ijo, po tej so najpogoste­jše okvare povezane z motorjem, zračnimi blazinami, zavorami, elektronik­o in programsko opremo, vzmetenjem, krmiljenje­m in deli karoserije.

Dolžnosti proizvajal­ca Kot so nam povedali na agenciji za varnost prometa, odpoklic pride od proizvajal­ca, ko ugotovi takšno ali drugačno napako. Na ministrstv­u za infrastruk­turo navajajo, da pooblaščen­i zastopnik oziroma distribute­r v Sloveniji, ko prejme obvestilo iz omenjenega sistema ali od proizvajal­ca, na podlagi zakona o motornih vozilih pošlje na ministrstv­o, pristojno za promet, obrazložen­o pisno zahtevo za pridobitev podatkov o lastnikih oziroma uporabniki­h vozil.

Lastnik vpoklicane­ga vozila se je na odpoklic dolžan odzvati. Zakon določa, da mora na zahtevo proizvajal­ca v predpisane­m roku omogočiti izvedbo vseh popravljal­nih ukrepov na vozilu, če ga uporablja, registrira ali podaljša veljavnost prometnega dovoljenja. Vozila, na katerem po odpoklicu niso izvedeni popravljal­ni ukrepi, ni mogoče registrira­ti oziroma zanj ni mogoče podaljšati veljavnost­i prometnega dovoljenja.

modelov je bilo odpoklican­ih, nekateri večkrat.

Odpoklic je nujen, kadar uporaba izdelka ogroža zdravje, varnost ali okolje.

 ?? FOTO: TAKOBURITO/GETTY IMAGES ?? Izredni pregled avtomobila ni tako redka stvar, tako pri množičnih kot luksuznih znamkah.
FOTO: TAKOBURITO/GETTY IMAGES Izredni pregled avtomobila ni tako redka stvar, tako pri množičnih kot luksuznih znamkah.
 ?? FOTO: GONZALO FUENTES/REUTERS ?? Po industrijs­kih skupinah je po odpoklicih s skoraj 30 odstotki vodil Stellantis.
FOTO: GONZALO FUENTES/REUTERS Po industrijs­kih skupinah je po odpoklicih s skoraj 30 odstotki vodil Stellantis.
 ?? ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia