Slovenske Novice

Prijazni mišičnjaki

Gorile so zelo pametne in družabne, čeprav so tako močne, da lahko ukrivijo železno palico, so zelo miroljubne

- A. J.

Kako izjemna bitja so gorile, vemo po zaslugi biologinje dr. Dian

Fossey, ki se je z njimi intenzivno ukvarjala. Te človeku podobne opice so zelo inteligent­ne in so se sposobne naučiti tudi sporazumev­anja z znakovnim jezikom. Legendarna gorila Koko se je v življenju naučila več kot 1000 znakov za sporazumev­anje in je razumela več kot 2000 angleških besed.

So največji živeči primati. Živijo v osrednji in zahodni Afriki. Poznamo dve vrsti, zahodne in vzhodne, vsaka se deli še na dve podvrsti, glede na kraj, kjer živijo. Tako se med seboj ločijo vzhodne nižinske, vzhodne gorske, zahodne nižinske in zahodne rečne.

Za gorile je značilno, da so zelo družabne. Sorodniki živijo v skupinah oziroma tropih, ki obsegajo približno 30 živali. Navadno so v skupini dominantni samec, številne samice in podmladek. Glavni samec je več kot desetkrat močnejši od povprečneg­a človeka. Sposoben je ukriviti železno palico in ugrizniti z enako močjo kot lev. Večinoma

so miroljubni, svojo moč uporabijo le, če se počutijo ogrožene. Tehtajo okoli 200 kg, visoke so kot povprečen človek, odrasli samci merijo v višino od 140 do 180 cm. Hranijo se večinoma z rastlinami, na dan pa zaužijejo okoli

30 kg hrane. Nekatere vrste uživajo tudi žuželke in polže. Podobno kot imamo ljudje prstne odtise, ki se razlikujej­o drug od drugega, imajo gorile različne vzorce na nosovih. Znanstveni­ki so bili presenečen­i, ko so ugotovili, da divje gorile uporabljaj­o palice za merjenje globine rek in potokov ter izdelujejo lestve, s katerimi pomagajo mladičem, da splezajo na vrhove dreves. Drobne palice uporabljaj­o kot jedilni pribor, saj z njimi 'zajemajo' žuželke iz drevesnih duplin.

V divjini dočakajo 40 let, v živalskem vrtu več: rekordna starost, ki jo je doživela kaka gorila, je 60 let.

So ogrožene živali, vendar se situacija vsaj malce popravlja. Ena od podvrst, gorske gorile, so se pred kratkim znova rekordno razmnožile.

Glavni samec je več kot desetkrat močnejši od povprečneg­a človeka.

 ?? FOTO: PHOTO BY TERRI LEA MAYS/GETTY IMAGES ?? So zelo družabne in živijo v skupinah.
FOTO: PHOTO BY TERRI LEA MAYS/GETTY IMAGES So zelo družabne in živijo v skupinah.
 ?? FOTO: GLOBALP/GETTY IMAGES ?? Sposobne so se naučiti znakovnega jezika.
FOTO: GLOBALP/GETTY IMAGES Sposobne so se naučiti znakovnega jezika.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia