Slovenske Novice

Hrvaški politik dočakal 104 leta

Umrl je Josip Manolić, drugi hrvaški premier Eden od ustanovite­ljev Hrvaške demokratsk­e skupnosti

- • G. S.

ZAGREB V 105. letu starosti je včeraj umrl eden od ustanovite­ljev stranke HDZ in drugi hrvaški premier Josip Manolić, je za hrvaški tednik

Nacional potrdila njegova hči Zrinka. Manolić je na Hrvaškem veljal za politika z najdaljšim stažem. Na eni strani mu pripisujej­o zasluge za hrvaško osamosvoji­tev, po drugi mu očitajo povezave z Udbo. Manolić je bil s prvim hrvaškim predsednik­om Franjem Tuđmanom eden od ustanovite­ljev Hrvaške demokratsk­e skupnosti (HDZ) leta 1989. Leta 1994 se je s HDZ razšel in ustanovil svojo stranko Hrvaški neodvisni demokrati.

V svoji politični karieri je politik, ki je bil v hrvaški javnosti bolj znan kot Joža, opravljal vrsto visokih funkcij. Leta 1946, ko je bil načelnik Oddelka za izvrševanj­e kazenskih sankcij v Zagrebu, so aretirali kardinala Alojzija Stepinca, nekateri mu celo očitajo odgovornos­t za njegovo smrt. V socialisti­čni Jugoslavij­i je bil tudi visokopozi­cionirani pripadnik jugoslovan­ske tajne službe Udba. Manolić je na predvečer enih najzanimiv­ejših parlamenta­rnih volitev v novejši hrvaški zgodovini državljano­m Hrvaške kratko, a jasno sporočil: »Najpomembn­eje je, da gre čim več ljudi na volitve in da so volitve poštene. Naj zmagovalec ustvari vlado, ki bo vsem ljudem omogočila dobro življenje.« Manolić je bil poročen dvakrat, obe ženi je preživel. Njegova prva soproga je umrla v požaru leta 2003. Iz prvega zakona je imel tri hčere. Veliko pozornosti javnosti je vzbudila njegova poroka z drugo ženo, 36 let mlajšo Mirjano Ribarić, s katero se je poročil, ko je bil star 97 let. Umrla mu je avgusta 2020.

V socialisti­čni Jugoslavij­i je bil tudi pripadnik jugoslovan­ske tajne službe Udba.

 ?? FOTO: WIKIPEDIA ?? Manolić je bil poročen dvakrat, obe ženi je preživel.
FOTO: WIKIPEDIA Manolić je bil poročen dvakrat, obe ženi je preživel.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia